I Ballerup græsser får og kvæg på kommunale arealer. På den måde sparer kommunen penge, bekæmper kæmpebjørneklo og passer på miljøet.

I Ballerup Kommune har byrådet besluttet, at alle kommunale landbrugs- og naturmæssige friarealer skal dyrkes og passes økologisk. Arbejdet begyndte allerede i slutningen af 1980’erne, og omdrejningspunktet for den grønne omstilling har i alle årene været Grantoftegård. Gården står for naturpleje efter økologiske principper på arealer, de forpagter af Ballerup Kommune og nabokommuner. Siden 1992 har Grantoftegård tredoblet sit økologiske areal. Med sine 800 hektar og omkring 700 får og 100 stykker kvæg, er Grantoftegård nu blandt landets største økologiske landbrug.

Bjørneklobekæmpelse

Grantoftegaard er en af pionererne når det gælder økologisk bekæmpelse af den giftige kæmpebjørneklo. Siden 1991 har man ladet får og kvæg afgræsse kommunens arealer. Dyrene kan græsse på ufremkommelige steder som skrænter eller tæt bevoksede områder, der ellers kan være svære for mennesker at nå. Samtidig er græsning en omkostningseffektiv metode til naturpleje, og kommunen undgår desuden at anvende kemiske bekæmpelsesmidler, der belaster miljøet. På den måde indgår Grantoftegård som en væsentlig del af regionens arbejde med at sikre beskyttelse af grundvandet. Derfor har en række kommuner siden fulgt i Ballerups fodspor, når det gælder naturpleje.

Øko-social virksomhed

Grantoftegaard drives derudover som en såkaldt øko-social virksomhed, hvor mennesker på kanten af arbejdsmarkedet kan indgå i gårdens daglige arbejde. Der drives gartneri, gårdbutik og besøgstjeneste, der bl.a. omfatter rundvisninger for skoleklasser og hestevognskørsel.

Læs mere om Grantoftegaard

Kontakt

Biolog, Ballerup Kommune
Benny W. Jakobsen
bwj@balk.dk