Afrikansk frugtvikler (Thaumatotibia leucotreta) er en lille sommerfugl (en såkaldt vikler), hvis larver lever af en lang række dyrkede planter, bl.a. Citrus og peber. De gnaver inde i frugterne og ødelægger frugtkødet. De er alvorlige skadedyr i mange vigtige afgrøder i troperne. Sommerfuglen kan komme til EU med angrebne frugter.

Udseende

Den voksne sommerfugl er lille og uanselig, kun 7-8 mm lang, med brune vinger med aftegninger. Hannen har på bagvingerne et hvidt mærke, der ligner et nøglehul. Larven bliver op til 12-20 mm lang, har mørkt hoved og varierer i farven fra svagt lysegul til lyserød-orange.

Værtplanter

Den afrikanske frugtvikler kan angribe mere end 70 forskellige planter. Man vil især kunne finde larverne i citrusfrugter (undtagen citron) og peberfrugter, men også i avocado, granatæbler og fersken. Larverne er også fundet i blomsterne af importerede afskårne roser.

Symptomer på angreb

Symptomer afhænger af værtplanten, men i citrusfrugter kan man opdage larverne, der gnaver lige under skrællen. Hvis larven har forladt frugten, kan man se det ved tilstedeværelsen af et lille rundt hul omgivet af mørkebrunt væv. I peberfrugter ses uregelmæssige gange i frugtkødet og et rundt udgangshul.

Forvekslingsmuligheder

De voksne sommerfugle kan forveksles med mange andre arter, men de lyserøde-orange larver, der gnaver i frugtkødet, er karakteristiske.

Udbredelse

Den afrikanske frugtvikler er udbredt i Afrika syd for Sahara. Den har spredt sig til Israel og bliver lejlighedsvis fundet i Nordvesteuropa. Her har den dog ikke har etablerede bestande og bliver udryddet, når den bliver opdaget.

Udbredelseskortet er hentet fra www.eppo.int, februar 2019.

Hvis du vil vide mere:

EPPO: https://gd.eppo.int/taxon/ARGPLE
Faktaark: Afrikansk frugtvikler

Kildehenvisninger:
Foto 1: Todd M. Gilligan and Marc E. Epstein, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org
Foto 2, 6, 7, 8: Marja van der Straten, NVWA Plant Protection Service; EPPO
Foto 3: J.H. Hofmeyr, Citrus Research International, Bugwood.org
Foto 4: Lucie Noubel & Jean Michel Mei - Border Inspection Post of Marseille (FR); EPPO
Foto 5: Pascal Reynaud, Border inspection post (BIP) of Marseille (FR); EPPO