Erhvervsrettet Jordfordeling

Bekendtgørelse om tilsagn til tilskud til erhvervsrettede jordfordelinger træder i kraft den 1. august 2019.

Formålet med ordningen er at forbedre arronderingen af landbrugsjord i omdrift i de ansøgte områder. Dette vil kunne forbedre driftsøkonomien for de deltagende landmænd samtidig med, at der er samfundsøkonomiske gevinster ved formindskelse af køreafstanden mellem driftsbygninger og arealerne i omdrift.

Ordningen er givet som en del af aftalen fra september 2018 mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre om hjælpepakke til landbruget (Tørkepakken). Der er afsat 7,8 mio kr. til direkte tilskud til lodsejernes udgifter. Midlerne skal disponeres i 2019.

Tilskuddet er fastsat til 3.500 kr. pr. omfordelt hektar, og dækker de transaktionsudgifter der er forbundet med gennemførelse af en jordfordeling.

I kan ansøge om tilsagn til tilskud i perioden fra den 1. september – 15. november 2019. 

Du kan se en kort film om ordningen her:

Denne video er ikke tilgængelig, da den indeholder statistik-cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ændring af dit samtykke.

Hvem kan søge?

Ordningen er rettet mod det erhvervsmæssige landbrug. Der kan gives tilskud til private lodsejere eller private virksomheder, der ejer landbrugsejendomme under forudsætning af, at de er omfattet af en jordfordeling. Der kan derimod ikke gives tilskud til lodsejere, der ejes af offentlige myndigheder eller folkekirken.

Der er dog ikke noget til hinder for, at offentlig ejede ejendomme kan være en del af jordfordelingen. De kan blot ikke være tilskudsmodtagere. 

Hvad giver vi tilskud til?

Vi giver tilskud til afgifter til de direkte transaktionsomkostninger ved en jordfordeling.

Det vil sige tilskud til afgifter ved tinglysning og Geodatastyrelsen. Der gives også tilskud til planlægning af jordfordelingen til mødeafholdelse og udfærdigelse af overenskomster og kortmateriale samt udgifter til møde i Jordfordelingskommissionerne, når der skal afsiges jordfordelingskendelse. Tilskuddet dækker også den matrikulære berigelse ved en landinspektør.  Endelig gives der tilskud til de udgifter, som sammenslutningen har med at facilitere selve jordfordelingen og administrationen af udgiftsfordelingen mellem lodsejerne og fordeling af det udbetalte tilskud.

Du kan få tilskud til moms, hvis du kan dokumentere, at du ikke har momsfradragsret.

Landbrugsstyrelsens er sekretariat for Jordfordelingskommissionerne og skal udføre myndighedskontrollen i hvert enkelt projekt før der kan afsiges kendelse. Udgifter til dette arbejde vil lodsejerne normalvis skulle betale selv, men i denne ordningen afholder staten udgifterne internt.

Hvad giver vi ikke tilskud til

Det er et krav, at du skal være lodsejer i den gennemførte jordfordeling. Hvis du har været med i sammenslutningen i en overgang men er trådt ud igen, inden kendelsen bliver afsagt, kan du ikke få dækket dine omkostninger.

Dernæst er det et krav, at du skal have afholdt den pågældende udgift. Det er ikke tilstrækkeligt, at du blot fremviser en faktura. Du skal også dokumentere, at du har betalt den.

Der gives ikke tilskud til de udgifter, som du har afholdt til dine egne rådgivere, f.eks. konsulenter, advokater, revisorer, bank- eller kreditinstitutter eller til berigtigelse af dine BBR-oplysninger på din egen ejendom.

Du kan heller ikke få tilskud til moms med mindre du kan dokumentere, at du ikke har momsfradragsret.

Betingelser for tilskud

Der stilles krav om, at I skal være mindst 5 lodejere, der har til hensigt at omfordele mindst 100 hektar. Samtidig skal køreafstanden mellem driftsbygninger og arealerne i omdrift for hele projektet reduceres med mindst 750 meter i gennemsnit.

I skal i fællesskab oprette en sammenslutning, som kan være en almindelig forening. Sammenslutningen skal have vedtægter og ledelse og sit ejet Cvr.nr. og Nemkonto og skal desuden også være momsregistreret. Formålet med oprettelsen er, at sammenslutningen skal facilitere, at der søges om tilskud til jordfordelingen og samtidig også sørge for, at jordfordelingen bliver gennemført.

Proceduren er tilrettelagt på den måde, at sammenslutningen søger om tilsagn til tilskud. Når tilsagnet er blevet meddelt, gennemfører I selve planlægningen af jordfordelingen.

At der afsiges kendelsen i projektet af Jordfordelingskommissionen, er den afgørende betingelse for udbetaling af tilskud.  Når kendelsen er tinglyst på alle deltagende ejendomme, kan første rate af tilskuddet udbetales. Når den endelige adkomst for de købende lodsejere er gennemført, kan den afsluttende rate af tilskuddet udbetales.

Det er en forudsætning for udbetaling af tilskuddet, at lodsejerne har afholdt udgiften i første omgang. Du skal derfor kunne dokumentere din betaling ved faktura og gennemført betaling.  Der gives ikke tilskud til forskud på tilskudsberettigede udgifter.

Sådan søger du

I Tilskudsguiden er der adgang til ansøgningsskemaer.

Det er sammenslutningen, der udfærdiger og indgiver ansøgning om tilsagn til tilskud, og hvis betingelserne er opfyldt, vil sammenslutningen blive Tilsagnshaver.  Tilskuddet vil til sin tid blive udbetalt til sammenslutningen, som skal forestå udbetalingen af tilskuddet til den enkelte lodsejer.

I skal udfylde et samlet skema for hele projektet, og den enkelte lodsejer skal også udfylde et skema med egne oplysninger. På disse skemaer skal I blandt andet anføre, hvordan I har til hensigt at foretage de enkelte køb/salg af arealer. Desuden skal I udfærdige kortmateriale som viser ejendommene i det samlede projekt og dels et kort for hver lodsejer, der viser hvor bygningsmassen er placeret og hvor de arealer, som omfordeles ligger.

Ansøgning og kortmateriale sendes til Landbrugsstyrelsen på E-mail eller almindelig post.

Ansøgningen behandles efter ”først-til-mølle”-princippet.

Hvad er fordelen ved at indgå i en jordfordeling

En god arrondering af en landbrugsejendom giver grundlaget for den mest optimale drift af ejendommen, hvis
 
a)    den enkelte landbrugsejendoms arealer er beliggende nær driftsbygningerne og er opdelt i så få lodder som muligt, eller  
b)    at lodderne er udformet på en sådan måde, at de er velegnede til behandling med store maskiner, eller
c)    at køreafstanden mellem arealerne i omdrift i forhold til de driftsbygninger, hvor husdyrsproduktionen er placeret eller hvorfra arealerne behandles med maskiner, er så kort som muligt. Derved kan der spares transporttid og brændstof, og gener og/eller risici ved transport af redskaber, gødning, avl mv. mindskes.