Tilskud til Miljø- og klimavenligt græs

Miljø- og klimavenligt græs er en bio-ordning, hvis formål er at øge kulstofopbygningen, forbedre jordens frugtbarhed og øge biodiversiteten i jordbundsfaunaen i Danmark. Det sker ved at udsætte omlægningen af græsmarken.

For at kunne få tilskud via ordningen må du ikke jordbearbejde dit græsareal to år før ansøgningsåret og i hele ansøgningsåret. Ordningen er målrettet græsmarker, der ikke er naturarealer eller ekstensive arealer.

I videoen kan du se en kort introduktion til de fem bio-ordninger, og hvordan du som landbruger kan få ekstra tilskud til et areal, hvis du gennemfører et grønt tiltag:

Denne video er ikke tilgængelig, da den indeholder statistik-cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ændring af dit samtykke.

Hvem kan søge?

Du kan søge tilskud til miljø- og klimavenligt græs, hvis din græsmark er berettiget til at modtage grundbetaling og opfylder kriterier og forpligtelser i ordningen.

Hvad giver vi tilskud til?

Du kan kun få tilskud til miljø- og klimavenligt græs, hvis du samme år har søgt om grundbetaling til din mark, og marken er berettiget til grundbetaling. Herudover gælder andre forpligtelser, f.eks. at arealet ikke må være omfattet af pløjeforbud.

I "Vejledning om tilskud til Miljø- og klimavenligt græs 2024" kan du læse mere om kriterier og forpligtelser. Her kan du også se, hvilke græsmarker der kan få tilskud gennem denne ordning.

Hvor meget kan du få i tilskud?

Tilskudssatsen vil ca. være 1.500 kr. pr. ha.

Alle ansøgninger, der opfylder ordningens kriterier og krav, vil blive imødekommet, men det kan blive til en lavere (eller højere) udbetalt sats end den planlagte sats. Tilskudssatsen for hver bioordning kan altså variere med + 25/- 10 procent og kan i særlige tilfælde blive reduceret med mere end 10 procent, hvis det er nødvendigt for at imødekomme alle ansøgninger.

I 2023 er tilskuddet 1648,01 kr. pr. ha.

Hvilke forpligtelser og kriterier er der for tilskuddet?

Du kan kun søge tilskud, hvis din mark overholder kriterierne  og forpligtelserne. De er blandt andet:

  • Din mark skal have været godkendt til grundbetaling de seneste to år forud for ansøgningsåret
  • Din mark skal have været indberettet med en tilskudsberettiget græsafgrødekode de seneste to år (se 8 Bilag 1: Afgrødekoder I og 9 Bilag 2: Afgrødekoder II)
  • Din mark må ikke have været jordbearbejdet de seneste to år
  • Din mark skal ligge inden for korttemaet ”Miljø- og klimavenligt græs”
  • Der må ikke være et pløjeforbud på din mark.

I ansøgningsåret skal din græsmark være indberettet med afgrødekode for græs i omdrift eller permanent græs i dit fællesskema.

Det er en forpligtelse under ordningen, at du ikke må jordbearbejde din mark hele ansøgningsåret  (1. januar til 31. december).

Læs mere i "Vejledning om tilskud til Miljø- og klimavenligt græs 2024".
 

Hvad er formålet med ordningen?

En del af landbrugsstøtten øremærket bio-ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet på landbrugsarealer. Bio-ordninger er etårige ordninger, du kan søge hvert år. Bio-ordningerne er frivillige ordninger, der gør det muligt for dig som landbruger at få ekstra tilskud til et areal, hvis du opfylder ordningens kriterier og forpligtelser.

Formålet med bio-ordning miljø- og klimavenligt græs er at øge kulstofopbygningen, forbedre jordens frugtbarhed og øge biodiversiteten i jordbundsfaunaen i Danmark. Det sker ved at udsætte omlægningen af græsmarken.

Afgrødefordeling i 2023

På siden Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2023 kan du finde afgrødefordlingen i 2023 og afgrødefordelingen i 2023 for økologiske arealer. Desuden kan du læse mere om udvalgte tal for ansøgning på fællesskemaet i 2023, blandt andet bio-ordningerne.

Klik her for at komme til afgrødefordelingen i 2023 på siden om Grundbetaling og tilskudsberettigede arealer 2024.

Hvad siger loven?

Reglerne af betydning for tilskud til miljø- og klimavenligt græs findes i følgende forordninger, love og bekendtgørelser: 

EU-regler

Danske regler