Minivådområder 2024 og 2025

Formålet med minivådområdeordningen er at forbedre vandmiljøet ved at reducere kvælstof og fosfor fra markernes drænvand. 

Overvejer du at etablere et minivådområde kan du kontakte en udtagningskonsulent, der gratis kan hjælpe dig med en række forberedende undersøgelser, herunder udarbejdelse af ansøgning om tilskud. 

Minivådområdeordningen er delvist finansieret af EU-midler under den danske CAP-plan.

Har du etableret et minivådområde og er du aktiv inden for primær landbrugsproduktion, kan du få kompensation for tabt indkomst og udgifter i forbindelse med vedligeholdelse af dit minivådområde. Bemærk, at kompensationen ydes som de minimis-støtte.

Læs den danske CAP-plan

Læs mere om udtagningskonsulenterne

Se udpegningskort i Landbrugsstyrelsens MiljøGIS

Hvem kan søge?

Du kan som privat ansøger, søge om tilsagn om tilskud til et minivådområdeprojekt.

For at søge om tilskud til et minivådområdeprojekt skal du desuden være ejer eller forpagter af et areal, der er udpeget som 'egnet' eller 'potentielt egnet' til etablering af minivådområder.

Et minivådområdeprojekt kan også gennemføres af flere lodsejere. Lodsejere kan i fællesskab oprette en forening, organisation eller fond, der står for at udføre projektet. Foreninger, organisationer og fonde skal have et CVR-nr., før de kan søge om tilskud til et minivådområdeprojekt.

Hvad giver vi tilskud til?

Der er standardomkostninger på minivådområdeordningen. Standardomkostninger har betydning for, hvilke aktiviteter du kan få tilskud til samt hvilke tilskudssatser du kan få.

Den samlede standardomkostning for de enkelte poster beregnes som grundprisen + den fastsatte pris pr. m2. For posterne 'Udgifter til slutopmåling ved landinspektør', 'Etablering af sti/kørefast areal', 'Konsulentudgifter til byggerådgivning', samt 'Andre udgifter til bl.a. myndighedstilladelser og gebyrer' er det en fast grundpris der gives:

Post

Grundpris (kr.)

Pris pr. m2 anlægsareal svarende til 1 pct. af drænoplandets størrelse (kr.)

Samlet for obligatoriske anlægsdele

204.000

40

Udgifter til slutopmåling ved landinspektør (obligatorisk)

13.600

(Fast pris)

Etablering af pumpe, pumpebrønd og evt. reservoir

80.000

10

Etablering af plantedække på lavvandede zoner

3.300

1

Etablering af sti/kørefast areal

9.800

(Fast pris)

Konsulentudgifter til byggerådgivning

14.900

(Fast pris)

Andre udgifter til bl.a. myndighedstilladelser- og gebyrer

7.000

(Fast pris)

Arkæologiske forundersøgelser

13.700

3

Obligatoriske anlægsdele dækker over alt anlægsarbejde, etablering af arbejdsplads, etablering af iltningsbrønd eller iltningstrappe, rørarbejder og jordarbejder (inkl. eventuel etablering af lermembran hvor det er nødvendigt for at opnå lavpermeable forhold) der sikrer, at kravene i bekendtgørelsens bilag 3 er overholdt.

Det maksimale beløb du kan få udbetalt svarer til størrelsen af dit åbne minivådområde beregnet som 1 procent af drænoplandets størrelse. Du kan således godt i IMK have tegnet og anlagt et minivådområde, der er større end 1 procent af drænoplandet, men standardomkostningen er udregnet ud fra størrelsen, der svarer til 1 procent af drænoplandet.

Kompensation for tabt indkomst og udgifter i forbindelse med vedligeholdelse af minivådområdet - det kan du få i tilskud

Der kan ydes kompensation for tabt indkomst samt kompensation for vedligehold af projektarealet. Vedligehold omfatter blandt andet oprensning af sediment efter behov, oftest efter 5 år og eventuel grødeskæring i minivådområdets dybe bassiner, hvis disse vokser til.

Kompensationen udbetales samlet som en engangskompensation ved projektets slutudbetaling. Kompensationen beregnes på baggrund af projektarealets størrelse i ha. Kompensation for tabt indkomst beregnes på baggrund af projektarealets anvendelse i 2023. Beløb nedenfor er for den 10-årige opretholdelesperiode. 

  • For arealer med afgrødekoderne i bekendtgørelsens bilag 5: 35.000 kr. pr. ha projektareal i kompensation for tabt indkomst og 12.000 kr.  pr. ha projektareal i vedligeholdskompensation (referenceår 2023).  
  • For arealer med en af afgrødekoderne i bekendtgørelsens bilag 6: 18.000 kr. pr. ha projektareal i kompensation for tabt indkomst og 12.000 kr. pr. ha projektareal i vedligeholdskompensation (referenceår 2023). 
  • For øvrige arealer: 3.000 kr. pr. ha projektareal i kompensation for tabt indkomst og 12.000 kr. pr. ha projektareal i vedligeholdskompensation (referenceår 2023). 

Hvor meget kan du få i tilskud?

Det offentlige tilskud udgør 100 pct. af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til etablering af minivådområdet. Tilskuddet er delvist finansieret af EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

Se listen over tilskudsberettigede udgifter under sektionen ’Hvad giver vi tilskud til?’

Når du søger om tilskud til etablering af et minivådområde har du samtidigt mulighed for at søge om kompensation for tabt indkomst og udgifter i forbindelse med vedligehold af minivådområdet. Denne finansieres af nationale midler fra Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri og gives som de minimis-støtte. Du skal være opmærksom på, at der findes et loft for, hvor meget man må modtage i de minimis-støtte over 3 regnskabsår på 20.000 Euro.

I 2024 er der afsat 132 mio. kr. til tilskud til minivådområder. Landbrugere får som tidligere år 100 procent i tilskud til at anlægge minivådområdet og kan derudover søge om kompensation for at udtage og vedligeholde arealet, hvilket der er afsat en pulje på 17,5 mio. kr. til.

Hvilke forpligtelser og kriterier er der for tilskuddet?

For at modtage et tilsagn om tilskud, skal følgende kriterier være overholdt (kriterier for støtteberettigelse):

  1. Projektet er ikke påbegyndt, før ansøgning om tilsagn om tilskud er modtaget i Landbrugsstyrelsen.
  2. Projektarealet etableres på ansøgers eget eller forpagtede areal, hvis ejers accept heraf foreligger.
  3. Projektarealet må ikke være større end 2 gange anlægsarealets størrelse i ha.
  4. Minimum 80 pct. af drænoplandet har været et landbrugsareal i et år forud for ansøgning om tilsagn om tilskud. Arealet skal være indberettet som landbrugsareal i Fællesskemaet året, før ansøgning indgives.
  5. Drænoplandet afgrænses, så gennemsnitseffekten af projektet er minimum 300 kg N pr. ha anlægsareal.
  6. Drænoplandet afgrænses, så minimum 70 pct. af arealerne består af arealer, som er ”egnet” eller ”potentielt egnet”, og maksimalt 10 pct. af arealerne består af arealer, som er ”ikke egnet”, hvis der søges om tilsagn om tilskud i 2024. De resterende arealer kan udgøres af arealer, som er ”ikke klassificeret”.
  7. Drænoplandet er på minimum 20 ha, hvis mimivådområdet etableres uden pumpe, pumpebrønd og evt. reservoir. 
  8. Drænoplandet er på minimum 50 ha, hvis minivådområdet etableres med pumpe, pumpebrønd og evt.

Ovenstående kriterier skal være overholdt på ansøgningstidspunktet, men også i løbet af projektperioden. Dvs. eventuelle ændringer af projektet skal også overholde kriterierne.

Når der er givet tilsagn om tilskud til projektet, er du forpligtet til at overholde følgende (forpligtigelser):

  1. Anlægsarealet dimensioneres i forhold til drænoplandet og skal minimum være i forholdet 1:100.
  2. Minivådområdet placeres på arealer, som er ”egent” og ”potentielt egnet”, dog må maksimalt 10 pct. af minivådområdet placeres på arealer, som er ”ikke egnet”, hvis der søges om tilsagn om tilskud i 2024.
  3. Drænoplandet til minivådområdet er drænet, og det skal være muligt i projektperioden at etablere et hoveddræn, der leder til minivådområdets sedimentationsbassin.
  4. Vandføringen i drænsystemet vurderes at være meget lav i sommermånederne for projekter, der er placeret på mere end 50 pct. arealer, som er ”potentielt egnet”, hvis der søges om tilsagn om tilskud i 2024.
  5. Vandet i drænsystemet indeholder i gennemsnit minimum 4 mg kvælstof pr. liter drænvand henholdsvis sommer, efterår og vinter for projekter, der er placeret på mere end 50 pct. arealer, som er ”potentielt egnet”, hvis der søges om tilsagn om tilskud i 2024.

Når projektet er afsluttet, skal du overholde nedstående (dette kalder vi andre forpligtigelser):

  1. Sikre at minivådområdet og projektarealet ikke udsættes for væsentlig ændring, der berører dets art, mål eller gennemførelsesvilkår, i opretholdelsesperioden.
  2. Sikre at minivådområdet og projektarealet vedligeholdes, og at minivådområdet er fuldt funktionelt i opretholdelsesperioden.
  3. Hvis udbetalingsansøgning er indsendt i vinterhalvåret, og der alene er indkøbt græs og frøblanding til brinkerne eller planter eller frø til det omkringliggende areal, når udbetalingsansøgningen indsendes, skal tilsagnshaver senest den efterfølgende 1. juli sende dokumentation i form af fotos af, at brinkerne er tilsået med græs, og at det omkringliggende areal er beplantet.
  4. Holde dokumentation for korrekt gennemførelse af projektet tilgængelig i mindst 10 år og 6 måneder regnet fra datoen for slutudbetaling af tilskud.
  5. Opbevare alt materiale til brug for dokumentation af, at reglerne for udbetaling af de minimis-støtte, er overholdt i 10 år fra den dato, hvor kompensationen blev modtaget. 
  6. Sikre at kontrolmyndigheden har adgang til projektarealet og til det fysiske projektmateriale i forbindelse med kontrol.

Hvad er formålet med ordningen?

Det primære formål med minivådområdeordningen er at forbedre vandmiljøet ved at reducere kvælstofbelastningen til det omkringliggende vandmiljø. Som en sekundær effekt reducerer minivådområder også fosforudledningen.

Projekterne skal placeres på udpegningskortets egnede og/eller potentielt egnede arealer, der sikrer at minivådområderne vil have en effekt og desuden skal minivådområdet ligge i en kystvandgruppe med et kvælstofreduktionsbehov.

Minivådområdeordningen bidrager til implementeringen af EU’s vandrammedirektiv.

Hvad siger loven?

Danske forskrifter:

Bekendtgørelse nr. 747 af 19. juni 2024 om tilskud til minivådområder 2024 og 2025

Bekendtgørelse af lov nr. 114 af 6. februar 2020 om landdistriktsfonden 

Landbrugsstyrelsen har den 3. maj 2024 truffet afgørelse efter miljøvurderingslovens § 10 om, at bekendtgørelsen til projektstøtteordningen minivådområder ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering. 

Du kan læse afgørelsen her

EU-forskrifter:

Rådsforordning (grundforordning):

Få hjælp af en udtagningskonsulent

Overvejer du at etablere et minivådområde, vil udtagningskonsulenten gratis kunne rådgive dig. Du kan læse meget mere om hvad udtagningskonsulenterne kan hjælpe med og finde kontaktinformation på deres hjemmeside.

Læs mere om udtagningskonsulenterne og find kontaktinformation her

Hvis du vil anlægge et minivådområde med tilskud under ordningen, skal du som en del af din ansøgning have udtagningskonsulenten til at underskrive "udtagningskonsulenterklæringen".

Underskriften fra udtagningskonsulenten skal tilkendegive, at minivådområdets drænopland er drænet, at der ikke er andre drænudløb end det der afvander til minivådområdet, samt at der er foretaget de nødvendige prøver, hvis projektet er beliggende på udpegningskortets 'potentielt egnede' arealer.

Hvis du ønsker at etablere en pumpe i projektet, skal udtagningskonsulenten ligeledes skrive under på, at det er væsentligt for projektet, at der etableres en pumpe.

Du kan ikke få tilsagn om tilskud til dit minivådområdeprojekt, hvis minivådområdets drænopland og projektareal er omfattet af oplandet til et vådområde- eller lavbundsprojekt under en anden tilskudsordning fra Landbrugsstyrelsen eller anden offentlig myndighed. Dette gælder kun såfremt minivådområdet forventes at forringe effekten af vådområde- eller lavbundsprojektet væsentligt. 

Koordinering med kommunen

Du skal derfor dokumentere og indsende en erklæring om, at placeringen af minivådområdet er koordineret med kommunen. Erklæringen skal underskrives af en repræsentant fra kommunen og din udtagningskonsulent. Du skal vedhæfte erklæringen som bilag til din ansøgning i Tast selv, der dokumenterer koordineringen er sket.

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
Tilskud & Sagsbehandling
Projekttilskud
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: projekttilskud@lbst.dk
Læs mere om enheden Projekttilskud