EU's landbrugsministre har vedtaget en ny økologiforordning, der fastlægger rammerne for, hvordan økologiske produkter skal produceres, forarbejdes, importeres, kontrolleres og markedsføres i EU's 27 medlemslande.

Vilkårene vil fremover blive mere lige for alle landmænd, idet reglerne på visse områder nu bliver mere harmoniserede på tværs af landgrænser. Eksempelvis bliver det forbudt at halekupere økologiske svin i alle EU-lande, ligesom reglerne for økologiske fjerkræ bliver mere ens.

En række eksempler på ændringer, som får betydning for Danmark, er i korte træk:

Detailhandlen kan ikke længere undtages økologikontrol. Visse dele af detailhandlen skal derfor økologiautoriseres og -kontrolleres særskilt efter økologireglerne. Det vil sige, at disse får en ekstra kontrol ud over den almindelige fødevarekontrol.

Kravet om årlig økologikontrol opretholdes grundlæggende. Det bliver muligt at justere for visse producenter med en lav risikoprofil, hvor det bliver muligt at erstatte det fysiske kontrolbesøg med en administrativ verificering hvert andet år.

Væksthusproducenter skal fra forordningens ikrafttræden dyrke i bundjord. Producenter, der i dag dyrker i afgrænsede bede, får en overgangsperiode på 10 år til at omlægge til dyrkning i bundjord.

Der indføres ikke en særlig pesticidgrænseværdi for økologi i Danmark eller i EU, men medlemslande, der har indført en national grænseværdi, kan videreføre denne. Danmark har ikke en særlig grænseværdi for økologi, så samhandel med andre lande kan blive vanskeligere.

Der bliver forbud mod at halekupere økologiske svin i alle EU-lande.

Reglerne i den nye økologiforordning skal anvendes fra 1. januar 2022.

Derudover kan det fremhæves, at den danske produktion af økologiske linemuslinger også kan fortsætte under den nye forordning, hvor det ellers tegnede til, at dette erhverv måtte lukke.

De detaljerede regler (gennemførelsesbestemmelser) forventes klar forår 2021.

Arbejdet med de detaljerede regler er i gang og vil supplere de overordnede regler, der er vedtaget i økologiforordningen. Landbrugsstyrelsen vil på denne side orientere om ændringerne efterhånden, som de bliver vedtaget.

Den gældende økologiforordning (fra 1.1.2022) og detailregler, der er blevet vedtaget