Når den nye landbrugsreform træder i kraft 1. januar 2023, skal både konventionelle og økologiske landbrugere bidrage til, at det danske areal med permanent græs opretholdes på samme niveau som i 2018. Det indebærer, at arealet med permanent græs på landsplan ikke må falde med mere end 5 procent i forhold til arealet med permanent græs i 2018.
Sådan opfylder du kravet om permanent græs
I Danmark skal vi kollektivt opfylde kravet om arealer med permanent græs. Du kan derfor også fremover frit oppløje dit permanente græs, så længe det samlede areal med permanent græs på landsplan ikke falder under 5 procent af referencen i 2018, eller der er andre forhold på arealet, der begrænser driften, som f.eks. naturbeskyttelseslovens § 3 eller fredningsbestemmelser.
Hvis arealet falder mere end 5 procent, kan der komme tiltag på bedriftsniveau, der sikrer, at Danmark igen opfylder kravet om permanent græs.
Fra 2023 kommer der nye støtteordninger, som belønner græsproduktion – også på permanente græsarealer.
Læs om de nye støtteordninger her
Se udviklingen for permanent græs i Danmark
I Danmark er arealet med permanent græs steget over de seneste fem år.
I diagrammet nedenfor kan du se udviklingen for det samlede areal med permanent græs siden 2017. Du kan også se, hvor langt arealet er fra det maksimalt tilladte fald på 5 procent.
I 2021 kunne Danmarks areal med permanent græs blive 21.525 ha mindre uden at falde under 5 procent af den nye reference.
Hvad er permanent græs?
Permanent græs er landbrugsarealer, du har udlagt med græs og andet grøntfoder i mere end fem år i streg. Arealet betegnes stadig som permanent græs, selvom du har bearbejdet jorden på arealet og genetableret det med nyt græs.
Du kan læse mere om permanent græs i kapitel 5 i vores vejledning om grøn støtte.
Find vejledning om grøn støtte på vores hjemmeside
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.