Fonden for Plantebaserede fødevarer (Plantefonden)

Plantefondens formål er at bidrage til at udvikle plantefødevaresektoren. En større andel af plantebaserede fødevarer i produktionen og på vores tallerkener skal medvirke til at reducere klima- og miljøbelastningen fra dansk landbrug, og samtidig til at omstille fødevareproduktionen.

Læs om fondens bestyrelse, strategi, handlingsplan, arrangementer og projekter på www.plantefonden.dk og kontakt sekretariatet på plantefonden@lbst.dk.

 

Hvem kan søge? Og Persondatapolitik.

Målgruppen for Fonden for Plantebaserede Fødevarer er aktører relateret til fødevareerhvervet. Ansøgningsberettigede aktører omfatter virksomhedsregistrerede personer, virksomheder, brancheorganisationer, offentlige institutioner, foreninger, selvejende institutioner og forsknings- og vidensformidlingsinstitutioner, som er registreret i Det centrale virksomhedsregister (CVR).

Definition af private virksomheder i tilskudsmæssig sammenhæng inkluderer godkendte brancheorganisationer og foreninger.

Vejledning om definitionen af en forsknings- og vidensformidlingsinstitution

Du kan læse mere om Landbrugsstyrelsens persondatapolitik her.

VÆR OPMÆRKSOM PÅ NOVEL FOOD

Handler jeres projekt om udvikling af plantefødevarer? Så læs her:
Udvikling af nye fødevarer kan indebære en Novel Food godkendelsesproces.
Læs om hvad Novel Food reguleringen er, og om hvilke fødevarer, der er undtaget fra Novel Food reglerne her.
 

Særligt for forskningsprojekter der indebærer potentielle Novel Foods godkendelser: husk at forhåndsanmelde projektet til EFSA (European Food Safety Authority).

I tvivl? Få vejledning hos Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen kan kontaktes her.

Hvad giver vi tilskud til?

Der ydes tilskud til række forskellige projektaktiviteter under Plantefonden:

Tilskud under GBER:

  • Forskning og udvikling
  • Konsulent bistand
  • Uddannelse
  • Informationsklynger
  • Deltagelse i messer

Tilskud under ABER:

  • Forskning og udvikling
  • Videnoverførsel og informationsaktioner
  • Konsulentbistand
  • Fremstødsforanstaltninger
  • Deltagelse i kvalitetsordninger

Tilskud under FIBER:

  • Konsulentbistand
  • Markedsføringsforanstaltninger
  • Netværk i akvakulturerhvervet

Tilskud under de minimis forordningerne:

Plantefonden yder støtte efter de tre de minimis-forordninger for hhv. landbruget, akvakultur og den generelle. De tilskudsberettede omkostninger er under de tre de minimis-forordninger ikke defineret på enkelte budgetposter som under gruppefritagelsesordningerne. Under de minimis kan man give støtte til projektets omkostninger jf. Plantefondens bekendtgørelse under følgende aktivitetstyper:

  • Forskning og Udvikling
  • Videnudvekslings og informationsaktioner
  • Fremstødsforanstaltninger
  • Konsulentbistand
  • Deltagelse i kvalitetsordninger
  • Netværk

 

 

Plantefonden anbefaler af administrative hensyn, at der maksimalt laves tre delbudgetter pr. deltager, det vil sige at en deltager maksimalt søger støtte til tre forskellige aktivitetstyper.

Under hver projekttype kan ydes tilskud til forskellige former for projektaktiviteter. Find en nærmere beskrivelse af de forskellige projektaktiviteter i "Vejledningen om statsstøtteregler og støttesatser" her.

Du kan finde yderligere information om, hvad der specifikt gives støtte til under de enkelte projektaktiviteter, i bekendtgørelsen om Fonden for Plantebaserede Fødevarer samt i forordningerne ABER, GBER, FIBER og de minimis under fanen ”Hvad siger loven?”.

Hvor meget kan du få i tilskud?

I de ordinære runder kan der ansøges om støtte til projekter på mellem 100.000 kr. og 15 mio. kr.

Tilskuddets størrelse afhænger af projektaktiviteterne.        

De maksimale tilskudssatser fremgår af den aktuelle indkaldelse og afhænger desuden af aktivitetstype og virksomhedsstørrelse.

Hvilke forpligtelser og kriterier er der for tilskuddet?

Hvis bestyrelsen beslutter at prioritere jeres projekt, vil du som ansøger modtage et tilsagnsbrev. Brevet indeholder informationer om tilskuddets størrelse samt betingelser for tilsagnet.

I løbet af projektperioden er projektlederen forpligtet til at underrette sekretariatet om:

  • Projekt- og budgetændringer. Det er særligt vigtigt at være opmærksom på, at ændringerne skal godkendes af sekretariatet, inden de kan træde i kraft. Nærmere information om projekt- og budgetændringer kan findes under fanen ”Sådan søger du”.
  • Indsende en årlig statusrapport og delregnskab, hvorfra projektets fremdrift kan vurderes. Denne årlige afrapportering bruges til at vurdere projektets fremdrift f.eks. om projektets milepæle er opnået. Projektets fremdrift fremlægges for bestyrelsen. 
  • Indsende en slutrapport. Slutrapporten bruges bl.a. til at vurdere om projektets effekter realiseres. Skabelonerne for status- og slutrapporterne findes under fanen ”Sådan søger du”.

Sekretariatet følger således projektet til dørs med fokus på projektforløb, økonomi og kommunikation. Målet er at sikre, at projekterne realiseres som ansøgt, så både miljøet og fødevaresektoren får gavn af projektets resultater.

Hvad siger loven?

Regelgrundlaget for Fonden for Plantebaserede Fødevarer kan findes på Retsinformations hjemmeside. Fonden er gruppefritaget efter og yder støtte i overensstemmelse med EU’s tre gruppefritagelsesforordninger, som kort beskrives her.

Gruppefritagelsen for landbruget (ABER), er relevant for projekter, der vedrører landbrugsprodukter, som oplistet i bilag 1 i Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde. Gruppefritagelsen for fiskevarer og akvakulturprodukter (FIBER) er relevant for projekter, der vedrører akvakulturprodukter, som f.eks. tang og alger. Den generelle gruppefritagelse (GBER) er relevant for projekter, der ikke vedrører primære landbrugsprodukter eller fiskeri og akvakultur. 
Der kan dog også ydes tilskud til forarbejdning og afsætning af landbrugsprodukter og akvakulturprodukter under GBER. Det gælder f.eks, hvis der er tale om mere end blot en simpel bearbejdning af landbrugsprodukter. Det drejer sig altså ikke alene om produkterne relateret til projektet, men også om den enkelte virksomhed og dens aktiviteter.

Gældende lov og bekendtgørelser:

Historisk bekendtgørelse:

Gældende EU forordninger:

Formål med tilskuddet

Fondens formål er at bidrage til at udvikle plantefødevaresektoren. En større andel af plantebaserede fødevarer i produktionen og på vores tallerkener skal medvirke til at reducere klima- og miljøbelastningen fra dansk landbrug, og samtidig til at omstille fødevareproduktionen. Plantefødevarebranchen er en sektor i vækst med nye indtjenings- eksport- og jobmuligheder. Der ydes tilskud til løsninger inden for videnoverførsel og informationsaktioner, rådgivning, forskning og udvikling, såsom sortsudvikling, dyrkning og forarbejdning, til fremstødsforanstaltninger for planteprodukter og deltagelse i kvalitetsordninger. Mindst halvdelen af fondens midler søges målrettet økologi.

Kan min gode idé blive et Plantefonds-projekt?

Ansøgers forarbejde er vigtigt, da det er med til at sikre en effektiv behandling af ansøgningen i sekretariatet.

Før du skriver din ansøgning, har du mulighed for at indsende en 1-sides beskrivelse af din projektidé til sekretariatet. Projektbeskrivelsen sendes til plantefonden@lbst.dk. Du vil efterfølgende få en tilbagemelding fra en af sekretariatet, om der er tale om et potentielt projekt.

Hent skabelon til 1-side projektbeskrivelse her.

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
Grøn udvikling & Ny viden
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: Gron-udvikling-Ny-viden@lbst.dk
Læs mere om enheden Grøn Udvikling & Ny Viden