Landbrugsstyrelsen har givet endeligt samtykke til et multifunktionelt jordfordelingsprojekt ved  Aarhus ådal.

Projektdetaljer

  • Projektejer - Aarhus kommune
  • Antal hektar forventet jordfordeling - ca. 300 ha
  • Forventet antal lodsejere - ca. 30

Projektbeskrivelse for Aarhus ådal

Projektet Aarhus Ådal spreder sig over et stort geografisk område i Aarhus ådal og indeholder flere forskellige fokusområder og interesser.

Som en del af projektet indgår planer om gennemførelse af et Klima-lavbundsprojekt i Maden, der skal reducere udledningen af drivhusgasser fra markerne. Det sker ved at tage markerne ud af landbrugsdrift og dræn og pumpestationer slukkes, så der kommer en naturlig vandstand på markerne i stedet.  Området kan desuden tilbageholde store mængder vand, når det regner, og åer i området går over sine bredder. 

I projektet ønsker man at rejse ca. 38 ha skov for at beskytte grundvandet. Samtidigt er skoven med til at reducere udledningen af drivhusgasser, fordi jorden ikke længere vil udlede CO2, når den ikke bliver dyrket, og fordi træerne vil binde CO2 fra luften. Hvis det er muligt, vil man også stille solceller på udvalgte arealer inden for projektområdet.

Et andet fokus i projektet er at forbedre og skabe større naturområder både indenfor og udenfor udpeget Natura2000 område. Det sker gennem skovrejsning og udtag af arealer fra landbrugsdrift bl.a. i Maden, men også adskillige andre steder i projektområdet. For at skabe de bedste betingelser for naturen og biodiversiteten skal arealer bindes sammen og plejes af dyr, der græsser arealerne. De nye, store naturarealer er også i sig selv med til reducere udledningen af drivhusgasser og beskytte grundvandet ved ophør med landbrugsdrift på arealerne, herunder ophør af brug af pesticider. Hertil kommer at man i projektet vil etablere vandhuller og forbedre vandløb og vandløbsnære arealer i området bl.a. til gavn for flere forskellige bilag IV-arter som odderen og vandsalamander.

Tiltagene forventes også at forbedre vandmiljøet i Brabrand Sø ved at reducere udledningen af fosfor til søen. 

Projektet skal forbedre og udbygge det lokale friluftsliv. Et af elementerne er forbedring af et stykke af fjernvandrestien fra Sicilien til Nordkap, som løber gennem området. Et andet element er at binde de eksisterende naturområder sammen med stier og skabe nye grønne samlingssteder med f.eks. bål- og shelterpladser.

Endeligt giver projektet mulighed for, at det økologiske areal i området kan øges ved at forbedre de økologiske bedrifters udviklingsmuligheder og arrondering. Projektet skal også være med til at forbedre arronderingen af landbrugsejendomme generelt i området ved bl.a. at samle landbrugsarealer tættere på bedriften og/eller i større blokke.

For at realisere projektet, skal der ske en jordfordeling. Køb og salg af jord vil ske med hjælp fra Landbrugsstyrelsen, der vil stå for en jordfordeling i området.

Læs mere om jordfordeling på vores side.

Hvad er jordfordeling?

Flere nationale interesser understøttes ved Aarhus ådal

Et krav for at et projekt kan få samtykke er, at det understøtter en række nationale interesser. Dette projekt understøtter: 

  • Rent vandmiljø
  • Rent drikkevand
  • Natura 2000 og bilag IV-arter
  • Drivhusgasreduktion
  • Klimatilpasning
  • Natur & biodiversitet
  • Skovrejsning
  • Økologisk landbrug
  • Friluftsliv
  • Arrondering af landbrugsjord

Du kan læse mere om multifunktionel jordfordeling.

Multifunktionel jordfordeling (MUFJO)

Hvor langt er projektet ved Aarhus ådal?

Projektet har fået endeligt samtykke til multifunktionel jordfordeling 19. januar 2022. Landbrugsstyrelsen har forinden gennemført en ejendomsmæssig forundersøgelse, der kortlagde jordfordelingspotentialerne. Forundersøgelsen blev afsluttet i december 2021.

Det endelige samtykke betyder, at landbrugsstyrelsen nu kan gå i gang med jordfordelingen i området. Denne del af jordfordelingen indebærer bl.a. dialog og forhandlinger med lodsejerne og projektejer.