Hvis du overvejer at etablere dig som ung landbruger eller gartner, kan du her blive inspireret. Læs om fordele, ulemper og udfordringer ved fem forskellige ejerformer og  måder at etablere sig.

Udviklingen i dansk landbrug og gartneri har gjort det sværere for mange unge selv at overtage bedrifterne. De er blevet dyrere og mange unge har ikke mulighed for at rejse den nødvendige startkapital. Nye og alternative måder at etablere sig på vinder derfor frem blandt unge landbrugere og gartnere.

Se videoen og få en kort introduktion til forskellige måder at etablere sig på. 

Denne video er ikke tilgængelig, da den indeholder statistik-cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ændring af dit samtykke.

Et kort historisk rids

Dansk landbrug og gartneri har udviklet sig markant siden midten af det forrige århundrede. Den gennemsnitlige bedriftsejer er i dag omkring 60 år, hvilket skaber behov for generationsskifte. Selvejet og familieejet har domineret i mange årtier, men er i dag under pres. Det har blandt andet ført til at etablering via Aps, interessentskab (I/S), ekstern investor og driftsfællesskab i stedet vinder frem. Det skyldes især strukturudviklingen i retning af færre, større og mere specialiserede bedrifter, men også væsentligt dyrere bedrifter, hvilket øger de økonomiske riscici.