Klimaforskning i landbruget

For at leve op til klimamålsætningerne og et ønske om at bevare en konkurrencedygtig landbrugsproduktion i Danmark er det nødvendigt at gøre alle produktionsgrene af landbruget mere klimaeffektive, både inden for konventionelle og økologiske produktionssystemer. I den forbindelse er der behov for færdigudviklede, veldokumenterede reduktionstiltag, der kan implementeres inden for en relativt kort tidshorisont. Derudover er det nødvendigt at få sat gang i udviklingen af produktionssystemer, -metoder og teknologier, der på længere sigt kan nedbringe landbrugets udledninger.

Regeringen har i perioden 2019 – 2021 afsat 90 mio. kr. til formålet.

Se de udvalgte projekter nedenfor under fanen ”Projekter”.

Formål

Der er behov for nye løsninger og ny teknologi, så vi i fremtiden kan producere endnu mere klimavenlige fødevarer. Samtidig skal vi vide mere om, hvordan vi bedst overkommer barrierer for anvendelse af klimatiltag på landbrugsområdet, der allerede er til rådighed i dag. Derfor er der afsat i alt 90 mio. kr. til klimaforskning i landbruget i perioden 2019-2021.

Forskningsindsatsen skal bidrage til opfyldelse af Danmarks klimamål i 2030 og 2050. Den skal give et mere robust videnskabeligt grundlag for omkostningseffektive og hensigtsmæssige drivhusgasreduktioner og samtidig bidrage med viden om sideeffekter i forhold til relaterede indsatsområder i landbruget såsom klimatilpasning og beskyttelse af vand, luft og natur. Det kan ske gennem bedre videnskabelig dokumentation af emissioner og kulstoflagring samt udvikling af eksisterende og nye klimatiltag i landbruget med tilhørende dokumentation af effekter.

Tilskudsberettigede udgifter

Der kan ansøges om støtte til alle nødvendige og direkte udgifter i form af løn (VIP og TAP) samt øvrige driftsudgifter, der er direkte knyttet til projektets gennemførelse. Der ydes kun i særlige tilfælde tilskud til anskaffelse af apparatur og andet udstyr.

I tillæg hertil ydes et særskilt bidrag til fællesudgifter (overhead) på 44 %.

Tilskuddets størrelse

Det forventes, at forskningsprojekterne typisk vil have en størrelse på 2-5 mio. kr. eller 10-15 mio. kr., men der er alene tale om en vejledende ramme. Et enkelt forskningsprojekt vil således f.eks. kunne være større, hvis det fjerner barriererne for en række virkemidler, eksisterende såvel som nye.

Hvem kan søge?

Universiteter samt andre anerkendte videns- og forskningsinstitutioner, der udfører forskning som ikke økonomisk aktivitet.

Virksomheder og andre institutioner med forskning som økonomisk aktivitet kan i relevant omfang indgå i ansøgningerne uden at modtage tilskud. De kan dog ikke opnå eksklusivret til projektets resultater, idet der vil være krav om fri og offentlig adgang til disse, herunder udnyttelsen.

Ansøgere skal være CVR registrerede.

Sådan søger du

Ansøgning kan alene ske i det særlige ansøgningsskema. Ansøgningsskema og vejledning i udfyldelsen findes under fanebladet ansøgningsmateriale