Miljø- og klimateknologi 2022

Miljø- og klimateknologi 2022 har til formål at reducere miljøpåvirkningen fra den primære jordbrugsproduktion. Derudover har ordningen ét indsatsområde med formålet at forbedre dyrevelfærden.

Denne side giver en introduktion til ordningen. Du kan læse mere i ordningens bekendtgørelse og vejledning, som du kan finde på denne side. 

Miljø- og klimateknologi 2022 er en del af det danske landdistriktsprogram og er medfinansieret af EU.

Denne video er ikke tilgængelig, da den indeholder statistik-cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ændring af dit samtykke.

Hvem kan søge?

Tilsagn om tilskud kan gives til jordbrugere, der ejer eller forpagter en primær jordbrugsbedrift.

Projektet skal gennemføres på din egen eller din forpagtede bedrift, og det er dig som tilsagnshaver, der skal købe investeringen og er ansvarlig for at gennemføre projektet.

Der skal være et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 timer på den jordbrugsbedrift, hvor investeringen foretages. Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 4 i bekendtgørelsen (se afsnit: Hvad siger loven?). Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud.  

Ved en primær jordbrugsbedrift forstås en bedrift med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, der ikke har været genstand for forarbejdning eller forædling, med udtagelse af aktiviteter vedrørende forberedelse til første salg.
 

Hvad giver vi tilskud til?

Vi kan give tilsagn om tilskud inden for følgende 10 indsatsområder:

  1. Fremme dyrevelfærd i farestalde
  2. Reducere ammoniakudledning fra svinestalde 
  3. Reducere ammoniakudledning fra kvægstalde
  4. Reducere ammoniakudledning fra fjerkræstalde 
  5. Reducere energiforbruget i fjerkræstalde 
  6. Reducere pesticidforbruget i planteavl
  7. Reducere pesticidforbruget i kartoffelavl
  8. Reducere pesticidforbruget i gartnerier
  9. Reducere energiforbruget i gartnerier
  10. Reducere næringsstofforbruget i gartnerier

Der er afsat 244 mio. kr. i alt. 25 mio. kr. til indsatsområde 1, 40 mio. kr. til indsatsområde 2, 40 mio. kr. til indsatsområde 3, 24 mio. kr. til indsatsområde 4, 15 mio. kr. til indsatsområde 5, 30 mio. kr. til indsatsområde 6, 15 mio. kr. til indsatsområde 7, 25 mio. kr. til indsatsområde 8, 20 mio. kr. til indsatsområde 9, og 10 mio. kr. til indsatsområde 10. 

Du kan kun indsende én ansøgning om tilsagn om tilskud pr. indsatsområde pr. CVR-nummer. Du kan således indsende flere ansøgninger pr. CVR-nr.: én ansøgning om tilsagn om tilskud i hvert indsatsområde. 
 

Hvor meget kan du få i tilskud

Det samlede, offentlige tilskud under ordningen kan udgøre 40 pct. af projektets samlede tilskudsgrundlag.

Tilskudsgrundlaget beregnes ud fra standardomkostninger. Det betyder, at vi har fastsat en sats for de investeringer der indgår i dit projekt, som omfatter både indkøb, levering og montering/installering. Vi beregner både tilsagnsbeløbet og tilskudsbeløbet på baggrund af standardomkostninger. 

Landbrugsstyrelsens tilskud til projekterne under denne ordning finansieres af EU (100 pct.) via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).
 

Hvad er formålet med ordningen?

Tilskudsordningen er en del af det danske landdistriktsprogram 2022, der overordnet har til formål at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. 

Formålet med tilskud til investeringer i nye teknologier er at reducere miljøpåvirkningen fra den primære jordbrugsproduktion samt at fremme dyrevelfærd. 
 

Krav til tilskudsgrundlaget

Tilskudsgrundlaget i én ansøgning skal udgøre minimum 500.000 kr. for indsatsområde 1, minimum 300.000 kr. for indsatsområde 2-4, 6 og 7, og minimum 100.000 kr. for indsatsområde 5 og 8-10. 

I Miljø- og klimateknologi 2022 er der ikke et loft for tilskudsgrundlaget pr. CVR-nr.
 

Sådan prioriterer vi ansøgningerne

Såfremt der er søgt om flere penge, end der er afsat, skal Landbrugsstyrelsen prioritere hvilke projekter, der kan få tilsagn om tilskud. Projekter, der giver størst effekt i forhold til ordningens formål, bliver prioriteret højest. Ansøgninger inden for hvert indsatsområde bliver håndteret og prioriteret særskilt.

Ansøgningerne bliver prioriteret efter første trin (punkt 1), og herefter kan der ske yderligere prioritering som beskrevet i punkt 2 og 3.

Der er følgende to prioriteringsmodeller, hhv. én for indsatsområde 1 og én for indsatsområderne 2-10.

Prioriteringsmodel for indsatsområde 1
Under indsatsområde 1 giver vi tilskud til de projekter, der giver størst positiv effekt på dyrevelfærd. Prioriteringen foretages på baggrund af et pointsystem, hvor farestiens areal og dybden af stien bruges i beregningen af projektets pointscore.

Vi har fastsat en model for prioritering af ansøgningerne i indsatsområde 1, hvor vi lægger vægt på følgende prioriteringskriterier:

  1. Projektets pointscore er prioriteringsscoren, og den er beregnet ud fra stiarealet og dybden af stien. Projekter med højest pointscore har førsteprioritet.
  2. I tilfælde af at der modtages ansøgninger for mere end den afsatte ramme, og der er lighed i prioriteringsscoren efter trin 1, bliver disse projekter i 2. trin prioriteret efter højeste antal farestier i de ansøgte projekter.
  3. I tilfælde af fortsat lighed i prioriteringsscoren mellem projekter, bliver de resterende projekter udvalgt via en elektronisk, automatisk lodtrækning.

Prioriteringsmodel for indsatsområde 2-10
Ved prioritering af ansøgninger indsendt under indsatsområde nr. 2-10, lægger vi vægt på projektets beregnede omkostningseffektivitet. Vi giver altså tilsagn om tilskud til de projekter, der giver størst miljøeffekt pr. ansøgt beløb.
Vi har fastsat en model for prioritering af ansøgningerne i indsatsområde 2-10, hvor vi lægger vægt på følgende prioriteringskriterier:

  1. Projektets omkostningseffektivitet er projektets prioriteringsscore. Projekter med højest omkostningseffektivitet har førsteprioritet. Omkostningseffektivitet, beregnes som forholdet mellem summen af de fastsatte standardmiljøeffekter og det ansøgte beløb.
  2. I tilfælde af at der modtages ansøgninger for mere end den afsatte ramme, og der er lighed i prioriteringsscoren efter trin 1, bliver disse projekter i 2. trin prioriteret efter størst gennemsnitlig standardmiljøeffekt.
  3. I tilfælde af fortsat lighed i prioriteringsscoren mellem projekter, bliver de resterende projekter udvalgt via en elektronisk, automatisk lodtrækning.

Der er tilføjet midler til ordningen, så alle der lever op til kravene i bekendtgørelsen kan prioriteres til tilskud.

Hvad siger loven?

Lovgrundlaget for Miljø- og klimateknologi 2022 finder du på retsinformation.dk og på EUR-lex (hjemmeside med EU-regler):

Danske regler (bekendtgørelsen)

Vær opmærksom på, at vi med ændringsbekendtgørelse, Bekendtgørelse nr. 295 af 20. marts 2024 om ændring af bekendtgørelse om tilskud til investeringer i udvalgte miljø- og klimateknologier 2022 har præciseret reglerne for overdragelse og obligatorisk digital kommunikation.

EU-regler (forordning)

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
Tilskud & Sagsbehandling
Projekttilskud
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: projekttilskud@lbst.dk
Læs mere om enheden Projekttilskud