Bedriftsudledningsprogrammet (BUP)

Bedriftsudledningsprogrammet (BUP) 2023 - Forskningsprogram for bedriftsbaserede opgørelser af udledninger af drivhusgasser og næringsstoffer - udmønter forskningsmidler, som er afsat i aftalen om forskningsreserven for 2023 til udestående vidensbehov vedr. opgørelse af klima- og kvælstofudledninger i bedriftsregnskaber.

Der udbydes en pulje på ca. 130 mio. kr. i 2023.

Der indkaldes ansøgninger til projekter, der:

  • Bidrager til at skabe grundlag for udarbejdelse af opgørelser, der beskriver de væsentligste aktiviteter og forhold for bedriftsspecifikke udledninger af drivhusgasser og kvælstof.
  • Anviser de forventede resultaters anvendelse i bedriftsspecifikke opgørelser og supplement til eksisterende viden og igangværende indsatser.
  • Bidrager til opgørelsesgrundlag og opgørelsernes anvendelighed gennem udvikling af modeller og systemforståelsen indenfor bedriften.
  • Anviser hvilke aktivitetsdata og væsentlige variable, det vil være centralt at indsamle i den fremtidige opgørelse af de undersøgte udledninger.

Der er ansøgningsfrist d. 1. september 2023 kl. 12.

 

I 2022 blev der udmøntet en pulje på ca. 129 mio. kr. i Bedriftsudledningsprogrammet.

Sekretariatet for BUP kan kontaktes på BUP@lbst.dk.

 

Formål med tilskuddet

Formålet med forskningsindsatsen er at bidrage til et robust fagligt grundlag for udvikling af bedriftsspecifikke opgørelser af væsentlige udledninger af drivhusgasser og kvælstof, der kan relateres til tilgængelige eller registrerbare aktivitets-, metode- og teknologidata for mark, dyr, stald og lager - med fokus på interaktioner, synergi og sammenhænge i kulstof- og kvælstofkredsløb i agroøkosystemet.

Hvem kan søge?

Universiteter samt andre anerkendte videns- og forskningsinstitutioner, der udfører forskning som ikke-økonomisk aktivitet.

Virksomheder og andre institutioner med forskning som økonomisk aktivitet kan i relevant omfang indgå i ansøgningerne uden at modtage tilskud. De kan dog ikke opnå eksklusivret til projektets resultater, idet der vil være krav om lige adgang til disse, herunder udnyttelsen.


Vejledning om definitionen af en forsknings- og vidensformidlingsinstitution

Hvad giver vi tilskud til?

Der kan ansøges om støtte til alle nødvendige og direkte udgifter i form af løn (VIP og TAP), øvrige udgifter, ekstern bistand fx fra underleverandører og Ph.D.-omkostninger, som er direkte knyttet til projektets gennemførelse. Ansøger forventes som udgangspunkt selv at finansiere og stille nødvendigt udstyr til rådighed, dog kan der ydes tilskud til apparatur og andet udstyr, der er helt nødvendigt for at gennemføre projektet.

I tillæg hertil ydes et særskilt bidrag til fællesudgifter (overhead) på 44 %. Der gives fuld finansiering til Ph.D.-forløb (herunder til udlandsophold og indskrivning, men ikke til opfyldelse af undervisningsforpligtigelsen), idet programmet har fokus på kapacitetsopbygning og forskeruddannelse.

Projektperioden kan maksimalt være 4 år.

Tilskuddets størrelse

Der kan søges tilskud inden for beløbsrammen 250.000 kr. til 15 mio. kr.

Hvad siger loven?

Forskningsmidlerne, der udmøntes gennem Bedriftsudledningsprogrammet 2022, er afsat i aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug samt aftalen om forskningsreserven for 2022. Forskningsmidlerne, der udmøntes gennem Bedriftsudledningsprogrammet 2023, er afsat i aftalen om forskningsreserven for 2023 til udestående vidensbehov vedr. opgørelse af klima- og kvælstofudledninger i bedriftsregnskaber.

Tilsagn om tilskud gives under forudsætning af overholdelse af relevante nationale regler samt i overensstemmelse med finansministeriets budgetvejledning og vejledning for effektiv tilskudsforvaltning.