Grønne idéer bliver til virkelighed, arbejdspladser og vækst med støtte fra GUDP

26-01-2022

Grønt Udviklings- og demonstrationsprogram får i meget høj grad realiseret grønne idéer og projekter, der ellers ikke var blevet gennemført. Det viser en ny evaluering.

Duften af nyslået græs breder sig på BioRefines anlæg i Varde, når friske forsyninger af fremtidens proteinkilde bliver leveret. Med 14 millioner støttekroner i ryggen fra GUDP viser virksomheden vejen mod et grønnere landbrug, når der i projektet udvindes protein til foder og på sigt fødevarer af økologisk kløvergræs.

Det er bare ét af mange eksempler på, hvordan Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) har understøttet gode idéer og projekter, som er født på kanten af, hvad der er teknologisk muligt og økonomisk bæredygtigt, men som lykkes gennem innovation, støtte og samarbejde.

- Vi har fået en evaluering af GUDP, der viser, at programmet har afgørende betydning for udviklingen af nye grønne fødevareteknologier og videreudviklingen af eksisterende. Jeg er utrolig glad for evalueringens resultater, og i en tid hvor branchen står over for en meget ambitiøs omlægning på klimafronten, tror jeg kun, at behovet for innovative løsninger vil vokse i fremtiden, siger bestyrelsesformanden for GUDP, Mikael Thinghuus.

GUDP’s projekter i perioden 2010-2020 er blevet evalueret af Damvad Analytics og Mussmaan. Evalueringen viser blandt andet, at GUDP er med til at sikre projekter, der ellers ikke ville blive gennemført. Enten fordi de var for risikofyldte eller ikke kunne finde finansiering andetsteds.

Projekter bliver til ny teknologi på markedet

Faktisk viser evalueringen, at otte ud af ti projekter ikke var blevet til virkelighed i samme grad og hastighed uden hjælp fra GUDP. Derudover har de projekter, der får støtte en succesrate på 85 procent, målt på projekternes oprindelige målsætninger og forventninger.

- Vi vil bruge resultaterne til at styrke GUDP yderligere, så vi i endnu højere grad kan fremme en grøn og økonomisk bæredygtig udvikling i hele fødevaresektoren fra primærproduktionen i landbrug, fiskeri og akvakultur over forarbejdning til afsætningsleddet. Resultaterne giver et godt afsæt for at udvikle GUDP’s næste strategi og styrke programmet, siger Mikael Thinghuus.

Tæt på halvdelen af projekterne har resulteret i udvikling af ny eller forbedret teknologi eller produkt. Flere af teknologierne ender med at være så teknologisk modne, at projektlederne forventer at markedsføre dem inden for nærmere fremtid. 85 procent af projektlederne forventer at kunne kommercialisere deres projekt.

Du kan læse hovedrapporten fra evalueringen her

 

Fakta om evalueringens resultater

  • 8 ud af 10 projektidéer ville ikke være blevet gennemført uden GUDP i samme skala og med samme hastighed.
  • 85 procent af GUDP-projekterne lykkes i meget høj eller høj grad sammenholdt med de oprindelige målsætninger og forventninger.
  • Små og mellemstore virksomheder oplever i gennemsnit en stigning i beskæftigelsen på 30 procent ved deltagelse i GUDP og en meromsætning på 260.000 kroner.
  • 3 ud af 5 projekter resulterer i nye netværk.

 

Fakta om evalueringen

Evalueringen er gennemført af Damvad Analytics og Muusmann og bygger på projektledernes svar på et spørgeskema, virksomhedsdata fra Danmarks Statistik for de virksomheder, der har deltaget i GUDP-projekter og interviews med projektdeltagere og andre nøglepersoner med viden om branchen. Derudover er ansøgninger, slutrapporter og supplerende projektmateriale gennemgået og sammenholdt med GUDP’s strategi inden for forskellige indsatsområder.

 

Fakta om Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) støtter innovative projekter, som fremmer grøn og økonomisk bæredygtighed inden for landbrug, fiskeri, akvakultur og fødevareindustri. GUDP er ledet af en ministerudpeget bestyrelse, og medlemmerne er erhvervsfolk fra hele fødevaresektoren. Programmet hører under Landbrugsstyrelsen i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Se GUDP’s hjemmeside.

 

Yderligere oplysninger

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte vores pressetelefon på tlf.: 41 89 25 07.