Ønsker du at markedsføre dit gødningsprodukt i flere EU-medlemslande, er EU-gødningsforordningen relevant for dig. Her på siden kan du læse mere om hvilke krav og regler, dit gødningsprodukt skal overholde for at blive CE-mærket. Du kan også læse mere om hvilke gødningsprodukter, der kan blive CE-mærket.

Overgangsregler

Du kan fortsat markedsføre gødningsprodukter i Danmark uden et CE-mærke efter de nationale regler i gødningsbekendtgørelsen. Du kan også fortsat markedsføre gødningsprodukter med betegnelsen »EF-gødning«, hvis disse er blevet bragt i omsætning inden 16. juli 2022 i overensstemmelse med den daværende gødningsforordning (2003/2003).

Læs mere om betingelserne for fortsat markedsføring af EF-gødninger under punkt 6.2 i EU-Kommissionens dokument med svar på ofte stillede spørgsmål

Klik her for at se EU-Kommissionens svar på ofte stillede spørgsmål til den nye EU-gødningsforordning

Informationer fra EU-Kommissionen om den nye EU-gødningsforordning 2019/1009

EU-Kommissionen offentliggør løbende faktaark og vejledninger, der skal hjælpe medlemslandene med at forstå og implementere EU-gødningsforordningen. Når der frigives nye relevante faktaark og hjælpe-dokumenter offentliggør vi dem her:

Se EU-Kommissionens svar på ofte stillede spørgsmål til EU-gødningsforordningen her

Kommissionen deler informationer om EU-gødningsforordningen på internettet i en gruppe, som alle kan tilmelde sig. Navnet på gruppen er “Commission Expert Group on Fertilising Products” og det er en CircABC-interessegruppe. Medlemmer, der abonnerer på underretninger, modtager en e-mail, når nye dokumenter sendes til gruppen. Det er også muligt at se en række dokumenter uden at være medlem af gruppen, da mødedokumenterne til møderne i ekspertgruppen er offentligt tilgængelige. Se i nedenstående vejledning hvordan du bliver medlem af gruppen og får adgang til information og følg nedenstående link for at oprette medlemskab.

Klik her for at se mødedokumenterne til møderne i Commission Expert Group on Fertilising Products

Læs mere om “Commission Expert Group on Fertilising Products” her

Følg dette link for at deltage i interessegruppen “Commission Expert Group on Fertilising Products”

Se vejledning til hvordan du bliver medlem af CircABC-interessegruppen “Commission Expert Group on Fertilising Products” her

Gødningsforordningen bliver løbende suppleret – hold dig opdateret

Reglerne i EU-gødningsforordningen bliver løbende suppleret. Dette sker med såkaldte delegerede retsakter. Der kan løbende komme flere delegerede retsakter fra EU-kommissionen. Du kan finde de delegerede retsakter, der er under udarbejdelse eller allerede er udstedt i medfør af EU-gødningsforordningen, længere nede på denne side under afsnittet: Vejledninger og lovgrundlag

Inden en delegerede retsakter bliver juridisk gældende, bliver et første udkast til den delegerede retsakt fremlagt i Kommissionens ekspertgruppe for gødningsprodukter (Commission Expert Group on Fertilising Products). Dernæst sender EU-kommissionen udkastet i teknisk forhøring, inden Kommissionen formelt oversender forslaget til Rådet og Europa Parlamentet, og den eventuelle nationale EU procedure for drøftelse af forslaget går i gang. Læs mere i artikel 44 i EU-gødningsforordningen angående Rådets og Europa Parlamentets mulighed for at gøre indsigelser til udkastet af den påtænkte retsakt.

Som interessent har du således mulighed for at give din holdning til kende angående indholdet af kommende delegerede retsakter tidligt i processen, både i forbindelse med at udkast til retsakter fremlægges i Kommissionens ekspertgruppe for gødningsprodukter og når retsakter kommer i høring.

Du kan læse mere om Kommissionens ekspertgruppe for gødningsprodukter i afsnittet "Informationer fra EU-Kommissionen om EU-gødningsforordning 2019/1009" som du finder ovenfor.

Du kan til enhver tid se en opdateret status på vedtagne og kommende delegerede retsakter til den nye EU-gødningsforordning ved at skrive "2019/1009" i søgefeltet i EU-kommissionens register for delegerede og implementerede retsakter.

Klik her for at gå til EU-kommissionens register for delegerende og implementerende retsakter

Mærkning af EU-gødningsprodukter

EU-gødningsprodukter skal fra 16. juli 2022 mærkes med et CE-mærke. Hvis du vil CE-mærke dit gødningsprodukt, skal produktet leve op til alle regler og krav i EU-gødningsforordningen. Dette betyder bl.a. at produktet skal overholde en overensstemmelsesvurderingsproces. Du kan læse mere om overensstemmelsesvurderingsprocessen længere nede på denne side.

Der er også specifikke krav til deklaration af indholdsstoffer mv. på etiketten af EU-gødningsprodukter og kravene varierer mellem de forskellige gødningsprodukttyper. EU-Kommissionen har lavet en vejledning til de nye mærkningskrav.

Se EU-Kommissionens vejledning til mærkningskrav i den nye EU-gødningsforordning her

Du kan læse om de specifikke mærkningskrav i Bilag III i EU-gødningsforordningen. Du kan finde link til EU-forordning (2019/1009) længere nede på denne side under afsnittet: Vejledninger og lovgrundlag

Hvilke produkter er omfattet af den nye EU-gødningsforordning

I EU-gødningsforordningen kategoriseres gødningsprodukterne efter hvilken funktion de har, også kaldet produktfunktionskategori (PFC), samt de materialer gødningsproduktet består af, også kaldet komponentmaterialekategori (CMC). Der er syv produktfunktionskategorier og femten komponentmaterialekategorier. Med de mange nye typer af komponentmaterialer, understøtter EU-gødningsforordningen den cirkulær økonomi, hvor f.eks. restprodukter og affald under visse betingelser kan opgraderes til et CE-mærket gødningsprodukt.

De syv produktfunktionskategorier er:

PFC 1    Gødning
PFC 2    Kalkningsmiddel
PFC 3    Jordforbedringsmiddel
PFC 4    Vækstmedium
PFC 5    Hæmmer
PFC 6    Biostimulant til planter
PFC 7    Mekanisk gødningsproduktblanding (en blanding af to eller flere funktionskategorier)

De femten komponentmaterialer er:

CMC 1    Stoffer og blandinger af jomfruelige materialer
CMC 2    Planter, plantedele eller planteekstrakter
CMC 3    Kompost
CMC 4    Afgasset biomasse fra friske afgrøder
CMC 5    Afgasset biomasse bortset fra afgasset biomasse fra friske afgrøder
CMC 6    Biprodukter fra fødevareindustrien
CMC 7    Mikroorganismer
CMC 8    Næringsstofpolymerer
CMC 9    Polymerer bortset fra næringsstofpolymerer
CMC 10  Afledte produkter i den i forordning (EF) nr. 1069/2009 anvendte betydning
(Animalske biprodukter, som ikke er bestemt til konsum)
CMC 11   Biprodukter i den i direktiv 2008/98/EF anvendte betydning
CMC 12   Udfældede fosfatsalte og derivater
CMC 13  Termiske oxidationsmaterialer og derivater
CMC 14  Pyrolyse- og forgasningsmaterialer
CMC 15  Genvundne materialer af høj renhed f.eks. elementært svovl

Som eksempel vil en klassisk uorganisk gødning (PFC 1) typisk udelukkende bestå af komponenter fra CMC 1. En organisk gødning (PFC 1) vil typisk bestå af komponenter fra CMC 4, CMC 5, CMC 6, CMC 10 eller CMC 11.

For visse komponentmaterialer kan det være svært at afgøre om de er omfattet af CMC 11 eller CMC 15. Af denne årsag har EU udarbejdet et dokument, der beskriver afgræsningen mellem af komponentmaterialer, der bliver klassificeret som hørende under henholdsvis CMC 11 og CMC 15 samt hvilke sikkerhedskriterier der bør overvejes for hver er komponentmaterialekategorierne. Dokumentet har titlen: Additional explanations on the changes to the technical requirements in the JRC draft interim report.

Klik her for at se Additional explanations on the changes to the technical requirements in the JRC draft interim report

Du kan læse om produktfunktionskategorierne (PFC) i Bilag I og om komponentmaterialerne (CMC) i Bilag II i EU-gødningsforordningen. Du kan finde link til EU-forordning (2019/1009) længere nede på denne side under afsnittet: Vejledninger og lovgrundlag.

Landbrugsstyrelsen tager forbehold for, at kriterierne for anvendelse af ovenstående CMC'er er afhængig af indholdet de endelige delegerede retsakter

Biostimulanter i EU-gødningsforordningen

Biostimulanter er er omfattet af EU-gødningsforordningen. Det drejer sig om biostimulanter der opfylder et eller flere af følgende kriterier:
Et produkt, der stimulerer planters næringsstofprocesser uafhængigt af produktets næringsstofindhold med det ene formål at forbedre et eller flere af følgende kendetegn ved planten eller dens rhizosfære:

  • Næringsstofudnyttelse
  • Tolerance over for abiotisk stress
  • Kvalitetsegenskaber
  • Tilgængelighed af afgrænsede næringsstoffer i jorden eller rhizosfæren

For at være omfattet af gødningsforordningen skal biostimulanten endvidere være enten

  1. en ikke-mikrobielle biostimulant til planter eller
  2. en mikrobielle biostimulant til planter der består af Azotobacter spp., mykorrhizasvampe, Rhizobium spp. eller Azospirillum spp.

Den mikrobielle biostimulant kan indeholde levende eller døde mikroorganismer eller mikroorganismer med tomme celler og ikkeskadelige restelementer fra de medier, hvorpå de blev produceret, og må ikke have været underkastet anden behandling end tørring eller frysetørring.

Produkter, der falder ind under anvendelsesområdet for Pesticidproduktforordning (EU-forordning om markedsføring af plantebeskyttelsesmidler (EF) Nr. 1107/2009), er automatisk og fuldstændigt ekskluderet fra at falder under EU-Gødningsforordnings anvendelsesområde. Men denne regel kan ikke anvendes direkte til indholdsstoffer eller mikroorganismer med en kendt pesticid eller anden plantebeskyttelseseffekt.

Derfor kan et gødningsprodukt (biostimulant), der indeholder stoffer eller mikroorganismer, som er godkendte aktive stoffer i henhold til Pesticidproduktforordningen, være omfattet af EU-gødningsforordningen, og vil ikke nødvendigvis være klassificeret som et plantebeskyttelsesmiddel. 

Hvis et gødningsprodukt (biostimulant), der overholder alle krav i EU-gødningsforordningen, tilfældigvis indeholder et stof eller en mikroorganisme, med en kendt pesticid- eller anden plantebeskyttelseseffekt, kan produktet stadig være omfattet af EU-gødningsforordningen, så længe dette gødningsproduktet ikke har en pesticid- eller plantebeskyttelsesfunktion indenfor den betydning, som er defineret i Artikel 2 i pesticidproduktforordningen.

Nogle stoffer eller mikroorganismer med kendt pesticid-effekt, kan således anvendes på en anden måde, typisk en lavere dosering, og ved denne anvendelse opnå en gødnings- eller biostimulerende effekt. I så fald kan produktet indeholdende dette stof eller mikroorganisme falde under anvendelsesområdet for EU-gødningsforordningen, under forudsætning af, at producenten kan forklare, hvorfor produktet, med den anviste anvendelse overholder betingelserne i EU-gødningsforordningen og ikke har en pesticid-funktion.

pesticid- eller plantebeskyttelsesfunktion beskrives i artikel 2 i Pesticidproduktforordning, og henviser til produkter, der anvendes til at beskytte planter mod skadelige organismer; at påvirke planters livsprocesser, såsom stoffer, der påvirker deres vækst, andet end som et næringsstof eller et plantebiostimulerende middel; eller at ødelægge eller forhindre vækst af uønskede planter eller dele af planter.

Klik her for at læse mere om pesticidlovgivningen på Miljøstyrelsens hjemmeside

Overensstemmelsesvurderingsprocedurer

Når dit gødningsprodukt skal markedsføres som et CE-mærket gødningsprodukt, skal det først gennem en overensstemmelsesvurderingsprocedure for at dokumentere, at gødningsproduktet lever op til alle kravene i den nye EU-gødningsforordning og at produktet er blevet testet i overensstemmelse med de lovbestemte standarder.

Der er fire typer af overensstemmelsesvurderingsprocedurer. Gødningsproduktets funktion og komponentmateriale afgør hvilken procedure, du kan anvende til produktet.

De fire overensstemmelsesvurderingsprocedurer er:

  • Modul A: Intern produktionskontrol
  • Modul A1: Intern produktionskontrol plus overvåget produktprøvning
  • Modul B + C: EU-typeafprøvning plus typeoverensstemmelse på grundlag af Intern produktionskontrol
  • Modul D1: Kvalitetssikring af produktionsprocessen

Flere af procedurerne kræver, at du anvender et overensstemmelsesvurderingsorgan. Du kan læse mere om overensstemmelsesvurderingsorganer længere nede på denne side.

Klik her for at læse vejledning til overensstemmelsesvurdering efter gødningsforordningen

Klik her for at se slides til EU-Kommisionens info-session om overensstemmelsesvurdering under gødningsforordningen

Du kan læse mere om overensstemmelsesvurderingsprocedurer i Bilag IV i EU-gødningsforordningen. Bilag IV del I omhandler hvilken overensstemmelsesvurderingsprocedurer der skal anvendes til hvilke gødningsprodukter. Bilag IV del II omhandler de specifikke procedurer i hvert af procedurerne.

Du kan finde link til EU-forordning (2019/1009) længere nede på denne side under afsnittet: Vejledninger og lovgrundlag

For at leve op til kravene, bør produkterne testes i overensstemmelse med harmoniserede standarder i de tilfælde, hvor disse er fastsat. Der findes endnu ikke harmoniserede standarder for alle produktfunktionskategorier og komponentmaterialer omfattet af EU-gødningsforordningen. Det mangler at blive endeligt besluttet, hvilke standarder disse produkter skal følge, for at leve op til kravene i forordningen, i perioden indtil de manglede harmoniserede standarder er fastlagt.

Hold dig opdateret omkring hvilke standarder der skal benyttes til hvilke produkttyper og hvornår alle standarder forventes at være udarbejdet ved at tilmelde dig “Commission Expert Group on Fertilising Products”. Det er en lukket gruppe, men alle kan tilmelde sig. Se mere om gruppen og hvordan man tilmelder sig ovenfor i afsnittet "Informationer fra EU-Kommissionen om den nye EU-gødningsforordning 2019/1009"

Overensstemmelsesvurderingsorganer

For at gødninger kan CE-mærkes og markedsføres som EU-gødninger i henhold til den nye EU-gødningsforordning (2019/1009), skal de overholde en overensstemmelsesvurderingsprocedure. For mange af gødningsprodukterne kræver dette, at et overensstemmelsesvurderingsorgan har testet eller afprøvet produkterne eller har ført kvalitetskontrol med produktionen af produkterne. Læs mere om overensstemmelsesvurderingsprocedure ovenfor.

Som gødningsproducent vælger du selv, hvilket overensstemmelsesvurderingsorgan du ønsker at benytte.

Klik her for at se en oversigt over overensstemmelsesvurderingsorganer for gødningsprodukter i EU                            

Hvis din virksomheder ønsker at blive overensstemmelsesvurderingsorgan for kvalitetstest af gødningsprodukter i medfør af gødningsforordningen, kan du ansøge herom i Landbrugsstyrelsen efter følgende proces: Først skal du vælge, hvilke gødningsprodukttyper og gødningskomponentmaterialer, du vil og kan udføre overensstemmelsesvurderingen på. Dernæst skal du akkrediteres til at blive overensstemmelsesvurderingsorgan af DANAK, og endelig skal du indsende en ansøgning om EU-notificering som overensstemmelsesorgan til Landbrugsstyrelsen.

Du kan læse mere om hvordan din virksomhed bliver et overensstemmelsesvurderingsorgan her

Du kan læse mere om kravene til overensstemmelsesvurderingsorganer i Artikel 24 den nye EU-gødningsforordning. Du kan finde link til EU-forordning (2019/1009) længere nede på denne side under afsnittet: Vejledninger og lovgrundlag

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
Spørgsmål om anmeldelse og kontrol: Tilskud & Sagsbehandling, Jordbrugskontrol
Spørgsmål om regler: EU & Landbrug, Miljø & Erhvervsregulering

Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: jordbrugskontrol@lbst.dk eller miljo-erhvervsregulering@lbst.dk

Læs mere om enheden Jordbrugskontrol
Læs mere om enheden Miljø & Erhvervsregulering