Styrelsen har opgjort følgende tal for, hvor stort et areal, der i hvert af årene 2014-2017 ophørte med at være registreret som økologisk areal:


År

Areal der ophører som økologisk (opgjort i ha pr. 31. maj)

2013

10.488,51

2014

15.358,90

2015

12.318,68

2016

6.274,68

2017

6.496,74

Tallene i tabellen er opgjort, således at vi har set på en geografisk registrering af, hvilke arealer, der fx i 2014 (pr. 31. maj) var registreret som økologisk eller under omlægning til økologisk jordbrug. Vi har så set på de samme arealer igen i 2015 (pr. 31. maj), og registreret hvor mange der fortsat er økologiske (eller under omlægning). Forskellen mellem de to tal fra hhv. 2014 og 2015 er så 12.318,68 ha. Bemærk at tallet for 2013 er opgjort på en lidt anden måde end de øvrige tal, men tallet vurderes overordnet set at være sammenlignelig med tallene for 2014 til 2017.

Der kan overordnet set være flere årsager til, at arealer ophører med at være økologiske. Det sker oftest i forbindelse med forpagtningsophør, salg, ophør af drift (fx ved dødsfald) eller arealet overgår til andre anvendelser fx skov, by eller vej.

Det skal understreges, at de ophørte arealer ikke nødvendigvis har haft tilsagn om Økologisk Arealtilskud eller fået udbetaling heraf, men nærmere oplysninger herom er p.t. ikke tilgængelige.

Styrelsen har ikke tal for årene før 2013, da der ikke er de nødvendige geografiske registreringer af de økologiske arealer i 2011 og før.

Der er tidligere foretaget undersøgelser af, hvor mange bedrifter, der ophører som økologiske, hvilket fremgår af nedenstående rapport. Rapporten viser imidlertid IKKE sammenlignelige tal for, hvor stort et areal, der omdannes fra økologisk drift til konventionel drift, da tallene ikke skelner mellem om arealerne tilgår en anden økolog eller konventionel bedrift.    

      

Her finder du den tidligere analyse om arealer, der ophører med at være økologiske

I forbindelse med udarbejdelsen af Økologisk Handlingsplan 2020 blev der lavet en analyse af udviklingen af det økologiske landbrug. Nedenstående stammer fra denne analyse:

Regeringen ønsker et grønnere dansk landbrug og en fortsat fremgang i det økologiske areal og  Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har derfor, i samarbejde med erhvervet, udarbejdet en analyse, der afdækker årsagerne til at nogle økologer falder fra og lægger tilbage til konventionel drift.  I analysen er der også set nærmere på, hvilke barrierer der er i forhold til at få flere konventionelle landbrugsarealer lagt om til økologi. Analysen peger bl.a. på, at økologer, der lægger tilbage til konventionel drift, er et begrænset og aftagende problem. Endvidere viser analysen, at det er et problem, at arealer forsvinder ud af økologien, når forpagtninger ophører.

Analysen indeholder nye interessante og brugbare konklusioner og peger på områder, hvor der fremover kan sættes ind for at begrænse frafaldet og øge omlægningen. Konklusionerne fra rapporten indgår i arbejdet med regeringens Økologisk Handlingsplan 2020.

Her kan du læse mere om Økologisk Handlingsplan 2020

Her er en række tidligere analyser vedr. det areal, der ophører med at være økologisk, klik på linksene for at læse de enkelte dele af analysen af økologiske afhoppere.

Analyse af frafald af økologisk dyrkede landbrugsbedrifter og arealer

Analyse af lønsomheden i økologiske landbrugsbedrifter

Struktur analyse af Økologiske afhoppere

Registeranalyse af økologiske afhoppere

Forpagtninger arealer under omlægning og årlig tilvækst i økologiske arealer

Epinion interview af tidligere økologer og konventionelle landmænd