Hvis du vil købe økologiske produkter fra et EU-/EØS-land, betragtes det som almindelig samhandel uden krav om importtilladelser eller kontrolattester, dog skal du sikre dig dokumentation på økologien. Hvis du vil importere økologiske produkter fra lande uden for EU/EØS (tredjelande), inkl. Storbritannien, gælder derimod en række regler.

Indførsel fra et EU-/EØS-land

Hvis du køber et økologisk produkt fra et EU-/EØS-land, skal du sikre dig, at sælger er underlagt økologikontrol samt dokumentation for produktets økologiske status.

Import fra et tredjeland

Hvis du køber et økologiske produkt fra et land uden for EU/EØS (tredjeland), skal du forhåndsanmelde forsendelsen til Landbrugsstyrelsen. Forsendelsen skal i øvrigt ledsages af en partispecifik kontrolattest.

 

Import fra Storbritannien (England, Skotland og Wales)

EU og Storbritannien har indgået en aftale om gensidig anerkendelse af hinandens økologiregler, gældende fra 1. januar 2021 til og med 31. december 2023. Aftalen betyder, at økologiske produkter, der overholder EU-lovgivningen og er certificeret af kontrolorganer, der er anerkendt af EU, accepteres på det britiske marked og omvendt.

Selv om der er en gensidig anerkendelse vil samhandlen stadig være på samme måde som for andre tredjelande.

Klik her for at læse mere om handelsaftalen mellem EU og Storbritannien.

EØS-lande

EØS-landene består af alle EU-lande, Norge, Island og Liechtenstein.
Norge, Island og Liechtenstein har indgået en samarbejdsaftale med EU, den såkaldte EØS-aftale (Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde). EØS-aftalen betyder at EU’s bestemmelser om det indre marked også gælder i disse lande.