Det er muligt at lave en jordfordeling i dit nærområde på eget initiativ, hvis I kan se, at det kan forbedre jeres driftsmuligheder. En god jordfordeling kræver, at flere landmænd i lokalområdet ønsker at købe og/eller sælge. Tal med dine naboer og andre lodsejere i området og hør, om de har lyst til at være med. Kontakt eventuelt de lokale landbrugskonsulenter. De har ofte god viden om, hvad der rører sig. 

Herefter skal I kontakte en planlægger, der kan gennemføre jordfordelingen i praksis. 

En planlægger kan være en landinspektør, landbrugskonsulent eller lignende. Det er også muligt at lade Landbrugsstyrelsen udføre planlægningen.

Planlæggeren kontakter de lodsejere, der ønsker at være med, og planlæggeren sørger for at lave en samlet jordfordelingsplan. Der indgås aftaler om køb og salg med den enkelte lodsejer, og aftalen formaliseres i en jordfordelingsoverenskomst - en for hver deltagende ejendom i jordfordelingen.  Der foregår ingen direkte handel mellem de enkelte landmænd. Forhandlingen føres med og aftale indgås med planlæggeren.

Hvad koster det?

Det er lodsejerne selv, der betaler selve planlægningen og berigtigelsen af en jordfordeling, de selv har taget initiativ til.
Prisen afhænger af, hvor mange lodsejere, der deltager i jordfordelingen, og hvor meget lodsejerne selv laver i projektet. 

Ring og tag en snak med os, og vi kan finde frem til et ca. beløb. 

Erfaringer med privat jordfordeling

I videoen her kan du høre Orla Simonsen og Torben Hansen fra Ballum i Sønderjylland fortælle om deres erfaringer med at stable en jordfordeling på benene på eget initiativ:

Jordfordelingsoverenskomst

Jordfordelingsoverenskomsten indeholder oplysninger om, lodsejeren, hvilke arealer der købes/sælges og til hvilken pris. De almindelige vilkår for at deltage i jordfordelingen fremgår også. Jordfordelingsoverenskomsten er gældende for lodsejer, men der er ikke sikret køb eller salg, før Jordfordelingskommissionen har afsagt kendelse i jordfordelingen.

Se eksempel på en jordfordelingsoverenskomst her

Eksempel på de generelle vilkår kan du se her

Læs mere om planlægning og berigtigelse her

Erhvervsrettet jordfordeling

Jordfordeling kan styrke landbruget ved at sikre en bedre arrondering af en ejendoms arealer. Dette vil kunne forbedre driftsøkonomien for de deltagende landmænd, og det kan give samfundsøkonomiske gevinster ved formindskelse af køreafstanden mellem driftsbygninger og landbrugsarealer.

I 2019 har det været muligt at søge støtte til jordfordelingsudgifterne i en støtteordning for erhvervsrettet jordfordeling, men det er ikke længere muligt at søge om tilskud,  da ansøgningsfristen udløb 15. november 2019. Der forventes ikke yderligere ansøgningsrunder i ordningen.

Læs mere om erhvervsrettet jordfordeling i vores Tilskudsguide