Rødhalsbuk (Aromia bungii) er en træbuk, som angriber en række frugttræer, bl.a. blomme, kirsebær, abrikos, fersken og andre Prunus-arter. Larverne gnaver huller i træet under barken, så træet kan gå ud. Billen stammer fra Asien, men er spredt til Italien og Tyskland, hvor man forsøger at udrydde den. Træbukken spredes blandt andet med levende planter og emballagetræ fra Asien. I de områder, hvor den findes, kan den reducere frugtudbyttet og ved voldsomme angreb slå træet ihjel.

Udseende

De voksne træbukke er cirka 4 cm lange, med skinnende sorte bagkrop og rød forkrop. Den har lange, sorte antenner, der kan være lidt længere end kroppen (figur 1-3). De store larver kan blive op til 3,8 - 5 cm lange. Kroppen er hvidlig med sorte spidser og basis på kæbebenet (mandibles).

Værtplanter

Rødhalsbuk kan især gøre skade på Prunus-arter: fersken (Prunus persicae), abrikos (Prunus armeniaca), blomme (Prunus domestica) og kirsebær (Prunus avium). Den kan også angribe poppel-arter, især sølvpoppel (Populus alba). Træbukken angriber især unge og stressede værtplanter.

Symptomer på angreb

De voksne træbukke er dagaktive og iøjnefaldende med den røde forkrop og de lange antenner, når de kommer frem i slutningen af juni til starten af august. Men angreb opdages ofte ved de 12 mm (diameter) store udgangshuller i stammerne og gnavesmuld omkring udgangshullet og ved stammens fod. Larverne gnaver 17-22 cm lange gange i træets stamme og grene såvel i splintved som kerneved. Gangene i splintveddet kan blokere transporten af vand og næringsstoffer, ved voldsomme angreb svækkes træerne eller går helt ud.

Forvekslingsmuligheder

Den voksne træbuk er meget karakteristisk med sin røde krave og kan ikke forveksles med andre biller. Larver, larvegange og udflyvningshuller i barken kan forveksles med andre træbukkes.

Udbredelse

Rødhalsbuk forekommer udbredt i Øst-Asien (Kina, Mongoliet, Nordkorea og Taiwan).
I 2008 blev der i UK fundet levende træbukke i træemballage og i april 2012 kunne man konstatere det første udbrud i Europa i et blommetræ i en privat have i Bayern,Tyskland. Træbukken er efterfølgende også fundet i Norditalien i fersken, abrikos, blomme og kirsebær.

Kopieret fra www.EPPO.int august 2018

Hvis du vil vide mere

Læs mere om Rødhalsbukken på
EPPOs hjemmeside: https://gd.eppo.int/taxon/AROMBU
Faktaark: Rødhalsbuk

Kildehenvisninger:
Foto 1, 4, 6, 8, 9 og 10: Matteo Maspero. Centro MiRT – Fondazione Minoprio (IT)
Foto 3 og 7: Raffaele Griffo – Plant Health Service of Campania Region, Napoli (IT)
Foto 2 og 5: Daniela Benchi – Plant Health Servide og Campania Region, Napoli (IT)