Økologisk investeringsstøtte 2022

Find vejledning, ansøgningsskema m.m. til tilskuddet Økologisk investeringsstøtte 2022

Ordningen Økologisk investeringsstøtte 2022 har til formål at bidrage til produktivitetsforbedring i forskellige økologiske produktionsgrene ved f.eks. at øge effektiviteten, det økologiske areal eller produktionen for den enkelte økologiske landbrugsbedrift.

Status og frister

Lukket for nye ansøgninger
Åben for udbetaling
  • 15. December 2022 til 1. Marts 2023

    Ansøgningsperiode

Anslået sagsbehandlingstidSagsbehandling af tilsagn er afsluttet

Om tilskuddet

Tilsagn om tilskud kan gives til jordbrugere, der ejer eller forpagter en primær jordbrugsbedrift.

Projektet skal gennemføres på din egen eller den forpagtede bedrift, og det er dig som tilsagnshaver, der skal købe investeringen og er ansvarlig for at gennemføre projektet.

Der skal være et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 timer på den jordbrugsbedrift, hvor investeringen foretages. Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 2 i bekendtgørelsen. Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud. 

Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en bedrift med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, der ikke har været genstand for forarbejdning eller forædling, med udtagelse af aktiviteter vedrørende forberedelse til første salg.

Vi kan give tilsagn om tilskud inden for følgende seks indsatsområder:

  • Svin
  • Kvæg
  • Frugt, bær og grønt
  • Planteavl
  • Æg og fjerkræ
  • Får og geder

Der er afsat 8 mio. kr. til indsatsområde 1, 34 mio. kr. til indsatsområde 2, 10 mio. kr. til indsatsområde 3, 53 mio. kr. til indsatsområde 4, 34 mio. kr. til indsatsområde 5, og 1 mio. kr. til indsatsområde 6; 140 mio. kr. i alt.

Du kan kun indsende én ansøgning om tilsagn om tilskud pr. indsatsområde pr. CVR-nummer. Du kan således indsende flere ansøgninger pr. CVR-nummer: én ansøgning om tilsagn om tilskud i hvert indsatsområde.

Ansøger skal være autoriseret økolog eller have ansøgt om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion senest tre uger før, der søges om tilsagn om tilskud. Der skal være opnået økologisk autorisation, når udbetalingsanmodningen indsendes.

Det samlede, offentlige tilskud under ordningen kan udgøre 40 pct. af projektets samlede tilskudsgrundlag.

Tilskudsgrundlaget beregnes ud fra standardomkostninger. Det betyder, at vi har fastsat en sats for de investeringer, der indgår i dit projekt, som omfatter både indkøb, levering og montering/installering. Vi beregner både tilsagnsbeløbet og tilskudsbeløbet på baggrund af standardomkostninger.

Ordningen er en del af det danske Landdistriktsprogram og finansieres af EU (100 pct.) via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

Tilskudsgrundlaget i én ansøgning skal udgøre minimum 100.000 kr. Hvis du indsender flere ansøgninger, skal tilskudsgrundlaget i hver ansøgning udgøre minimum 100.000 kr.

Formålet med tilskud til Økologisk investeringsstøtte 2022 er at bidrage til produktivitetsforbedring i forskellige økologiske produktionsgrene ved f.eks. at øge effektiviteten, det økologiske areal eller produktionen for den enkelte økologiske landbrugsbedrift.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne - LDP 2020

Sådan søger du

Tilsagn om tilskud er givet til din bedrift identificeret ved CVR-nummer. Tilsagnet skal derfor overdrages, hvis det skal afhændes til en anden bedrift (CVR-nummer), som følge af f.eks. salg, skattefri virksomhedsomdannelse eller generationsskifte. Det gælder både i projektperioden og opretholdelsesperioden. Det er ikke muligt at overdrage en ansøgning om tilsagn, hvor Landbrugsstyrelsen endnu ikke har truffet afgørelse om tilsagn.

Ved overdragelse sker der et skifte fra én tilsagnshaver til en anden. Den oprindelige tilsagnshaver, som vi kalder den overdragende tilsagnshaver, skal opfylde alle bekendtgørelsens betingelser for at være tilsagnshaver, helt indtil tidspunktet hvor overdragelsen gennemføres. På det tidspunkt er det den nye tilsagnshaver, som vi kalder den erhvervende tilsagnshaver, der skal opfylde alle betingelser til at være tilsagnshaver.

Vi skal godkende overdragelsen af tilsagn om tilskud før du den gennemføres, og overdragelse kan dermed ikke godkendes med tilbagevirkende kraft.

Det er vigtigt, at du sætter dig ind i reglerne for overdragelse, hvis dit tilsagn skal afhændes til en anden bedrift. Hvis reglerne ikke overholdes kan det nemlig betyde, at tilsagnet om tilskud bortfalder og din virksomhed dermed ikke kan få udbetalt tilskud eller skal tilbagebetale allerede udbetalt tilskud.

Du kan læse om reglerne for overdragelse i henholdsvis projektperioden og opretholdelsesperioden, i vejledningen til ordningen. I vejledningen kan du også læse, hvem du kan overdrage tilsagn om tilskud til og hvordan du ansøger om overdragelse.

Skal du foretage en skattefri virksomhedsomdannelse kan du kontakte Landbrugsstyrelsens økologiadministration på jordbrugskontrol@lbst.dk, for vejledning om, hvordan du skal ansøge om økologicertificering.

Ved ansøgning om overdragelse skal du indsende et udfyldt overdragelsesskema.

Overdragelsesskema til ansøgning om overdragelse

Når du vil anmode om udbetaling, skal du søge via skemaet ”Udbetalingsanmodning” i Tast selv.

Tast selv - Landbrugsstyrelsens digitale selvbetjening

Du skal være opmærksom på, at du skal opbevare faktura og betalingsdokumentation fra dit projekt i 5 år og seks måneder efter den dato, der står angivet i det brev, du modtager om din slutudbetaling.

Landbrugsstyrelsen har afholdt webinar om ordningen fredag d. 9. december 2022.

På mødet kunne du bl.a. høre om, hvilke teknologier du kan få tilskud til, hvad du som ansøger og tilsagnshaver skal være opmærksom på og hvordan du udfylder ansøgningsskemaet.

Webinar for Økologisk investeringsstøtte 2022

Vejledning om tilskud til Økologisk investeringsstøtte 2022 - version 5

Model til beregning af omkostningseffektiviteten for dit projekt 

Du kan finde teknologilisten her:

Teknologiliste til Økologisk investeringsstøtte 2022

Du skal informere offentligheden om dit projekt. Det kalder vi skiltning. Læs mere om skiltning hér:

Krav til information om tilskud - skiltning

Vær opmærksom på, om du får tilskud er under Landdistriktsprogrammet eller Landbrugsreformen 2023.

Faktaark om overgangen til CAP2023

Lovgrundlaget for Økologisk investeringsstøtte 2022 finder du på retsinformation.dk og på EUR-lex (hjemmeside med EU-regler):

Danske regler (bekendtgørelsen)

Bekendtgørelse nr. 357 af 30. marts 2023 om tilskud til investeringer på økologiske bedrifter

Bekendtgørelse nr. 298 af 20. marts 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til investeringer på økologiske bedrifter

Vær opmærksom på, at vi med ændringsbekendtgørelse, Bekendtgørelse nr. 298 af 20. marts 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til investeringer på økologiske bedrifter, har præciseret reglerne for overdragelse og obligatorisk digital kommunikation.

EU-regler (forordning)

Europa - Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsreform for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) nr. 1305/2013

Spørgsmål og svar om tilskuddet

Jf. bekendtgørelsen er det et kriterie, at man som tilsagnshaver køber de investeringer man har tilsagn om tilskud til. Det betyder at når der anmodes om udbetaling, så skal investeringen ikke kunne tages tilbage af en leverandør ved mislighold af en købekontrakt. Der må altså ikke være noget ejendomsforbehold i investeringen, når der anmodes om udbetaling af tilskud.

Tilføjet 10. april 2024

Nej. Standardomkostningen til teknologien beregnes ud fra en startpris og en merpris pr. kubikcentimeter slagvolumen, som motor på ATV/UTV eller tilsvarende 4-hjulet køretøj har. Da eldrevne motorer ikke opgøres i kubikcentimeter slagvolumen kan der ikke søges om tilskud til eldrevne maskiner.

Vi vil til fremtidige ordninger være opmærksomme på teknologien.

Tilføjet 5. januar 2022.

Ja. For at kunne få tilskud, skal tilskudsgrundlaget for det ansøgte projekt være mindst 100.000 kr. Dette gælder for alle indsatsområder.

Tilføjet 14. december 2022.

Der kan søges om tilskud til én eller flere teknologier inden for samme indsatsområde. Det man samlet ansøger om inden for et indsatsområde, kalder vi et projekt. Der gives tilsagn om tilskud til det samlede projekt, og dermed får man afslag eller tilsagn om tilskud til alle teknologierne, man søger om tilskud til inden for et indsatsområde. Der kan ikke opnås delvise tilsagn.

Tilføjet 14. december 2022.

Teknologilisten findes i bilag 1 til bekendtgørelsen. Bekendtgørelsen kan findes på Retsinformation. 

Tilføjet 14. december 2022.

Ja. Man kan godt søge om tilskud til flere styk af et valgfrit element til en teknologi. Hvis man søger om tilskud til flere styk af det valgfrie element ganges standardomkostningen for det valgfrie element med antallet af styk, man søger tilskud til.

Tilføjet 14. december 2022.

Formålet med denne ordning er at bidrage til forbedret produktivitet på økologiske bedrifter. Sekundært vurderes ordningen også at bidrage til den nationale indsats om at fordoble det økologiske areal og forbrug af økologi i 2030, som nævnt i regeringens forståelsespapir.

Der er i denne ordning ikke nærmere fokus på klima, bæredygtighed og naturbeskyttelse.

Tilføjet 14. december 2022.

Når man har gennemført sit projekt, må man anmode om udbetaling af tilskuddet. Efter anmodning om udbetaling foretages der afsyning af projektet og sagsbehandling af anmodningen, hvorefter tilskud kan udbetales. Fra indkøb af teknologi til tilskuddet udbetales, skal tilsagnshaver selv stå for finansiering. 

Tilføjet 14. december 2022.

Ved ansøgning om tilskud skal man som ansøger have en økologisk autorisation eller have søgt om økologisk autorisation senest tre uger før, man ansøger om tilskud. På ansøgningstidspunktet er der ikke noget krav om, at man skal have en produktion inden for det indsatsområde, man søger om tilskud under. Man kan altså godt søge om tilskud under indsatsområdet til kvæg, selvom man ikke har kvæg.

Vær dog opmærksom på, at det er et kriterie, at tilsagnshaver, på tidspunkt for indsendelse af udbetalingsanmodningen, har etableret en økologisk produktion, eller en produktion under omlægning til økologi, inden for det indsatsområde, der er givet tilsagn til. Så hvis man får tilsagn under indsatsområdet til kvæg, så skal man, når man anmoder om udbetaling af tilskuddet, have opstartet en økologisk kvægproduktion eller have kvægproduktion under omlægning til økologi.

Tilføjet 14. december 2022.

Ja. Tilskuddet udgør 40 pct. af de fastsatte standardomkostninger for teknologierne, som kan ses i teknologilisten.

Minimumsbeløbet på 100.000 kr. gælder pr. ansøgning. Man kan indsende én ansøgning pr. indsatsområde pr. CVR-nummer. En ansøgning kan indeholde én eller flere teknologier, så minimumsbeløbet kan godt deles over flere teknologier. Minimumsbeløbet kan dog ikke deles over flere indsatsområder. Vil man søge tilskud til flere indsatsområder, skal der indsendes en ansøgning pr. indsatsområde. For hver ansøgning gælder der, at tilskudsgrundlaget skal udgøre minimum 100.000 kr.

Tilføjet 14. december 2022.

Det er et krav for at kunne opnå tilsagn om tilskud, at ansøger har et årligt arbejdskraftbehov på 830 timer. Det er altså hvert år, at der skal være et arbejdskraftbehov på 830 timer.

Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, der fremgår af bekendtgørelsens bilag 2. 

Tilføjet 14. december 2022.

Kort video om ordningen

Status for behandling af ansøgninger

Landbrugsstyrelsen behandler ansøgninger på projekttilskudsordninger. 

Se status for sagsbehandlingen

Behandling af personoplysninger

Kontakt

Projekttilskud
Tlf: 33 95 80 00
Mail: projekttilskud@lbst.dk