Det overordnede ansvar for hegnsloven er placeret i Landbrugsstyrelsen, Landbrugslov.

Forvaltningen af loven foretages af de lokale hegnssyn i kommunerne.

Spørgsmål til hegnsloven

Har du generelle spørgsmål til hegnsloven besvarer Landbrugsstyrelsen disse. Vedrører dit spørgsmål sig en konkret hegnssag skal du rette henvendelse til dit lokale hegnsyn.

Du kan ikke klage til Landbrugsstyrelsen over hegnssynets kendelser.

Hegnstvister

Har du spørgsmål til konkrete hegnstvister, skal du kontakte dit lokale hegnssyn i kommunen.

Find dit lokale hegnssyn: 

Genvej til Kommunefakta

Hvad omfatter hegnsloven?

Som naboer må I som regel selv bestemme, hvordan hegnet mellem jeres ejendomme skal se ud, men hvis I ikke kan blive enige, skal I bruge reglerne i hegnsloven.

Hegnslovens almindelige regler anvendes kun, hvis naboer ikke kan blive enige og derfor anmoder kommunens hegnssyn om at træffe en afgørelse.

Hvis der findes særlige bestemmelser om hegnsforholdet i servitutter eller anden lovgivning, gælder de særlige bestemmelser dog forud for naboernes aftaler og hegnslovens almindelige regler.
 

Loven omfatter:

  • fælleshegn, dvs. hegn der står i ejendomsskel
  • egne hegn, dvs. hegn der står helt på egen grund langs ejendomsskel og ikke længere væk fra skellinjen end 1,75 m.
  • grene, der generer hegn eller færdsel på naboejendommen eller som er farlige for naboejendommen
  • grene fra skove.

Hegns vigtigste funktion er tydeligt at adskille ejendommene og beskytte dem mod fredskrænkelser samt at beskytte boligejendomme mod gener fra erhvervsejendomme.

Hegnsfunktionen kan også være at skabe læ.

Bortset fra reglerne om visse grene omfatter loven ikke fritstående træer og anden beplantning ved ejendomsskel, som ikke har hegnsfunktion mod nabogrunden. Tvister herom afgøres efter naboretlige regler ved domstolene.

Lovens almindelige regler gælder ikke for Københavns Kommune. Hegnsreglerne for Københavns Kommune findes i kommunens bygningsvedtægt.

Hvad gør du, hvis du ikke er enig med din nabo?

I første omgang bør du forsøge at lave en aftale eller et forlig med din nabo om det hegn eller de grene, I er uenige om. Hvis det ikke er muligt, kan du kontakte kommunens hegnssyn og bede om at få foretaget et hegnssyn. I brevet til hegnssynet skal du beskrive, hvem du klager over, hvad problemet er, og hvad du ønsker, at der skal gøres ved problemet.

Kontakt din kommune for oplysninger om det kommunale hegnsyn.

Når Hegnssynet har modtaget en henvendelse fra en borger, der ønsker at klage over et hegn, kommer det lokale hegnssyn på besigtigelse. Hegnssynet er et uafhængigt nævn og består af tre personer, der er udpeget af kommunen. Kommunen har således ingen instruktionsbeføjelse og kan ikke blande sig i hegnssynets sager.

Hegnssynet vil forsøge at få naboerne til at blive enige om et frivilligt forlig. Hvis det ikke kan lade sig gøre, afgør hegnssynet sagen.

Hvad koster et hegnssyn?

Der opkræves brugerbetaling i forbindelse med hegnssyn. Et hegnssyn koster pr. 1. januar 2024 i vederlag til hegnssynet 2.100 kr. De lokale hegnssyn bestemmer, af hvem og hvordan gebyret indbetales. For hegnssager indbragt for hegnssynet før den 1. januar 2024 udgør vederlaget fortsat 2.009 kr.

Hvis en part opfylder de nærmere betingelser for at opnå fri proces, kan Landbrugsstyrelsen bevilge parten fritagelse for at betale det pålagte vederlag.  Landbrugsstyrelsen udbetaler i så fald godtgørelse.

1. januar 2024 er ny bekendtgørelse om vederlag til hegnssynet og vurderingsmænd efter mark- og vejfredsloven trådt i kraft:

Vederlagstakster i henhold til hegnsloven og mark- og vejfredsloven

Til bekendtgørelsen hører der et faktaark. Se faktaark om bekendtgørelse om vederlag til hegnsynet og vurderingsmænd efter mark- og vejfredsloven: Faktaark

Klage over hegnssyn

Hegnssynets afgørelser kan som hovedregel ikke behandles af en anden administrativ myndighed. Hvis du er utilfreds med hegnssynets afgørelse, kan du skriftligt indbringe sagen for domstolene senest fire uger efter, hegnssynets afgørelse er meddelt parterne.

Hegnssager, der er omfattet af hegnsloven, kan som udgangspunkt ikke indbringes for domstolene, før hegnssynet har truffet afgørelse.

Parterne kan dog aftale, at tvisten kan indbringes for domstolene, uden at hegnssynet har behandlet sagen, efter hegnslovens § 43, stk. 1, 2. pkt.  Baggrunden for bestemmelsen er, at parterne i en privatretlig tvist, som kan indbringes for et administrativt nævn, skal have mulighed for at gå direkte til domstolene.

Lovgrundlag

Du finder hegnsloven på Retsinformations hjemmeside:
 
Bekendtgørelse af lov om hegn (Hegnsloven)

Lovbekendtgørelse nr. 1040 af 10. juli 2023

Vederlag til hegnsynsmænd samt til vurderingsmænd i henhold til mark- og vejfredsloven

Gældende bekendtgørelse nr. 1270 af 01.11.2023 (Efter 1. januar 2024)

Tidligere gældende bekendtgørelse nr. 1303 af 22.09.2022 (Før 1. januar 2024)

Se mere i faktaark

Hegnslovgivningen hører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Ministeriet har ingen beføjelser over for hegnsynene.