Nu sender vi bekendtgørelser, der skal træde i kraft i 2023, i høring

23-12-2022

Vi har nu sendt en række bekendtgørelser, der skal træde i kraft i 2023, i offentlig høring. Det er blandt andet bekendtgørelser om arealtilskudsordningerne, kontrol og administrative sanktioner og konditionalitet. Der er forskellige frister for at sende kommentarer til os. Det kan du læse mere om i denne nyhed.

I går vedtog Folketinget Lov om administration af den fælles landbrugspolitik m.v. der er grundlaget for den kommende landbrugsreform i Danmark. Derfor sender Landbrugsstyrelsen nu en række bekendtgørelser i høring.

De enkelte bekendtgørelser vil træde i kraft på forskellige datoer frem til 1. februar 2023, og der er forskellige frister for, hvornår du kan sende kommentarer til os.

Du kan se udkast til bekendtgørelserne på Høringsportalen:

Bekendtgørelser med høringsfrist 12. januar

Vi forventer, at følgende bekendtgørelser vil træde i kraft 31. januar eller 1. februar 2023. Fristen for at sende kommentarer til disse bekendtgørelser er 12. januar 2023.

Bekendtgørelse om ansøgninger m.v. til visse ordninger for landbrugere i Tast selv i 2023

Bekendtgørelse om grundbetaling m.v. til landbrugere for 2023

Bekendtgørelse om ø-støtte

Bekendtgørelse om økologisk arealstøtte

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om økologisk arealtilskud (LDP)

Bekendtgørelse om tilskud til ekstensivering med slæt

Bekendtgørelse om tilskud til varieret planteproduktion

Bekendtgørelse om tilskud til biodiversitet og bæredygtighed

Bekendtgørelse om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer (LDP)

Bekendtgørelse om kontrol og administrative sanktioner

Bekendtgørelse om etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning

Bekendtgørelserne om krydsoverensstemmelse og konditionalitet

Bekendtgørelser med høringsfrist 16. januar

Vi forventer, at følgende bekendtgørelse vil træde i kraft 31. januar. Fristen for at sende kommentarer til følgende bekendtgørelse er 16. januar 2023.

Bekendtgørelse om kvælstofregulerende virkemidler

Har du kommentarer til en bekendtgørelse?

Hvis du har kommentarer til de enkelte bekendtgørelser, kan du finde kontaktoplysninger i høringsbrevene på Høringsportalen.

Du kan læse lidt om de enkelte bekendtgørelser i det følgende.

Bekendtgørelse om ansøgninger m.v. til visse ordninger for landbrugere i Tast selv i 2023

I bekendtgørelsen kan du se fristerne til visse ordninger i Tast selv 2023. Ansøgningsfristen for at søge om tilskud i fællesskemaet er 14. april 2023, og fristen for at sende ændringer til fællesskemaet og for at sende fællesskemaet forsinket er 9. maj 2023.

Derudover er der to frister for at indgive ændringsforslag til registreringen af arealer i Internet Markkort. Hvis ændringsforslaget skal have virkning for ansøgninger i Fællesskema 2023, skal ændringsforslaget sendes senest den 17. april 2023. Hvis ændringsforslaget skal have virkning for ansøgninger i tilsagnsskema, skal ændringsforslaget sendes senest den 14. september 2023.

Vi har lagt fristerne for at sikre, at vi kan nå at udbetale grundbetaling til så mange som muligt i december 2023. Datoerne skal ses i lyset af, at sagsbehandlingen af ansøgninger om tilskud ændres på grund af den nye reformperiode.

Læs mere i denne nyhed om ansøgningsfristen for Fællesskema 2023

Bekendtgørelse om grundbetaling m.v. til landbrugere for 2023

Der er ikke de store ændringer til grundbetaling, dog er der nogle ændringer, blandt andet nye definitioner. Du skal f.eks. ikke længere have betalingsrettigheder. Du skal udelukkende opfylde betingelserne for tilskudsberettigede arealer og være aktiv landbruger for at modtage grundbetaling. Derudover får du mulighed for at have skovlandbrug og paludikultur, og der bliver ligeledes mulighed for at udlægge såkaldte småbiotoper på dine arealer uden krav om landbrugsaktiviteter.

Læs mere om grundbetaling på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om ø-støtte

Ordningen ø-støtte understøtter driften af marker, der ligger på en række udpegede ikke-brofaste øer, der på grund af markernes beliggenhed har en øget omkostning til driften. Ordningen er i perioden 2023 til 2027 en videreførelse af den nuværende ø-støtteordning med mindre ændringer, herunder en fast tilskudssats på 500 kr./ha/år for hele perioden.

Læs mere om ø-støtte på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om økologisk arealstøtte

Økologisk arealstøtte er en ny etårig bio-ordning, hvor du kan få tilskud til arealer, der er økologiske eller under omlægning til økologisk drift. Økologisk arealstøtte består af en basisstøtte, som du kan supplere med ét eller flere af tillæggene omlægningstillæg, tillæg for reduceret kvælstoftilførsel og frugt/bær-tillæg. Du skal ikke søge tilsagn til økologisk arealstøtte, men kun søge om udbetaling af tilskud.

Læs mere om økologisk arealstøtte på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om økologisk arealtilskud (LDP)

Mange økologer har et eksisterende tilsagn om økologisk arealtilskud, som først udløber i 2023, 2024 eller 2025. For disse tilsagn gælder bekendtgørelse om økologisk arealtilskud (LDP) fortsat. Som følge af nye tilskudsordninger, nye muligheder for småbiotoper og ny konditionalitet som del af landbrugsreformen, foretages der en mindre tilpasning af reglerne i bekendtgørelsen om økologisk arealtilskud (LDP) fra 2023.

Læs mere om økologisk arealtilskud på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om ekstensivering med slæt

Ekstensivering med slæt er en etårig bio-ordning. Ordningen skal styrke en ekstensiv drift af lavbundsjorder for at mindske udledningen af drivhusgasser og kvælstof fra arealerne. Du skal blandt andet tage slæt på arealet, og der er et forbud mod gødskning.

Læs mere om ekstensivering med slæt på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om tilskud til varieret planteproduktion

Du kan søge om tilskud, hvis du har afgrødediversificering på omdriftsarealet og dyrker omdriftsafgrøder, der kan bruges i plantebaseret fødevareproduktion. Formålet med ordningen er at øge miljøeffekterne ved afgrødediversificering ved at fremme dyrkning af de afgrøder, der i dag udgør en meget lille andel af det samlede landbrugsareal.

Læs mere om tilskud til varieret planteproduktion på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om tilskud til biodiversitet og bæredygtighed

Du kan få tilskud til at udlægge nye ikke-produktive arealer og elementer på dine landbrugsarealer i form af brak, bræmmer og småbiotoper. Ordningen skal hjælpe med at udvikle nye levesteder for dyr og planter til gavn for den biodiversitet, der lever på dyrkede landbrugsarealer.

Læs mere om tilskud til biodiversitet og bæredygtighed på vore hjemmeside

Bekendtgørelse om jordressourcens anvendelse til dyrkning og natur

Småbiotoper spiller en stor rolle i den nye landbrugsreform. Reglerne i den nuværende driftslov og bekendtgørelse om jordressourcer begrænser i et vist omfang muligheden for, at landbrugsarealer opgives til naturformål. Der bliver derfor foretaget visse ændringer i driftsloven. Ændringerne i driftsloven betyder, at vi også skal ændre bekendtgørelsen om jordressourcer, så det bliver muligt at etablere småbiotoper.

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilskud til pleje af græs- og naturarealer

Vi øger fleksibiliteten for dit tilsagn om pleje af græs- og naturarealer, som du har indgået under landdistriktsprogrammet, når vi overgår til den nye landbrugsreform i 2023. Det betyder, at du kan have flere og større delarealer uden slæt eller tydelige tegn på afgræsning. For tilsagn med kontrolformen, synligt afgræsset, ophæver vi det gældende højdekrav på 40 cm, der i dag gælder for tilsagn, som kombineres med grundbetaling. Kravet ophæves samtidig på grundbetaling.

Læs mere om pleje af græs- og naturarealer på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om kontrol og administrative sanktioner

Bekendtgørelsen om kontrol og administrative sanktioner indfører et system for kontrol og administrative sanktioner, der omfatter både arealbaserede tilskudsordninger og animalske tilskudsordninger.

Læs mere om kontrol af tilskudsordninger på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere

Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere er en ny tilskudsordning, hvor du kan søge tilskud til at etablere dit landbrug eller gartneri. For at kunne søge tilskuddet skal du bl.a. være under 41 år på ansøgningstidspunktet og være landbruger eller gartner. Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere er en engangsudbetaling.

Læs mere om etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere på vores hjemmeside  

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om jordbrugsvirksomheders anvendelse af gødning

Med udkastet til ændringsbekendtgørelse foreslås det, at Landbrugsstyrelsens tilladelser til tildeling af op til 230 kg kvælstof fra organisk gødning pr. hektar harmoniareal meddeles til ansøgeren via Landbrugsstyrelsens brugerportal Tast selv, som tilgås via Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Det er i forvejen en betingelse, at ansøgningen skal indgives via Tast selv.

Bekendtgørelser om konditionalitet og krydsoverensstemmelse

Bekendtgørelsen om konditionalitet skal supplere EU-reglerne om konditionalitet. Konditionalitet træder som udgangspunkt i stedet for krydsoverensstemmelse fra årsskiftet. Den nye bekendtgørelse fastsætter navnlig de minimumsstandarder for god landbrugs- og miljømæssig stand (GLM-krav), som i Danmark vil være sanktioneret med træk i landbrugsstøtte.

Bekendtgørelsen om krydsoverensstemmelse fra 1. februar 2023 viderefører i store træk de hidtidige regler om krydsoverensstemmelse i det omfang, dette er nødvendigt efter årsskiftet. Den er relevant for landbrugere, som til og med 2025 modtager tilskud fra ordninger under Landdistriktsprogrammet 2014-2022.

Da konditionalitetsreglerne ifølge EU-lovgivning skal træde i kraft 1. januar, vil bekendtgørelserne i første omgang træde i kraft uden offentlig høring og gælde frem til 31. januar. De bekendtgørelser, som udstedes med virkning fra 1. januar, har i store træk samme indhold som de bekendtgørelser, der nu er sendt i høring. Det er bekendtgørelserne, som skal gælde fra 1. februar, der nu er sendt i offentlig høring.

Læs mere om konditionalitet på vores hjemmeside

Bekendtgørelse om kvælstofreducerende virkemidler

Målrettet kvælstofregulering skal sikre, at der sker en forbedring af miljøtilstanden i vores kystnære farvande ved at reducere kvælstofudvaskningen fra landbruget. Du kan derfor søge tilskud til etablering af efterafgrøder eller alternative kvælstofreducerende virkemidler, som skal forhindre, at overskydende kvælstof bliver udvasket fra markerne til vandmiljøet. Bekendtgørelse om kvælstofregulerende virkemidler er en videreførelse af ordningen fra 2022.

Læs mere om kvælstofregulerende virkemidler på vores hjemmeside

Kontakt

Har du spørgsmål til denne nyhed, er du velkommen til at sende en e-mail til mail@lbst.dk. Hvis du har spørgsmål til de enkelte bekendtgørelser, kan du se de relevante kontaktoplysninger i høringsbrevene på Høringsportalen.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.