Kommunale fosforvådområder - gennemførelse (søgt i 2014 og før)

Gennem anlæg af vådområder forbedres vandmiljøet og naturen. Dette gøres ved en reduktion af fosforbelastningen af nærmere bestemte søer som fastsat i de statslige vandplaner for de enkelte hovedvandoplande.

Ordningen bidrager dermed til at opfylde Vandrammedirektivet.

Denne ordning er del af danske landdistriktsprogram og er medfinansieret af EU.

Formål med tilskuddet

Formålet med ordningen er gennem anlæg af vådområder at forbedre vandmiljøet og naturen. Dette gøres ved en reduktion af fosforbelastningen af nærmere bestemte søer som fastsat i de statslige vandplaner for de enkelte hovedvandoplande. Indsatsen baseres først og fremmest på frivillig medvirken fra lodsejere.

Baggrund

Der er indgået en aftale mellem det tidligere Miljøministeriet og Kommunernes Landsforening om den samlede vådområdeindsats.

Indsatsen for etablering af fosforvådområder (P-ådale) følger denne aftale, og den nationale styregruppe for vådområdeindsatsen har truffet beslutning om at igangsætte etablering af fosforvådområder med kommunerne som projektejere.

Finansieringen af indsatsen skal ske gennem en tilskudsordning under Landdistriktsprogrammet.

Hvad siger loven?

Lovgrundlaget for tilskudsordningen for kommunale vådområdeprojekter findes hos henholdsvis EUR-lex (som er en del af EU's netsted) og på Retsinformations netsted:

Danske forskrifter:

Bekendtgørelse nr. 372 af 26. april 2012 og tilskud til kommunale projekter vedrørende fosforvådområder

som ændret ved

Bekendtgørelse nr. 308 af 18. marts 2013, bekendtgørelse nr. 1219 af 18. oktober 2013 og bekendtgørelse nr. 951 af 28. august 2014

Om udvikling af landdistrikterne (landdistriktsloven)

Lov nr. 316 af 31. marts 2007

EU-forskrifter:

Rådsforordning (grundforordning)

Kommissionsforordningerne

Betingelser for tilskud

Se betingelserne for tilskud af anlæg af vådområder:

  1. De nødvendige tilladelser fra offentlige myndigheder skal opnås
  2. Projektet gennemføres i overensstemmelse med tilsagnet, herunder afsluttes inden en dato, der fastsættes af Landbrugsstyrelsen i tilsagnet.
  3. Den projektansvarlige indsender slutudbetalingsanmodning, udgiftsbilag, betalingsdokumentation, projektrapport samt faglig erklæring fra Miljøstyrelsen  rettidigt til Landbrugsstyrelsen
  4. Projektet opretholdes i en periode på mindst 5 år regnet fra datoen, hvor projektet senest skal være afsluttet 
  5. Den projektansvarlige i mindst 5 år regnet fra datoen for afsluttende udbetaling af tilskud opbevarer udbetalingsanmodninger med originale regnskabsbilag.
  6. Der tinglyses servitut om vådområde på samtlige ejendomme med arealer inden for projektområdet.

Her er et eksempel på en vådområdedeklaration

Tilskuddets størrelse

Landbrugsstyrelsen giver 100 % tilskud til alle tilskudsberettigede udgifter.

Hvad giver vi tilskud til?

De tilskudsberettigede udgifter til anlæg af fosforvådområde kan omfatte:

  • Udgifter til undersøgelser.
  • Udgifter til konsulentbistand
  • Udgifter til anlægsarbejder
  • Udgifter til løn til personale, der er beskæftiget med projektet, for så vidt angår udgifter, der normalt ikke finansieres af offentlige institutioner, offentlige virksomheder eller kommunale fællesskaber (se nedenfor).
  • Udgifter til gebyr i forbindelse med tinglysning af vådområdedeklaration.

Der kan kun gives tilskud til forundersøgelser og anlæg af vådområder, der er omfattet af Miljøministeriets bestemmelser om kommunale fosforvådområder

Ansøgning om tilskud til anlæg af vådområder skal omfatte midler til såvel selve anlægsarbejdet (tilsagnet) som midler til fremskaffelse af projektjorden (reservation af ramme). Dermed bliver det muligt at vurdere den samlede projektøkonomi.

Ved godkendelse af ansøgningen gives der tilsagn om tilskud til kommunens udgifter ved anlægget og der reserveres midler til et eller flere af følgende virkemidler til anlæg af vådområder:

  1. køb af projektjord
  2. jordfordeling
  3. tilskud til fastholdelse af vådområder i medfør af NaturErhvervs bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse af vådområder.

Hvem kan søge?

Ansøgning kan indsendes af den projektansvarlige kommune. Ved projektansvarlig forstås den kommune, der er ansvarlig for projektets gennemførelse, herunder for den del af projektet, der omfatter arealer beliggende uden for den projektansvarlige kommunes geografiske område. 

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
Tilskud & Sagsbehandling
Projekttilskud
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: projekttilskud@lbst.dk
Læs mere om enheden Projekttilskud