Du kan nu læse og kommentere på forslag til lov om administration af den fælles landbrugspolitik m.v. (CAP-lovforslaget), som netop er sendt i høring. Høringsfristen er 20. maj 2022.
Gå til lovforslag om administration af den fælles landbrugspolitik m.v. på høringsportalen
Lovforslaget fremsættes i Folketingets åbningsuge 2022 med henblik på at træde i kraft 1. januar 2023.
Formålet med lovforslaget er at sikre hjemmel til at gennemføre støtteordninger og andre tiltag i den fælles landbrugspolitik samt nationale støtteordninger. Loven skal erstatte den nuværende landbrugsstøttelov og landdistriktsfondslov og er en bemyndigelseslov, hvor de egentlige regler i vidt omfang vil blive udmøntet i bekendtgørelser. Derudover skal loven give hjemmel til administration af støtteordninger.
Her er de vigtigste nye tiltag i lovforslaget:
Mulighed for at etablere mere natur på landbrugsarealer
Det bliver muligt at etablere mindre biotoper på landbrugsarealet i form af træer og buske, højt græs, vildt- og bivenlige tiltag og våde områder, uden at det påvirker landbrugsstøtten. Tiltaget kaldes bruttoarealmodellen og er en del af Danmarks strategiske plan for perioden 2023-2027 (CAP-planen).
Bedre håndhævelse af servitutter
I lovforslaget indgår hjemmel til enklere håndhævelse i de tilfælde, hvor lodsejere overtræder servitutter. Det er f.eks. relevant, når en lodsejer har modtaget betaling mod at acceptere tinglyste restriktioner (servitutter) om eksempelvis at ophøre med dyrkning og gødskning på arealerne.
Kommuner får pligt til at indberette vedrørende drikkevandsbeskyttelse
Lovforslaget gør det muligt at fastsætte regler, der pålægger kommuner at indberette aftaler og restriktioner m.v. der skal beskytte drikkevandskvaliteten. Formålet er at undgå, at der ydes støtte til områder, som i forvejen er pålagt restriktioner. Der må ikke udbetales støtte for f.eks. ophør af brug af pesticider på arealer, der i forvejen er pålagt restriktioner.
Kort med betydning for tilskudsordninger
Der indføres hjemmel til, at markkort kan kundgøres autoritativt i elektronisk form og gøres tilgængelig for offentligheden et andet sted på internettet end der, hvor Lovtidende kundgøres. Lovforslaget vil gøre det enklere at udstede regler med tilhørende kortbilag af geografiske områder, hvor der bl.a. kan søges støtte.
Kontakt
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogprojekt@lbst.dk.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.