Hjælpetekster til ansøgningsskema Miljø- og klimateknologi 2023

Du kan finde information om denne ordning i vores tilskudsguide.

Gå til tilskudsguiden

Ansøger

Det er det angivne CVR-nr., som er ansøger samt tilsagnshaver, såfremt der meddeles tilsagn om tilskud. Når der benævnes ”du” i selve ansøgningsskemaet, henviser vi til det navn, der fremkommer ved det angivne CVR-nummer i dette afsnit om ansøger.

CVR-nummeret du angiver her, bruger vi til at hente oplysninger om arealer i Fællesskema og dyr i Det Centrale Husdyrbrugs Register (CHR). Vi bruger disse oplysninger til at beregne arbejdskraftbehovet samt, hvis du ansøger under indsatsområde 6, 7 eller 8, at sikre at der ikke er ansøgt om eller opnået økologisk certificering.

Oplysninger om økologistatus hentes herudover i Landbrugsstyrelsens interne systemer.

Arbejdskraftbehovet og oplysninger om økologisk certificering fremgår i nedenstående felter.

Økologistatus

Hvis du søger om tilsagn til tilskud under indsatsområde 6, 7 og/eller 8, kontrollerer vi automatisk, at du ikke har økologisk certificering i din virksomhed, eller om du har ansøgt om økologisk certificering.

Hvis CVR-nummeret har et aktivt økologi-certificeringsnummer, vil der automatisk stå ’Ja’ i dette afsnit.  Vi kontrollerer, om du har økologisk certificering eller har ansøgt herom ved at kigge i Landbrugsstyrelsens interne systemer.

Registreret økolog, som vil søge under indsatsområde 6, 7 eller 8

Hvis vi har registreret et aktivt økologi-certificeringsnummer i din virksomhed, kan du kun søge om tilsagn om tilskud under indsatsområde 6, 7 og/eller 8, når du fremsender en begrundelse og dokumentation for, at planteavl, kartoffelavl eller gartneri på din bedrift ikke er omfattet af økologicertificering eller din ansøgning om økologicertificering.

Hvis du ikke angiver begrundelse, og ikke fremsender dokumentation, kan du ikke indsende din ansøgning om tilsagn om tilskud.

Konsulent og kontaktperson

Du skal oplyse, om der er en konsulent eller faglig projektleder tilknyttet projektet. Hvis der er en konsulent/faglig projektleder tilknyttet projektet, skal du oplyse navn og kontaktinformation på vedkommende. Det vil så være konsulenten/den faglige projektleder, der bliver notificeret, når vi sender breve om projektet – såsom tilsagn, afslag eller manglende oplysninger og efterfølgende rykkere. Har du tilknyttet en mail til dit CVR-nummer i Tast selv, vil du også blive notificeret.  

Herefter skal du angive, om ansøger (navnet i afsnittet Ansøger) også er kontaktperson på projektet. Hvis ansøger ikke er kontaktperson, skal du angive kontaktoplysninger på den person, der er kontaktperson. Den angivne kontaktperson, vil blive notificeret, når vi sender breve om projektet.

Arbejdskraftbehov på 830 arbejdstimer

Når du udfylder din ansøgning, kontrollerer vi automatisk, om du opfylder kravet om, at der skal være et arbejdskraftbehov på mindst 830 timer om året på din virksomhed (det CVR-nummer, du har angivet først i ansøgningen, og som du dermed ansøger i). Vi beregner arbejdskraftbehovet ved at beregne den tid, du bruger på de afgrøder, du dyrker, og på din husdyrproduktion. Vi anvender standardiserede timesatser (normtimesats) for de forskellige afgrøder og dyr. Du kan se tallene for normtimesatserne i bilag 3 til bekendtgørelsen.

Der findes normtimesatser for konventionel produktion og normtimesatser for økologisk produktion. Hvis dit CVR-nummer er registret med økologi-certificeringsnummer hos Landbrugsstyrelsen, anvendes normtimesatserne for økologisk produktion for samtlige afgrøder. Hvis du har dyrehold, fremgår det af CHR, om der er tale om en økologisk eller ikke-økologisk besætning. Her er det således selve registreringen, der er afgørende.

Vi beregner dit arbejdskraftbehov på baggrund af oplysninger om din virksomheds arealer og afgrøder i Fællesskemaet (FS) og oplysninger om antal dyr fra Det Centrale Husdyrbrugs Register (CHR).

Arbejdskraftbehov er ikke opfyldt

Hvis vi beregner arbejdskraftbehovet til at være mindre end 830 timer skal du begrunde og dokumentere, hvorfor din virksomhed overholder kravet. I det tilfælde skal du vedhæfte relevant dokumentation i dette afsnit. Vi vil herefter konkret vurdere, om din bedrift overholder kravet.

Hvis ikke du angiver, hvorfor din virksomhed opfylder arbejdskraftbehovet, og ikke vedhæfter den relevante dokumentation, kan du ikke indsende din ansøgning.

Hvordan skal jeg begrunde, og hvad er relevant dokumentation?

Hvis der ikke er normtimesatser for de afgrøder, du dyrker, eller de dyr, du producerer, så er det relevant at skrive dette. Du bør samtidigt uddybe, hvorfor du mener, at din produktion samlet har et tidsforbrug på mindst 830 timer. Det kan du f.eks. gøre ved at angive tidsforbruget du har på netop denne afgrøde eller dyretype.

Den dokumentation, du vedhæfter, skal vise, hvor mange hektar du har dyrket med en afgrøde, eller hvor mange dyr du har produceret. Det skal fremgå, at du ejer eller forpagter arealerne og/eller husdyrene. Dokumentationen skal foreligge for en periode, der er så tæt på ansøgningstidspunktet som muligt. Nedenfor er listet eksempler på, hvad der kan være relevant dokumentation. Listen er ikke udtømmende.

1. Malkekøer, årskøer

Bemærkning: Dokumentation for mælkeydelse for besætninger, hvor vi ikke har kunne afgøre, om der er tale om kød-eller malkekvæg.

Relevant dokumentation:

  • Opgørelse fra Kvægdatabasen, f.eks. den opgørelse der findes på Landbrugsindberetning.dk

2. Frilandsgrøntsager

Bemærkning: Hvis der dyrkes flere afgrøder på et areal i løbet af et høstår, så vil det ikke fremgå af de oplysninger, vi henter fra Fællesskemaet.

Relevant dokumentation:

  • Markplan med angivelse af afgrøde på markniveau.

3. Væksthuse

Bemærkning: Der skal indsendes dokumentation for både areal og afgrøde i væksthuset.

Relevant dokumantation:

  • Udskrift fra OIS eller BBR hvor væksthusets areal fremgår.
  • Dokumentation for, at det er CVR-nummer, som ansøger, der anvender væksthuset, enten som ejer (hvis dette ikke fremgår af OIS eller BBR) eller forpagter.
  • Årsregnskabet hvoraf det fremgår, hvilke afgrøder der er produceret.
  • Faktura hvoraf det fremgår, hvilke afgrøder CVR-nummeret producerer og sælger.

4. Planteskoler

Bemærkning: Der skal indsendes dokumentation for både areal, og at der er tale om, at en planteskole anvender dette areal, enten som ejer eller forpagter.

Relevant dokumentation:

  • Årsregnskabet hvoraf det fremgår, hvilken afgrøde der er produceret.
  • Faktura hvoraf det fremgår, hvilke afgrøder CVR-nummeret producerer og sælger.

Erklæring

Du skal erklære, at de oplysninger, der står i ansøgningen, er i overensstemmelse med de faktiske forhold og er afgivet uden forbehold. Du skal samtidig erklære, at Landbrugsstyrelsen, eller den Landbrugsstyrelsen bemyndiger hertil, kan få adgang til at besigtige projektet og evt. udføre regnskabskontrol samt at du ikke tidligere har modtaget tilsagn til det projekt, eller dele af det, som du søger om tilskud til.

Her kan du også læse om behandling af personoplysninger i forbindelse med din ansøgning.

For at bidrage til en hurtigere og mere effektiv sagsbehandling, vil der i nogle sager forekomme automatiserede afgørelser. Det vil sige, at din ansøgning behandles automatisk i vores IT-system, uden at vores sagsbehandlere ser hele din ansøgning.

Indsatsområde

Vælg det indsatsområde, du vil søge tilskud under. Se nærmere om indsatsområderne i vejledningens afsnit 3.4. Vejledning om tilskud til Miljø- og klimateknologi 2023ligger på Tilskudsguiden til ordningen.

Bemærk, at du kun kan sende én ansøgning i hvert indsatsområde. Hvis du vil søge tilskud under flere indsatsområder, skal du indsende en ansøgning for hvert indsatsområde.

Når du har trykket på knappen ”Gem indsatsområde”, bliver fanen Teknologier synlig, og der skal du vælge mellem de fremkomne teknologier inden for det valgte indsatsområde.

Projekttitel

Du skal angive en titel for projektet. Titlen skal være kort og sigende. Du bestemmer selv, hvad titlen skal indeholde. Titlen på projektet vil fremgå af f.eks. breve, vi sender ifm. ansøgningen. Dette vil gøre det nemmere at identificere, hvilket projekt brevene vedrører. Du skal være opmærksom på, at du skal anvende samme projekttitel på skiltene, i tilfælde af, at du skal informere om projektet.  Læs mere herom i vejledningens afsnit 6.5.

Tilladelser

Du er som ansøger forpligtet til at have opnået eventuelle nødvendige tilladelser ifm. dit projekt. Dette kan f.eks. være byggetilladelse og/eller miljøgodkendelse, hvis dit projekt kræver det. Er ingen tilladelser nødvendige, sæt da kryds i 'Nej'.

Hvis tilladelser er nødvendige eller tilladelser er opnået, sæt da kryds i 'Ja' og anfør, hvilke tilladelser, det drejer sig om, og hvilken myndighed, der har behandlet (eller skal behandle) din ansøgning om tilladelse. Oplys også, om tilladelsen er opnået (svar 'Ja' eller 'Nej') og vedhæft dokumentation i form af opnået tilladelse.

Andre nationale, offentlige tilskud

Hvis du får andet nationalt, offentligt tilskud til dit projekt, skal du oplyse det her. Vi nedsætter tilskudsprocenten for dit projekt, så det samlede offentlige tilskud ikke overstiger 40 % af investeringen. Andet nationalt, offentligt tilskud kan f.eks. være garanti, kaution eller lignende til projektet.

Teknologier under indsatsområde

Du sætter kryds ved den teknologi/de teknologier, som du ønsker at søge om tilskud til. De valgte teknologier foldes ud, så du kan se de tilhørende obligatoriske og eventuelle valgfrie elementer fra teknologilisten, der fremgår i bekendtgørelsens bilag 1. Du kan læse mere herom i vejledningens afsnit 3.7.

Teknologilisten i bekendtgørelsens bilag 1 er udtømmende. Det vil sige, at der for hvert projekt kun kan vælges blandt de angivne teknologier inden for det pågældende indsatsområde og der kan ikke opnås tilsagn til andre investeringer end dem, som fremgår af teknologilisten. 

Du angiver det antal (stk.) af hver teknologi, som indgår i dit projekt, og/eller størrelsen på teknologien. Hvad du skal udfylde, kan ses af ansøgningsskemaet. 

Antal teknologier skal angives som hele tal (uden decimaler), hvor f.eks. størrelser kan angives med to decimaler. Der må ikke angives negative tal.

I de tilfælde hvor der i ansøgningsskemaet står "areal i alt", skal der skrives det samlede areal for teknologierne, der søges om tilsagn om tilskud til. Søger du f.eks. om to teltoverdækninger á 30 meter i diameter hver, skal du i ansøgningsskemaet skrive "60" i feltet "m diameter gylletank i alt”

Tilskudsopgørelse

Her kan du se den samlede effekt af projektet, som er summen af de valgte teknologiers standardeffekter angivet i kroner pr. enhed. Herefter fremgår det samlede ansøgte tilskudsgrundlag for dit projekt baseret på de antal/størrelser, du har angivet under de valgte teknologier i afsnittet ovenfor. Det vises som summen af standardomkostningerne for de valgte teknologier. Ligeledes er det forventede tilskudsbeløb oplyst, som er 40 % af det ansøgte tilskudsgrundlag. Tilskudsgrundlaget skal være på mindst 100.000 kr. for indsatsområde 1, 5, 8, 9, og 10, og mindst 300.000 kr. for indsatsområde 2, 3, 4, 6 og 7. Er dette ikke opfyldt, kan du ikke indsende din ansøgning.

Bedriftens ejerforhold

Du skal oplyse, om bedriften er ejet af et selskab, eller om den er personligt ejet. Hvis bedriften er personligt ejet, skal du angive dit køn, og om du er over eller under 40 år. Denne information indgår som en del af det statistiske grundlag for at evaluere ordningen. Oplysningerne bliver ikke brugt til at træffe afgørelse i sagsbehandlingen.

Produktionsform

Her skal du angive, om din bedrift er økologisk.

Hvis din bedrift er delvist økologisk eller under omlægning til økologi, skal du markere ´Økologisk´.

Hvis du har ansøgt om økologisk certificering, men endnu ikke er under omlægning, skal du vælge ´Konventionel´.

Samlet areal

Det samlede areal er det antal hektar jord, som CVR-nummeret er ejer eller forpagter af. Du skal markere, hvilket interval arealet ligger i. Intervallerne kommer frem ved at klikke på ”Vælg”.

Landbrugssektor

Du skal her oplyse om, hvilken sektor din bedrift tilhører. Du får en række valgmuligheder frem ved at klikke på ”Vælg”. Du kan kun markere én sektor. Hvis der er flere sektorer, som kunne være passende for din bedrift, vælger du den sektor, som passer bedst.

Frafald af ansøgning

Hvis du fortryder en ansøgning, som du allerede har indsendt, kan du her frafalde din ansøgning.

Ansøgning om projektoverdragelse

Hvis du har brug for at overdrage dit tilsagn, kan du ansøge om det her.

Dit tilsagn kan kun overdrages til en anden, der i henhold til bekendtgørelsen kan være tilsagnshaver. Overdragelse har den virkning, at den nye tilsagnshaver indtræder i alle rettigheder og forpligtelser efter tilsagnet.

Tilsagn om tilskud kan overdrages i projektperioden og i opretholdelsesperioden. 

Ansøgningen skal være godkendt af Landbrugsstyrelsen, inden overdragelse af projektet kan finde sted.


Du skal være opmærksom på, at der gælder særlige regler i forbindelse skattefri virksomhedsomdannelse, generationsskifte eller lignende. Læs mere i vejledningen og på Tilskudsguiden. 

Bilag

Hvis du har yderligere bemærkninger til din ansøgning, kan du vedhæfte flere bilag her. Du skal være opmærksom på, at hvis du vedhæfter bilag eller skriver en bemærkning, skal vi behandle din ansøgning manuelt. Det kan betyde længere sagsbehandlingstid. Derfor skal du kun skrive bemærkninger eller vedhæfte bilag, hvis du vurderer, at det er nødvendigt for behandlingen af din sag.

Når du har vedhæftet bilaget, skal du huske at klikke på ’’Gem’’.

Ved at klikke på ”Indsæt række”, kan du indsætte flere felter og dermed vedhæfte flere bilag til bemærkningerne. Du kan også skrive i feltet ”Bemærkning” uden at vedhæfte et bilag.