Eksportrestriktioner i forbindelse med fundet af rodgallenematoden Meloidogyne chitwoodi er ophævet

23-09-2024

Landbrugsstyrelsen har taget opfølgende knoldprøver i forbindelse med fundet af rodgallenematoden Meloidogyne chitwoodi i en brugsmark med konsumkartofler i december 2023. Meloidogyne chitwoodi er ikke påvist i nogle af knoldprøverne.

Rodgallenematoden Meloidogyne chitwoodi er en karantæneskadegører og Landbrugsstyrelsen er forpligtet til at bekæmpe den. Med resultaterne af knoldprøverne ophæves de eksportrestriktioner for partier af kartofler fra Jylland, der blev iværksat for sæson 2023/2024. Det er nu kun den mark, hvorfra den inficerede knold var dyrket, der er underlagt restriktioner.

Du kan læse mere om rodgallenematoden i faktaarket ”Hold øje med rodgallenematoderne (Meloidogyne chitwoodi og M. fallax)

Eksportpakken for både lægge- og konsumkartofler vil blive opdateret på hjemmesiden snarest.

Landbrugsstyrelsen undersøger for forekomst af planteskadegørere

Landbrugsstyrelsen er forpligtet til at foretage årlige nationale undersøgelser for forekomst af planteskadegørere. Monitoreringen for planteskadegørerne er med til at skabe det nødvendige overblik for at kunne forhindre, at EU-regulerede samt nye alvorlige skadegørere forekommer og etablerer sig i Danmark, og dermed vil kunne true den danske planteproduktion og natur.

Vi moniterer løbende for alvorlige planteskadegørere

Kontakt Landbrugsstyrelsen ved mistanke.

Har du mistanke om fund af rodgallenematoder (Meloidogyne spp.) eller anden karantæneskadegører i din produktion, så har du pligt til at anmelde fundet til Planter & Biosikkerhed.

Anmeld karantæneskadegører, der kan gøre skade på planter

Abonnér

Få de faglige meddelelser fra Landbrugsstyrelsen sendt til din mailboks.

Mød os på sociale medier

Landbrugsstyrelsen er på Facebook og LinkedIn.

Kom med i vores brugerpanel

Vil du være med, når Landbrugsstyrelsen udvikler regler, it-løsninger og vejledningsmateriale? Så tilmeld dig vores brugerpanel.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: planterogbiosikkerhed@lbst.dk