Navne

Latinsk:

Septoria apiicola.

Dansk:

Selleribladpletsyge.

Engelsk:

Leaf spot, Late blight.

 

Symptomer

Svampen angriber blade, bladstilke (bladselleri), blomsterstilke, frugter og kimplanters rødder, men ikke knolde. Angrebet begynder på de nedre blade og viser sig først som små, mørke, matte, kantede pletter. De ses lettest ved at holde bladet op imod lyset. Siden bliver de 1-6 mm store pletter brunsorte og sammenflydende, og bladet visner hen. I pletterne fremkommer svampens knopcellehuse som små, sorte punkter, 0,1-0,2 mm i diameter. Angrebet breder sig siden herfra til de øvre blade og dele af planterne og forårsager hen på sommeren en iøjnefaldende nedvisning af toppen med deraf følgende nedsat knold- eller frøudbytte.

 

Beskrivelse og livsforløb

Septoria apiicola overføres primært med frø, hvorpå man kan se de små brune til sorte knopcellehuse som 0,1-0,2 mm store punkter i frøskallen. Svampen kan overleve og bevare infektionsevnen i op til 14 mdr. i lagret frø. Ved frøets såning, vandoptagelse og spiring åbnes knopcellehusene, og de deri værende mange trådformede knopceller frigøres og spredes med vandstænk til kimplanterne. Ved prikling og udplantning spredes sygdommen yderligere. Den sekundære smittespredning i marken sker med regndråber, vandings vand, ved kontakt med redskaber eller dyr. I tørre perioder kan angrebet midlertidigt gå i stå. En anden smittekilde er nedgravede plantedele, hvori svampen kan overleve i op til 18 mdr.

 

Værtplanter

Apium spp.

 

Udbredelse og betydning

Overalt, hvor værtplanterne forekommer.

 

Forvekslingsmuligheder

Cercospora apii, der imidlertid ingen sorte knopcellehuse danner, men i stedet en svag, hvidlig skimmelbelægning på pletterne.

 

Hovedkilder

Tekst af CS/DK 01.08.1985.