Tilskud til modernisering af kvægstalde 2020

Ordningen Modernisering af kvægstalde 2020 har til formål at reducere miljøpåvirkningen fra kvægsektoren, ved at reducere ammoniakudledningen fra stalden samt styrke bedrifternes levedygtighed, produktivitet og ressourceeffektivitet. Der gives tilskud til bedrifter med mælkeproduktion og slagtekalveproduktion.

Denne ordning er en del af det danske landdistriktsprogram og er medfinansieret af EU.

Du kan se en kort video om ordningen her:

Denne video er ikke tilgængelig, da den indeholder statistik-cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ændring af dit samtykke.

    

Hvem kan søge?

Tilsagn om tilskud kan gives til jordbrugere, der ejer eller forpagter en primær jordbrugsbedrift.

Projektet skal gennemføres på din egen eller den forpagtede bedrift, og det er dig som tilsagnshaver, der skal eje investeringen og er ansvarlig for at gennemføre projektet.

Der skal være et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 timer på den jordbrugsbedrift, hvor investeringen foretages. Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 3 i bekendtgørelsen (se fanen: Hvad siger loven).

Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en bedrift med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag I til Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde, der ikke har været genstand for forarbejdning eller forædling. Aktiviteter på bedriften vedrørende forberedelse til første salg er omfattet af definitionen.

Hvad giver vi tilskud til?

Vi kan give tilsagn om tilskud inden for følgende tre indsatsområder:

  1. Etablering af stald til malkekvæg med tilhørende malkefaciliteter
  2. Etablering af stald til malkekvæg
  3. Etablering af stald til slagtekalve og/eller småkalve

Der er afsat 21 mio. kr. til indsatsområde 1, heraf er 5 mio. kr. reserveret til økologer, 35 mio. kr. til indsatsområde 2, heraf er 8 mio. kr. reserveret til økologer og 29 mio. kr. til indsatsområde 3, heraf er 7 mio. kr. reserveret til økologer.
Der er i oktober 2020 afsat yderligere midler til ordningen således, at der nu er afsat 62 mio. kr. til indsatsområde 1, heraf er 15 mio. kr. reserveret til økologer, 103 mio. kr. til indsatsområde 2, heraf er 23 mio. kr. reserveret til økologer og 85 mio. kr. til indsatsområde 3, heraf er 21 mio. kr. reserveret til økologer.

Projekter vedrørende ombygning eller totalrenovering af eksisterende staldanlæg kan ikke få tilskud i denne ordning.

Du kan kun indsende en ansøgning om tilsagn om tilskud pr. indsatsområde pr. CVR-nummer, men du kan ikke søge i både indsatsområde 1 og 2.

Du skal vælge én af de tre staldtyper:

  • Sengebåsestald, spaltegulv,
  • Sengebåsestald, fast drænet gulv, eller
  • Dybstrøelsesstald.

Staldtyperne er beskrevet under de obligatoriske elementer til stalden i bilag 1 til bekendtgørelsen.

Hvis der skal indgå flere af staldtyperne i dit projekt, skal én af staldtyperne minimum udgøre 70 % af opholdsarealet i projektet. Det er denne staldtype, du angiver ved ansøgning om tilsagn om tilskud. Opholdsarealet er den del af stalden, som dyrene har kontinuerlig adgang til.

Projektets størrelse angiver du i m2 bruttoareal for stalden. Bruttoarealet kan være fordelt på én eller flere bygninger på samme adresse.

Bruttoarealet opgøres som det areal i stalden, som dyrene har både kontinuerlig og kortvarig adgang til, målt fra ydersiden af ydervægge og fratrukket servicearealer, arealer med malkefaciliteter, foderlade og halmlade.

 Ordningens formål er at reducere miljøpåvirkningen fra kvægsektoren ved at reducere ammoniakudledningen fra stalden samt styrke bedrifternes levedygtighed, produktivitet og ressourceeffektivitet. Derfor skal dit projekt også indeholde ammoniakreducerende miljøteknologi, og det er obligatorisk at vælge én af de nummererede teknologiløsninger fra teknologilisten i bilag 2 til bekendtgørelsen. En teknologiløsning kan bestå af én miljøteknologi eller en kombination af flere miljøteknologier.

For hver af de tre indsatsområder og staldtyper er der tilknyttet specifikke teknologiløsninger, og du kan se alle teknologiløsningerne i bilag 2 til bekendtgørelsen. Teknologiløsningernes standardomkostninger, standardmiljøeffekter, obligatoriske elementer og specifikationer fremgår også af teknologilisten i bilag 2.

Hvor meget kan du få i tilskud?

Det samlede, offentlige tilskud under denne ordning kan udgøre 20 % af de samlede, tilskudsberettigede udgifter til projektet.

Landbrugsstyrelsens tilskud til projekterne under denne ordning finansieres af EU (100 pct.) via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

Hvilke forpligtigelser og kriterier er der til tilskuddet?

For at kunne opnå tilsagn om tilskud må tilskudsgrundlaget i alt højst udgøre 25 mio. kr. for den CVR-registrerede primære jordbrugsbedrift. Hvis du indsender ansøgninger i to indsatsområder, kan det samlede tilskudsgrundlag for ansøgningerne ikke overstige 25 mio. kr.

Hvad er formålet med ordningen?

Formålet med tilskud til nybygning eller tilbygning af kvægstalde, under ordningen om modernisering af kvægstalde 2020, er at reducere ammoniakudledningen fra stalden samt styrke bedrifternes levedygtighed, produktivitet og ressourceeffektivitet.

Hver teknologiløsning i teknologilisten i bilag 2 til bekendtgørelsen består af miljøteknologi, som reducerer udledningen af ammoniak fra stalden. Da dit projekt består af en nybygget stald, jf. bilag 1 til bekendtgørelsen, samt indeholder en af teknologiløsningerne fra teknologilisten i bilag 2, vil projektet understøtte formålet med ordningen.

Prioritering af ansøgninger

Efter sagsbehandling af de modtagne ansøgninger

Tilsagn om tilskud er givet til projekter som opfylder betingelserne for tilsagn og som har minimum følgende prioriteringsscore og ammoniakreduktion pr. m2 bruttoareal:

 

Minimum prioriteringsscore1

Minimum ammoniakreduktion pr. m2 bruttoareal2

Indsatsområde 1 - økologer

÷

÷

Indsatsområde 1 - øvrige ansøgere

2,1596

÷

Indsatsområde 2 - økologer 

÷

÷

Indsatsområde 2 - øvrige ansøgere

2,6491

6,1

Indsatsområde 3 - økologer 

÷

÷

Indsatsområde 3 - øvrige ansøgere 

÷

÷

1For indsatsområder, hvor der er angivet ÷, opnår alle projekter tilsagn.
2For indsatsområder, hvor der er angivet ÷, opnår alle projekter med den oplyste minimum prioriteringsscore tilsagn.

Information om prioriteringsscoren

Landbrugsstyrelsen skal prioritere de projekter, der giver størst effekt i forhold til ordningens formål. Fordeling af midlerne mellem de tre indsatsområder, herunder øremærkede midler til økologer, betyder, at ansøgninger inden for indsatsområderne bliver håndteret og prioriteret særskilt.

Prioriteringen er foretaget ud fra følgende prioriteringstrin:

  1. Projekter med højest omkostningseffektivitet (=prioriteringsscore), har førsteprioritet. Omkostningseffektivitet (OE), beregnes som forholdet mellem den fastsatte standardmiljøeffekt og det ansøgte tilskudsgrundlag (summen af standardomkostningerne for det ansøgte). Standardmiljøeffekt og standardomkostninger kan ses i bekendtgørelsens bilag 2.
  2. Ved lighed i projekters prioriteringsscore efter trin 1, bliver disse projekter i dette 2. trin prioriteret efter størst ammoniakreduktion pr. m2 bruttoareal.

Hvad siger loven?

Lovgrundlag

Lovgrundlaget for tilskudsordningen modernisering af kvægstalde finder du på retsinformation.dk og på EUR-lex (som er en hjemmeside med EU-regler):

Danske regler (bekendtgørelser)

Vær opmærksom på, at vi med ændringsbekendtgørelse, Bekendtgørelse nr. 294 af 20. marts 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til modernisering af kvægstalde, har præciseret reglerne for overdragelse og obligatorisk digital kommunikation.

EU-regler (forordning)

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
Tilskud & Sagsbehandling
Projekttilskud
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: projekttilskud@lbst.dk
Læs mere om enheden Projekttilskud