Økologisk investeringsstøtte 2021

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Økologisk investeringsstøtte 2021.

Ordningen Økologisk investeringsstøtte 2021 har til formål at bidrage til produktivitetsforbedring i forskellige økologiske produktionsgrene ved f.eks. at øge effektiviteten, det økologiske areal eller produktionen for den enkelte økologiske landbrugsbedrift.

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
Åben for udbetaling
  • 29. April 2021 til 4. Juni 2021

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstidSagsbehandling af tilsagn er afsluttet

Om tilskuddet

Tilsagn om tilskud kan gives til jordbrugere, der ejer eller forpagter en primær jordbrugsbedrift.

Projektet skal gennemføres på din egen eller den forpagtede bedrift, og det er dig som tilsagnshaver, der skal eje investeringen og er ansvarlig for at gennemføre projektet.

Der skal være et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 timer på den jordbrugsbedrift, hvor investeringen foretages. Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 2 i bekendtgørelsen. Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk ud fra de oplysninger, vi har om din jordbrugsbedrift, når du søger om tilsagn om tilskud. 

Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en bedrift med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, der ikke har været genstand for forarbejdning eller forædling. Aktiviteter på bedriften vedrørende forberedelse til første salg er omfattet af definitionen.

Vi kan give tilsagn om tilskud inden for følgende seks indsatsområder:

  • Svin
  • Kvæg
  • Frugt, bær og grønt
  • Planteavl
  • Æg og fjerkræ
  • Får og geder

Der er afsat 8 mio. kr. til indsatsområde 1, 8 mio. kr. til indsatsområde 2, 3 mio. kr. til indsatsområde 3, 12 mio. kr. til indsatsområde 4, 8 mio. kr. til indsatsområde 5, og 1 mio. kr. til indsatsområde 6; 40 mio. kr. i alt.

Du kan kun indsende én ansøgning om tilsagn om tilskud pr. indsatsområde pr. CVR-nummer. Du kan således indsende flere ansøgninger pr. CVR-nummer: én ansøgning om tilsagn om tilskud i hvert indsatsområde. Der kan vælges én, eller flere, af de tilskudsberettigede teknologier under det enkelte indsatsområde.

Ansøger skal være autoriseret økolog eller have ansøgt om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion senest tre uger før, der søges om tilsagn om tilskud. Der skal være opnået økologisk autorisation, når udbetalingsanmodningen indsendes.

Det samlede, offentlige tilskud under ordningen kan udgøre 40 pct. af projektets samlede tilskudsgrundlag.

Tilskudsgrundlaget beregnes ud fra standardomkostninger. Det betyder, at vi har fastsat en sats for de investeringer, der indgår i dit projekt, som omfatter både indkøb, levering og montering/installering. Vi beregner både tilsagnsbeløbet og tilskudsbeløbet på baggrund af standardomkostninger.

Ordningen er en del af det danske Landdistriktsprogram og finansieres af EU (100 pct.) via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

Tilskudsgrundlaget i én ansøgning skal udgøre minimum 100.000 kr., gældende for alle indsatsområder. Hvis du indsender flere ansøgninger, skal tilskudsgrundlaget i hver ansøgning således udgøre minimum 100.000 kr.

I denne ordning er der ikke et loft for tilskudsgrundlaget pr. CVR-nummer.

Formålet med tilskud til Økologisk investeringsstøtte 2021 er at bidrage til produktivitetsforbedring i forskellige økologiske produktionsgrene ved f.eks. at øge effektiviteten, det økologiske areal eller produktionen for den enkelte økologiske landbrugsbedrift.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne - LDP 2020

Sådan søger du

Hvis du, som tilsagnshaver, ønsker at ændre i dit projekt i løbet af projektperioden, skal du skriftligt ansøge om det via Landbrugsstyrelsens selvbetjeningsløsning. Vi kan ikke godkende ændringer med tilbagevirkende kraft. 

Du kan søge om disse ændringer:

  • Forlængelse af projektperioden. Bemærk: Alle tilsagnshavere har modtaget en automatisk projektforlængelse til 1. december 2023. Hvis du har brug for yderligere projektforlængelse, skal du være opmærksom på, at projektets slutdato skal være senest d. 31. december 2023. 
  • Ændring af projektindholdet

Du skal oprette en kopi af dit ansøgningsskema i Landbrugsstyrelsens selvbetjeningsløsning Tast selv. Du søger om projektforlængelse og projektændring på fanen Projektændringer.

Tast selv - Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Du skal være opmærksom på følgende ved forlængelse af projektperioden og ændring af projektindholdet:

  • Der kan kun ansøges om projektforlængelse én gang per projekt.
  • Projektets slutdato kan ikke forlænges ud over den 31. december 2023.
  • Du kan kun ansøge om ændring af projektindholdet én gang pr. projekt.
  • Ændringen skal være inden for det samme indsatsområde.
  • Ansøgning om projektændring kan ikke godkendes, hvis projektet i sin ændrede form ikke ville være blevet prioriteret til tilsagn. Alle ansøgninger på denne ordning er blevet prioriteret til tilsagn. 
  • Projektet kan højst nedjusteres med 10 % af tilskudsgrundlaget fastsat i tilsagnet.
  • Tilsagnsbeløbet kan ikke forhøjes i forbindelse med en ændring af projektet.
  • Ansøgning om ændring af projektindholdet eller projektforlængelse skal indsendes elektronisk via Landbrugsstyrelsens selvbetjeningsløsning og skal være modtaget i Landbrugsstyrelsen senest to måneder før projektperiodens slutdato.

Tilsagn om tilskud er givet til din bedrift identificeret ved CVR-nummer. Tilsagnet skal derfor overdrages, hvis det skal afhændes til en anden bedrift (CVR-nummer), som følge af f.eks. salg, skattefri virksomhedsomdannelse eller generationsskifte. Dette gælder både i projektperioden og opretholdelsesperioden. Det er ikke muligt at overdrage en ansøgning om tilsagn, hvor Landbrugsstyrelsen endnu ikke har truffet afgørelse om tilsagn.

Ved overdragelse sker der et skifte fra én tilsagnshaver til en anden. Den oprindelige tilsagnshaver, som vi kalder den overdragende tilsagnshaver, skal opfylde alle bekendtgørelsens betingelser for at være tilsagnshaver, helt indtil tidspunktet hvor overdragelsen gennemføres. På det tidspunkt er det den nye tilsagnshaver, som vi kalder den erhvervende tilsagnshaver, der skal opfylde alle betingelser til at være tilsagnshaver.

Vi skal godkende overdragelsen af tilsagn om tilskud før denne gennemføres, og overdragelse kan dermed ikke godkendes med tilbagevirkende kraft.

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne for overdragelse, hvis dit tilsagn skal afhændes til en anden bedrift. Hvis reglerne ikke overholdes kan det nemlig betyde, at tilsagnet om tilskud bortfalder og din virksomhed dermed ikke kan få udbetalt tilskud eller skal tilbagebetale allerede udbetalt tilskud.

Du kan læse de nyeste regler for overdragelse i vejledning for Økologisk investeringsstøtte 2022

Ved ansøgning om overdragelse skal du indsende et udfyldt overdragelsesskema.

Overdragelsesskema til ansøgning om overdragelse

Når du vil anmode om udbetaling, skal du søge via skemaet ”Udbetalingsanmodning” i Landbrugsstyrelsens selvbetjeningsløsning.

Tast selv - Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Du skal være opmærksom på, at du skal opbevare faktura og betalingsdokumentation fra dit projekt i 5½ år efter den dato, der står angivet i det brev, du modtager om din slutudbetaling.

Landbrugsstyrelsen afholdt 21. april 2021 webinar om Økologisk investeringsstøtte 2021.

Se webinaret for Økologisk investeringsstøtte 2021 her

Vejledning om tilskud til Økologisk investeringsstøtte 2021 - version 6

Model til beregning af omkostningseffektiviteten for dit projekt - version 2

Du kan finde teknologilisten her:

Teknologiliste til Økologisk investeringsstøtte 2021

Du skal informere offentligheden om dit projekt. Det kalder vi skiltning. Læs mere om skiltning hér:

Krav til information om tilskud - skiltning

Vær opmærksom på, om du får tilskud er under Landdistriktsprogrammet eller Landbrugsreformen 2023.

Faktaark om overgangen til CAP2023

Lovgrundlaget for tilskudsordningen Økologisk investeringsstøtte 2021 finder du på retsinformation.dk og på EUR-lex (hjemmeside med EU-regler):

Danske regler (bekendtgørelser)

Bekendtgørelse nr. 1226 af 9. juni 2021 om tilskud til investeringer på økologiske bedrifter

Bekendtgørelse nr. 1435 af 3. november 2022 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til investeringer på økologiske bedrifter

Ændringsbekendtgørelsen giver projektforlængelse til alle projekter til 1. december 2023. 

EU-regler (forordning)
Europa - Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsreform for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) nr. 1305/2013
 
Strategisk miljøvurdering

Som følge af Miljøvurderingsloven er der foretaget en strategisk miljøvurdering af Økologisk investeringsstøtte 2021. Herunder kan du læse miljørapporten samt sammenfattende redegørelse og klagevejledning. 

Miljørapport for Økologisk investeringsstøtte 2021

Sammenfattende redegørelse af miljørapport for Økologisk investeringsstøtte 2021

Klagevejledning til miljørapport for Økologisk investeringsstøtte 2021

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Det er muligt at printe en PDF, hvor hele ansøgningsskemaet fremgår.

Tilføjet 12. maj 2021

Det skal være klart, at faktura og betalingsdokumentationen er knyttet til den gennemførte projekt. Der er ikke krav om, at fakturaen indeholder betalings-ID i form af fakturaudsteders kontonummer.

Tilføjet 6. maj 2021

Det er CVR-nr., hørende til en primær jordbrugsbedrift, som enten er økologiautoriserede eller har søgt om økologiautorisation, som kan søge om tilsagn om tilskud. Arbejdskraftbehovet på denne jordbrugsbedrift skal udgøre mindst 830 timer opgjort efter normtimesatserne i bilag 2 til bekendtgørelsen. Autoriserede virksomheder, som ikke har en primær jordbrugsproduktion vil således ikke kunne søge om tilsagn om tilskud.

Tilføjet 6. maj 2021

Tilskuddet som udbetales opgøres efter standardomkostningerne. Derfor er det ikke af betydning, om der indgår maskiner eller lign. i handlen ved anskaffelse af nye teknologier.

Tilføjet 6. maj 2021

Nej.

Under denne ordning har Landbrugsstyrelsen fået faglig input fra SEGES og der udgives, derfor ikke en DCA-rapport.

Det er for at sikre hurtig automatisk sagsbehandling af ansøgningerne om tilskud.

Når der indsendes en ansøgning om økologisk autorisation til Landbrugsstyrelsen skal ansøgningen registreres i Landbrugsstyrelsens interne systemer. Disse interne systemer benyttes til automatisk tjek af, om en ansøger om tilskud har opnået eller har ansøgt om økologisk autorisation ved indsendelse af ansøgningen om tilskud. Landbrugsstyrelsen igangsætter den automatiske sagsbehandling af ansøgninger umiddelbart efter ansøgningsrunden lukker. For at sikre at alle ansøgninger om økologisk autorisation er registreret hos Landbrugsstyrelsen og dermed kunne fremme en hurtig sagsbehandling, skal ansøgning om økologisk autorisation være indsendt senest tre uger før ansøgning om tilsagn om tilskud.

Formuleringen vedrørende at den sektor, der søges om tilskud til, skal være omfattet af den ansøgte eller givne autorisation til økologisk jordbrugsproduktion er justeret i bekendtgørelsen.

Ved ansøgning om tilskud skal ansøger have opnået eller ansøgt om økologisk autorisation senest tre uger før ansøgning om tilskud uanset indsatsområde. Ved indsendelse af udbetalingsanmodning skal ansøger have opnået økologisk autorisation samt have en produktion inden for det indsatsområde, der er givet tilsagn om tilskud til jf. bilag 4.

Nej. Da der på ordningen anvendes standardomkostninger, skal der ikke indsendes to tilbud med ansøgning om tilsagn.

Der skal heller ikke indsendes faktura og betalingsdokumentation for udgifterne i dit projekt ved anmodning om udbetaling. Du skal dog være opmærksom på, at du, som tilsagnshaver, skal kunne dokumentere, at reglerne, herunder kriterier og forpligtigelser, er overholdt, for at tilskuddet kan udbetales. Det er derfor en god idé at sørge for dokumentation. Du kan læse mere herom i vejledningens afsnit 5.2.

Ansøger skal have et arbejdskraftbehov på 830 timer eller derover, opgjort efter normtimesatserne i bilag 2 til bekendtgørelsen. Man skal således have dette arbejdskraftbehov forud for gennemførsel af projektet, som du søger om tilskud til.

Arbejdskraftbehovet beregnes for bedriften, altså det CVR-nummer ansøgningen indgives i. Alle former for primærproduktion tælles med og er ikke begrænset til det indsatsområde, der søges tilskud til.  Hvis du søger om tilsagn om tilskud under indsatsområde 2 til kvæg og 4 til planteavl, tæller både timerne brugt på kvægbesætningen og korn- og græsmarkerne med i hver opgørelse over arbejdskraftbehovet, så længe begge produktioner ligger under samme CVR-nr.

Landbrugsstyrelsen kan vejlede om konkrete teknologier og afklaringer mv. Landbrugsstyrelsen kan ikke lave egentlige forhåndsgodkendelser.

Både tilsagnsbeløbet og tilskuddet som udbetales efter projektet er gennemført beregnes på baggrund af standardomkostninger fastsat i bekendtgørelsen. Det er derfor uden betydning, hvilken pris der står på et tilbud du indhenter fra leverandører eller hvilken pris der står på fakturaen. Du skal sikre, at udstyret du investerer i og dermed projektet du gennemfører, opfylder de obligatoriske elementer og specifikationer for teknologien. Ved at benytte standardomkostninger skal der ikke indsendes tilbud med ansøgningen, hvilket medfører at sagsbehandlingen af ansøgninger går hurtigere. Der skal heller ikke indsendes faktura og betalingsdokumentation sammen med udbetalingsanmodningen.

Ja.

Har du fået tilsagn om tilskud under Modernisering af kvægstalde 2018 og Modernisering af kvægstalde 2020 og er dit projekt ikke afsluttet kan du ikke få tilsagn om tilskud til teknologi 2.7 Robotudmugning til det igangværende projekt. Du kan dog godt få tilskud til de øvrige teknologier på teknologilisten. Har du en eksisterende stald, hvor der ikke er opnået tilskud fra en af de to nævnte staldordninger eller er dit projekt afsluttet og du har fået tilskud udbetalt, kan du godt få tilsagn under denne ordning til samtlige teknologier på teknologilisten.

I kan kontrollere, hvilke indsatsområder I kan ansøge i, i bekendtgørelsens bilag 4.  Her er indsatsområderne opdelt i hvilke afgrødekoder eller husdyrkategorier man skal have produktion inden for ved indsendelse af udbetalingsanmodningen for at kunne få tilskud inden for det indsatsområde. Har du væksthusproduktion skal du søge tilskud under indsatsområde 3. Frugt, bær og grønt.

Ja. Efter bekendtgørelsens § 1, stk. 3 kan bedrifter med væksthusproduktion ansøge om tilskud under indsatsområde 3. Det gælder også for væksthusproduktioner med potteplanter.

Nej. Det er i denne ordning ikke muligt at søge tilskud til en selvkørende lugerobot.

Landbrugsstyrelsen har været opmærksom på teknologien. Landbrugsstyrelsens beregning af standardomkostning for selvkørende lugerobotter på det danske marked viste at teknologien samlet set bliver for dyr til at levere en positiv økonomisk effekt.

Selvkørende lugerobotter opfylder ikke de obligatoriske elementer og specifikationer fastsat for teknologi 3.7 og 4.2 Traktormonteret lugerobot.

Tilføjet 3. juni 2021

Landbrugsstyrelsen er blevet opmærksom på, at det er uhensigtsmæssigt, at aktuator(er) er et obligatorisk element til teknologien, da de ikke bidrager til effekten ved autostyring. Det er derfor besluttet at der gives en nedsættelse på 0 pct. af tilskuddet, hvis man ikke har investeret i aktuator(er) til teknologien.  

Tilføjet 1. juni 2021

Lever et produkt op til de obligatoriske elementer og specifikationer fastsat for en teknologi er produktet tilskudsberettiget. Det er ikke afgørende, hvad teknologien bliver kaldt på produktbladet.

Tilføjet 1. juni 2021

Tørresilo skal bestå af en stålsilo (også kaldet amerikanersilo) med indbygget udstyr til fyldning, tømning, omrøring samt tørring af afgrøden og have en diameter på mindst 8 meter. Det indbyggede udstyr til fyldning og tømning kan f.eks. være kædeelevator og fejesnegle. Mobilsnegl kan også anvendes til fyldning. Det er ikke tilskudsberettiget at investere i plantørringsanlæg.

Tilføjet 12. maj 2021

Ja. Du kan godt investere i en tablet. Tabletten skal opfylde specifikationerne angivet for staldterminalen og skal altså modtage registrering fra antennerne og dataene skal kunne aflæses på tabletten.

Tilføjet 12. maj 2021

Ved ansøgning til en stjernerullerenser skal du søge om tilskud til det antal kamdyrkningsrækker (rækker med afgrøder på marken) som redskabet kan betjene.

Tilføjet 12. maj 2021

Stjernerullerenseren skal jf. specifikationerne i teknologilisten anvendes i kamdyrkningssystemer. Dette er f.eks. kartofler. Stjernerullerensere, der ikke anvendes i kamdyrkningssystemer, er ikke tilskudsberettigede under teknologi 4.9 Stjernerullerenser.

Tilføjet 12. maj 2021

Ja. Du kan kun søge om tilsagn om tilskud til de forudbestemte teknologier der fremgår af teknologilisten i bekendtgørelsens bilag 1.

Projektet skal gennemføres i overensstemmelse med tilsagnet, herunder de obligatoriske elementer, samt specifikationer til den teknologi der er givet tilsagn til.

For teknologi 2.17 er det en specifikation at fuldfoderblandeanlægget enten kan være stationært eller bugseret på en traktor. Et selvkørende fuldfoderblandeanlæg er dermed ikke tilskudsberettiget.

Det er et kriterie, at tilsagnshaver på tidspunkt for indsendelse af udbetalingsanmodningen, har etableret en økologisk produktion, eller en produktion som er under omlægning til økologisk produktion, inden for det indsatsområde, der er givet tilsagn om tilskud til. Det er også et kriterie, at projektet gennemføres, som vil sige, at de indkøbte teknologier skal være installeret eller monteret og klar til brug. Teknologier som ikke kræver montering, skal tilsvarende være klar til brug, uden det kræver yderligere forberedelse. Der skal således være etableret en økologisk fjerkræsproduktion på bedriften eller en fjerkræsproduktion under omlægning på det tidspunkt der søges om udbetaling og projektet skal være gennemført. Projektperioden er på ét år, og løber fra ansøgningen om tilsagn er modtaget hos Landbrugsstyrelsen. Der kan ansøges om projektforlængelse én gang og projektperioden kan forlænges med højst ét år.

Landbrugsstyrelsen er blevet opmærksom på, at der er en uoverensstemmelse mellem de obligatoriske elementer og specifikationer for denne teknologi. Teknologilisten i bekendtgørelsens bilag 1, er præciseret således at der står: ” Der skal installeres gødningsskrabere, så der kan fjernes gødning fra hele gulvfladen under etagesystemet.”

Under tilskudsordningen Økologisk investeringsstøtte 2021 kan der søges om tilsagn om tilskud til teknologier, der fremmer den økologiske produktion af primære jordbrugsprodukter. Der kan søges om tilskud til forudbestemte teknologier i teknologilisten i bekendtgørelsens bilag 1 inden for 6 forskellige indsatsområder.

Bilag 4 til bekendtgørelsen beskriver, hvilke afgrødekoder man skal have en produktion inden for på tidspunktet for indsendelse af udbetalingsanmodningen for at kunne få tilskud inden for et indsatsområde. Konkret på ordningen kan der ikke opnås tilskud alene baseret på pileskov/klimaskov/energiskov, da afgrøderne ikke fremgår af bilag 4.

Der gives under denne ordning ikke tilskud til modificering af brugt standardudstyr og/eller standardudstyr du allerede har på bedriften. Der kan søges om tilsagn om tilskud til de forudbestemte teknologier i teknologilisten i bekendtgørelsens bilag 1. Teknologierne skal være nye og de obligatoriske elementer og specifikationer fastsat for teknologien skal overholdes.

Landbrugsstyrelsen er blevet opmærksom på, at der er en uoverensstemmelse mellem teknologinavn og obligatoriske elementer. I bekendtgørelsen er tilføjet det obligatoriske element ”mobil fangfold”. Der skal dermed investeres i en transportvogn samt mobil fangfold, hvilket der er dækket af den fastsatte standardomkostning.

Du må gerne søge om tilskud til både teknologi 2.6 og 2.12. Begge teknologier skal indeholde de obligatoriske elementer og specifikationer, som beskrevet i bekendtgørelsen. Landbrugsstyrelsen gør opmærksom på at teknologi 2.12 ikke indeholder en mælkevogn som obligatoriske element.

Selvkørende lugerobotter er ikke tilskudsberettigede under teknologien 3.7 og 4.2 Traktormonteret lugerobot.

Ja. Der er ikke nogen krav til i hvilket omfang teknologierne, der ansøges om tilsagn om tilskud til, benyttes. Der er dog krav til, at bedriften har en produktion inden for det indsatsområde, der er givet tilsagn om tilskud under. Standardeffekten er beregnet ud fra en referencebedrift.

Jf. de obligatoriske elementer i teknologilisten skal der indkøbes en ATV eller tilsvarende. Det tilsvarende skal være et 4-hjulet køretøj og overholde specifikationerne, at køretøjet skal have trækkrog og at pæleboret og vognen skal kunne påmonteres køretøjet.

Hvis du investerer i en UTV og en påhængsvogn er de obligatoriske elementer opfyldt. En UTV alene lever ikke til fulde op til de obligatoriske elementer og specifikationer for teknologien, da ladet ikke kan erstatte en påhængsvogn.

Ja. Der kan godt søges om tilskud til ekstra halsremme, men der kan ikke søges om tilskud til de eksisterende halsremme.

Søges der om tilsagn om tilskud til teknologien skal alle de obligatoriske elementer for teknologien være nye. Det betyder, at der skal indkøbes nye antenner, staldterminal og software til brug for de nye halsremme. De nye halsremme kan altså ikke opkobles det eksisterende system.

 Ja. Alle de obligatoriske elementer nævnt i teknologilisten, bekendtgørelsens bilag 1, skal være nye og den nye mælketaxa skal tages i brug.

Har du tidligere fået tilskud til den eksisterende mælketaxa skal du være opmærksom på om opretholdelsesperioden for dette tilskud er udløbet inden du eventuelt udskifter mælketaxaen.

Der skal opsættes et yderhegn som afgrænser et areal som hønsene eller kyllingerne har adgang til. Derudover skal der være inderhegn til opdeling af arealet i folde/flokopdeling. Inderhegnet behøver derfor ikke at stå parallel med yderhegnet.

Ja. Man må gerne indkøbe/etablere mere end fastsat i tilsagnet. Ved afsyning kontrollerer Landbrugsstyrelsen at der som minimum er investeret i det, der er givet tilsagn om tilskud til. Er der indkøbt/etableret mere end fastsat i tilsagnet vil dette ikke medregnes i tilskuddet.

Der kan fås tilskud til de teknologier, der fremgår af teknologiliste, bekendtgørelsens bilag 1. Under indsatsområder 3. Bær, frugt og grønt og 4. Planteavl kan der søges om tilskud til autostyring af redskab til mekanisk ukrudtsbekæmpelse med enten GPS eller kamera. Autostyringen skal installeres på eksisterende maskiner.

Ja. Du kan ansøge om at overdrage et tilsagn eller projekt, til et andet CVR-nummer, f.eks. i forbindelse med omstrukturering eller generationsskifte. Ansøgning om overdragelse skal godkendes af Landbrugsstyrelsen, inden overdragelsen kan få retsvirkning.

Hvis du vil overdrage dit tilsagn eller projekt kan du læse mere om, hvordan du skal gøre i vejledningens afsnit 6.4.

Opdateret 14. juni 2021

Ved konkurs kan kurator ansøge om, at tilsagnet overdrages til en anden, som opfylder tilsagnsbetingelserne. Kurator kan på konkursboets vegne vælge at gennemføre projektet. Ønsker konkursboet at gennemføre projektet, skal både projektet og tilsagnshaver leve op til alle tilskudsbetingelserne på normal vis. Hvis produktionsaktiviteten ophører i opretholdelsesfasen (efter tilskuddet er udbetalt) som følge af konkurs, kræver vi som udgangspunkt ikke tilbagebetaling under forudsætning af at konkursen er eneste årsag til at projektet ikke kan opretholdes.

Tilføjet 6. maj 2021

Projektperioden er normalt på ét år, og løber fra ansøgningen om tilsagn er modtaget hos Landbrugsstyrelsen. Landbrugsstyrelsen har dog givet automatisk projektforlængelse af alle projekter frem til 1. december 2023. Det gælder for alle, der har modtaget et tilsagn om tilskud, men også for de ansøgere der endnu ikke har fået svar på deres ansøgning.

Hvis du har brug for yderligere projektforlængelse, kan du anmode om dette. Din projektperiode kan dog kun forlænges til 31. december 2023.  Det kræver ikke særlige omstændigheder eller andet for at kunne få projektforlængelsen godkendt.

Såfremt der ikke anmodes om udbetaling senest på datoen hvor projektperioden udløber, nedsætter vi tilskuddet med 1 procent pr. kalenderdag til og med den 20. kalenderdag. Ved forsinkelse på mere end 20 kalenderdage meddeles afslag på udbetaling og bortfald af tilsagn.

Det er Landbrugsstyrelsen som ved afsyning eller kontrol forud for udbetaling ser, om det gennemførte projekt overholder alle obligatoriske elementer og specifikationer. Vi tager billeder, tæller og måler hvor nødvendigt. Faktura kan fremvises som dokumentation for f.eks. ejerskab, om projektet er gennemført inde for projektperioden, og om teknologien og alle obligatoriske elementer er nye. Der er ikke krav om, at alle obligatoriske elementer fremgår af fakturaen, men fakturaen skal indeholde en beskrivelse af leverancen, inkl. mængde og art af de leverede varer. Du kan læse mere herom i vejledningens afsnit 5.3.

Hvis du vælger ikke at anvende en faktura som dokumentation for ejerskab over projektet, tidspunktet for projektstart og at investeringen er ny, skal du være opmærksom på at sikre dig at kunne dokumentere disse forhold på anden vis.

Du kan læse mere om afsyning og kontrol i vejledningens kapitel 7. På vores hjemmeside kan du finde mere om kontrol og finde bl.a. den generelle kontrolinstruks, som anvendes ved alle kontroller og instruks for LDP afsyning og 5 pct. kontrol.

Kort video om ordningen

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på projekttilskudsordninger. 

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Projekttilskud
Tlf: 33 95 80 00
Mail: projekttilskud@lbst.dk