Vi har ændret i bilag til Miljø- og klimateknologi 2022

12-12-2022

Efter vi har åbnet ansøgningsrunden, har vi ændret og forbedret i bilagene til bekendtgørelsen, da der blev identificeret nogle tekniske fejl. Det kan du læse om her. Til sidst kan du se, hvad det betyder for dig, som har søgt, og for dig som planlægger at søge.

Frem til 10. januar 2023 kan du søge om tilskud til investering i miljø- og klimateknologier. 

Efter tekniske justeringer er ændring til bekendtgørelse trådt i kraft

Vi har justeret i bilag 1 og bilag 2 til bekendtgørelsen. Vi har blandt andet tilrettet afgrødekoder, obligatoriske elementer og specifikationer.

I bilag 1 har vi ændret dette:

  • Under Teknologi 8.3 Tunneler eller plasthus – grøntsager er afgrødekoderne ”489, 491-495, 513-525, 532” ændret til ”400-413, 415-418, 420-424, 429-432, 434, 450, 510, 512, 551-553”.
  • Under Teknologi 2.8, 2.9 og 2.10 (Kemisk luftrenser med syre for tre forskellige dyregrupper) er det obligatoriske element ”Luftrensningsanlæg med to trin. (Først et trin med syreopløsning, og så et basetrin)” ændret til ”Luftrensningsanlæg med ét trin med syreopløsning”.
  • Under Teknologi 5.4 LED-lys – økologiske slagtekyllingestalde er specifikationen ”Teknologien skal anvendes i stald til hønniker og/eller stald til æglæggende høner og/eller konventionelle slagtekyllinger.” ændret til ”Teknologien skal anvendes i stald til økologiske slagtekyllinger.”.
  • Under Teknologi 6.4 Båndsprøjtning i rækkeafgrøder og Teknologi 6.9 Radrenser er afgrødekoderne 120-126 samt 448 tilføjet.
  • Under Teknologi 6.8 Kornradrenser er standardmiljøeffekten ændret fra ”0,83” til ”0,38”.

I bilag 2 har vi ændret dette:

  • Præcisering af definitionen af "kapacitet".

Ændring af bekendtgørelsen for Miljø- og klimateknologi 2022 kan findes her.

Omgåelse er fortsat ikke tilladt

Hvis man ikke har brug for en teknologi, må man ikke søge om tilsagn om tilskud til den, hvis man alene gør det med henblik på at øge sin prioriteringsscore.

Så du må eksempelvis ikke udelukkende søge Teknologi 6.3.B Kortlægning og monitorering af ukrudt (droneoverflyvning) til et lavt areal for at kombinere den med en anden teknologi inden for indsatsområde 6 (Reducere pesticidforbruget i planteavl), så du på den måde kan øge din prioriteringsscore for hele din ansøgning.

Dette betragter vi som omgåelse, og det er ikke tilladt. EU-reglerne fastslår nemlig, at det ikke skal være muligt at opnå fordele gennem omgåelse af EU-reglerne. 

Vi skal derfor konkret og individuelt vurdere, om udbetalingen af tilskud i de enkelte tilfælde er opnået gennem omgåelse og på den baggrund – hvis der er tale om omgåelse – hvad fordelen har været for ansøgeren.

Du kan læse mere om omgåelse, og hvad konsekvensen af omgåelse kan være, på vores hjemmeside:

Gå til siderne om omgåelse 

Hvad betyder ændringerne for dig som ansøger? 

Har du allerede indsendt en ansøgning til Miljø- og klimateknologi 2022, har du mulighed for at gå ind og rette i den indtil den 10. januar klokken 23.59. 

Har du endnu ikke søgt tilskuddet, men har planer om det, skal du være opmærksom på, at ændringerne i bekendtgørelsens bilag 1 og bilag 2 er de gældende – også selvom de ikke fremgår af ansøgningsskemaet.

Søg via Tast selv 

Du søger tilskuddet via Tast selv. På Tilskudsguiden kan du finde en film, der guider dig gennem det elektroniske ansøgningsskema. 

Søg tilskud via Tast selv her

Om ordningen

Miljø- og klimateknologiordningen er en del af Landdistriktsprogrammet (LDP) 2014-2022, der har som overordnet mål at styrke bæredygtighed, innovation og konkurrenceevne i den primære jordbrugssektor samt bidrage til strukturudvikling på landbrugsbedrifterne med en mere ressourceeffektiv landbrugsproduktion til følge.
Formålet med ordningen er gennem tilskud til investeringer i nye teknologier på jordbrugsbedrifter at reducere miljø- og klimapåvirkninger fra den primære jordbrugsproduktion. Sekundært formål med ordningen er at forbedre dyrevelfærden.

LDP logo Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til eu&projekt@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.