Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024

Etableringsstøtten har til formål at styrke unge landbrugere og gartneres mulighed for en succesfuld etablering og fastholdelse, blandt andet ved at styrke deres egenkapital. Tilskuddet kan dermed bruges til at polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet.

Etableringsstøtte til unge landbrugere er en del af den danske CAP-plan og er finansieret af EU. I fanen Om tilskuddet kan du finde de krav, du skal overholde. 

Hvem kan søge?

Er du ung landbruger eller gartner, og har du overtaget eller står overfor at overtage en primær jordbrugsvirksomhed, i form af enten et landbrug eller et gartneri, kan du via din virksomhed søge tilskud til  etablering. 

Hvilke krav er der for at få tilskud?

Alder

Du kan søge om tilskud til etablering, hvis du er under 41 år på ansøgningstidspunktet. Dvs. du må ikke være fyldt 41 år på den dato, hvor du søger om tilsagn.

Uddannelses eller praktisk erfaring

Når du søger om tilsagn skal du enten have en relevant uddannelse svarende til minimum en landbrugs- eller gartnerfaglig uddannelse af varighed på mindst 4 år og 3 måneder eller have dokumenteret praktisk erfaring på baggrund af en realkompetencevurdering fra en uddannelsesinstitution  
Uddannelser med et højere og tilsvarende relevant fagligt niveau er også støtteberettiget.

Se en ikke-udtømmende liste over godkendte uddannelser.

Krav om fast ejendom, driftsaktiver eller ejerandele i dit selskab

For at kunne opnå tilsagn skal din virksomhed med ansøgning om tilsagn indsende et af følgende dokumenter:

  • En endelig købsaftale eller et endeligt skøde på fast ejendom, der dokumenterer din overtagelse af fast ejendom eller din virksomheds overtagelse af fast ejendom.
  • En endelig aftale om din virksomheds køb af besætning, driftsinventar og driftsmateriel m.v. 
  • En endelig aftale om køb og overdragelse af ejerandele i dit selskab til dig. 

Fælles for de tre muligheder gælder, at overtagelsen/overdragelsen ikke må være sket mere end 4 år før ansøgningstidspunktet og skal ske senest i projektperioden.

Arbejdskraftsbehov

Din primære jordbrugsvirksomhed skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer for at kunne opnå tilskud som heltidsvirksomhed eller mindst 830 timer som deltidsvirksomhed.

Ved en primær jordbrugsvirksomhed forstås en virksomhed med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Produkterne må ikke være forarbejdet eller forædlet, undtagen, hvis aktiviteterne vedrører forberedelse til første salg.

Beregning af arbejdskraftbehov

Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se afsnit: Hvad siger loven?). Arbejdskraftbehovet beregnes i udgangspunktet automatisk ud fra de oplysninger, vi har om dig, når du søger om tilsagn om tilskud. 
Hvis din virksomhed er nystartet, og vi derfor ikke har grundlag for en automatiseret beregning af arbejdskraftsbehovet, skal arbejdskraftsbehovet beregnes ud fra det landbrugsareal og/eller den besætning, som din virksomhed har erhvervet i forbindelse med etableringen gennem f.eks. købsaftalen. Aftalen om erhvervelse heraf kan godt være betinget af tilsagn om tilskud fra os.

Manuel beregning af arbejdskraftbehovet

Hvis du manuelt vil beregne virksomhedens arbejdskraftbehov for dine dyr og afgrøder kan du i bekendtgørelsens bilag 1 finde normtimesatserne for en række kategorier for hhv. afgrøder og dyr.

Det er ikke alle afgrødekoder fra Fællesskemaet og besætningstyper fra CHR, der er beregnet normtimesatser for, og som fremgår af oversigten. Hvis du har afgrøder og dyr, der ikke indgår i beregningen kan du i ansøgningsskemaet vedhæfte dokumentation for, at du har afgrøderne og dyrene. Så vil Landbrugsstyrelsen foretage en vurdering af arbejdskraftbehovet herfor og lade det indgå i dit samlede arbejdskraftbehov.

Forstå, hvordan du manuelt beregner dit arbejdskraftbehov:

Din bedrift består eksempelvis af følgende:

  • Vårhvede (2) - 100 hektar
  • Vårspelt (8) - 100 hektar
  • Vårrug (55) - 100 hektar
  • Malkekvæg - 100 årsdyr

Du ønsker at kende arbejdskraftsbehovet. I oversigterne kan du se, hvilke kategorier afgrøderne og dyrene hører under. Det ses i oversigterne, at Vårhvede (2) og Vårspelt (8) hører under kategorien "Hvede". Vårrug (55) hører under kategorien "Rug og triticale". Malkekvæg hører under kategorien ”Malkekøer”.

Hver afgrødekategori har et antal basistimer som altid medregnes uanset antallet af hektar med afgrødekategorien, og herudover et antal timer pr. hektar med afgrødekategorien. Basistimer og timer pr. hektar fremgår af bekendtgørelsen. Eksempelvis kan det af bekendtgørelsen ses at afgrødekategorien ”Hvede” har 100 basistimer og 7,3 timer pr. hektar. 

Selvom du har flere afgrøder inden for samme afgrødekategori, så tæller basistimerne for afgrødekategorien kun én gang. Så for 100 hektar vårhvede og 100 hektar vårspelt, så er den samlede arbejdskraftbehov 100 basistimer+(7,3 timer pr. hektar * 200 hektar) = 1.560 timer.

Vårrug hører under kategorien ”Rug og tricitale”, som har 100 basistimer og 7,0 timer pr. hektar. Dermed giver 100 hektar vårrug et arbejdskraftbehov for bedriften på 800 timer.

I bekendtgørelsen fremgår ligeledes basistimer og timer/dyr for en række dyrekategorier. Malkekøer har 205 basistimer og 20 timer pr. årsdyr. For bedriftens 100 malkekøer/årsdyr fås et arbejdskraftbehov på 205 basistimer+(20 timer * 100 årsdyr) = 2.205 timer. I alt beregnes bedriften til at have et arbejdskraftbehov på 4.565 arbejdstimer for afgrøderne og dyrene i eksemplet. 

Hvad giver vi tilskud til?

Vi giver tilskud til én af følgende:
1.   Heltidsvirksomheder.
2.   Deltidsvirksomheder.

  • Heltidsvirksomheder skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer. 
  • Deltidsvirksomheder skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 og op til 1.665 timer. 

Arbejdskraftbehovet opgøres efter normtimesatser, som fremgår af bilag 1 i bekendtgørelsen (se afsnit: Hvad siger loven?). Arbejdskraftbehovet beregnes automatisk ud fra de oplysninger, vi har om din virksomhed, når du på vegne af virksomheden søger om tilsagn om tilskud.  

På udbetalingstidspunktet skal du opfylde kravet og vedblive med det i tre år, efter du har modtaget din udbetaling fra os.

Ved en primær jordbrugsvirksomhed forstås en virksomhed med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag 1 til Traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. Produkterne må ikke være forarbejdet eller forædlet, undtagen, hvis aktiviteterne vedrører forberedelse til første salg. 

Hvor meget kan du få i tilskud?

Det samlede offentlige tilskud beregnes for henholdsvis hel- og deltidsvirksomheder.

  • Heltidsvirksomheder vil få et tilsagn på 100.000 euro
  • Deltidsvirksomheder vil få et tilsagn på 50.000 euro

Der er afsat ca. 193 mio. kr. årligt i perioden 2023-2027, og samlet ca. 964 mio. kr. i alt for hele perioden. 
Du kan kun  få udbetalt ét tilskud i perioden 2023-2027.

Har du via din virksomhed eller anden virksomhed tilhørende dig i perioden 2015-2022 søgt om tilskud til arealordningen, Unge nyetablerede landbrugere, kan du stadig søge om tilskud til den nye ordning Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere. Det gælder dog kun, hvis du lever op til betingelserne for at få tilsagn på etableringsordningen og hvis du ikke allerede har modtaget udbetaling igennem fem år på arealordningen. Når vi udbetaler etableringsstøtten, modregner vi det tilskud, du tidligere har fået i henhold til den daværende arealstøtteordning.
 

Har du allerede et aktivt  tilsagn eller fået udbetalt dit tilskud på  ordningen Etableringsstøtte til unge landbrugere, kan du ikke søge igen.


Landbrugsstyrelsens tilskud til etableringsstøtte af unge landbrugere og gartnere finansieres 100 pct. af EU via Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

Prioritering af ansøgninger

Det er krav fra EU, at der skal foretages en aktiv prioritering og derfor skal der være en prioriteringsmodel.

Prioriteringsmodellen på ordningen Etableringsstøtte til unge landbrugere består af et prioriteringskriterie og efterfølgende lodtrækning: 

  • Prioriteringskriterie 1

Alle indkomne ansøgninger bliver rangeret ift. tilsagn enten på datoen for underskrevet købsaftale eller endelige tinglysningsdato. Det vil altså sige, at nyere datoer går forud for ældre datoer.

  • Lodtrækning

I tilfælde af, at der herefter fortsat er lighed mellem to, eller flere, ansøgninger, og den bevillingsmæssige ramme er fuldt anvendt, bliver der trukket elektronisk lod blandt disse ansøgninger.

Hvad er formålet ordningen?

Etableringsstøtte til unge landbrugere og gartnere har til formål at styrke de unge landbrugere og unge gartneres mulighed for en succesfuld etablering og fastholdelse, blandt andet ved at styrke  den unge landbrugers eller gartners egenkapital. Støtten kan dermed bruges til at polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet.

Hvad siger loven?

Danske regler (bekendtgørelsen)

Historiske danske regler (bekendtgørelsen)

EU-regler (forordning)

  • Europa-Parlamentets og Rådets Forordning (EU) 2021/2115 af 2. december 2021 om regler for tilskud til strategiske planer, der udarbejdes af medlemsstaterne under den fælles landbrugspolitik og finansieres gennem Den Europæiske Garantifond for Landbruget (EGFL) og Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL), og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1305/2013 og (EU) nr. 1307/2013).

Vejledning

Vejledning til Etableringsstøtte til unge landbrugere - version 2. 

Du skal informere offentligheden om dit projekt. Det kalder vi skiltning.
Læs mere om skiltning. 

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
Tilskud & Sagsbehandling
Projekttilskud
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: projekttilskud@lbst.dk
Læs mere om enheden Projekttilskud