For at der kan dyrkes GM-afgrøder i Danmark, skal en GM-afgrøde være godkendt til dyrkning i EU. Endvidere skal den der er ansvarlig for dyrkning af en godkendt GM-afgrøde på et landbrug fuldføre et kursus i dyrkning af GM-afgrøder, og dem der skal håndtere eller transportere GM-afgrøden (fx medarbejdere på maskinstationer) skal være godkendt til håndtering og transport af GM-afgrøden.

Landbrugsstyrelsen har udarbejdet vejledninger til relevante målgrupper, herunder kursusudbydere, dyrkere, leverandører af frø og maskinstationer og transportvirksomheder.

Godkendelse som kursusudbyder

Landbrugsstyrelsen godkender ansøgninger om at udbyde kurser i dyrkning, håndtering og transport af GM-afgrøder.

Efter godkendelse bliver kursus- og uddannelsessteder registreret på Landbrugsstyrelsens hjemmeside som godkendte udbydere af kurser i dyrkning, håndtering og transport af GM-afgrøder.

Efter endt kursus indsender kursusudbyderen et skema med oplysninger om kursusdeltagerne samt datoen for kursets afholdelse. Landbrugsstyrelsen udarbejder herefter et kursusbevis (diplom) og et plastikkort (”kørekort”), som bevis for gennemført kursus som dyrker (grønt kort) eller håndtering og transport (gult kort) af GM-afgrøder.

Se vejledning for kursusudbydere her

Landbrugsskoler eller andre uddannelsessteder, der gerne vil godkendes som kursusudbyder, skal udfylde og indsende blanketten: "Ansøgning som udbyder af kurser i dyrkning m.v. af GM-afgrøder".

Kursus i dyrkning, håndtering og transport af GM-afgrøder

Dyrkning, håndtering og transport af genetisk modificerede afgrøder (GM-afgrøder) kræver særlige uddannelser. Du skal tage uddannelserne hos en kursusudbyder, der er godkendt af Landbrugsstyrelsen.

Kurset i dyrkning af GM-afgrøder tager typisk to dage, mens undervisning i håndtering tager en dag. Kursisterne får et kursusbevis (diplom) og et ”kørekort”, som bevis for at de har gennemført kurset.

Du kan læse om indholdet af kurset i et bilag til bekendtgørelsen om dyrkning m.v. af genetisk modificerede afgrøder.

Du finder den gældende bekendtgørelse her

Register over godkendelser til forsøgsudsætning i Danmark

Landdbrugsstyrelsen har godkendt følgende forsøgsudsætninger af genetisk modificerede afgrøder i Danmark:

Godkendelsesperiode: 9. maj 2023 til høst 2023 efterfulgt af en overvågningsperiode på fire år. 

Godkendelse af forsøgsudsætning af genetisk modificeret CRISPR/Cas kartoffel til kartoffelstivelses-produktion, med ændrede stivelsesegenskaber - Wotan

Afgørelsesbrev med ansøgning, ansøgers miljørisikovurdering, AU's natur og miljømæssig risikovurdering, DTU's sundhedsmæssige risikovurdering

Høringssvar fra den offentlige høring

Styrelsens høringsnotat

Godkendelse af forsøgsudsætning af genetisk modificeret CRISPR/Cas kartoffel til kartoffelstivelses-produktion, med forbedret modstandskraft imod kartoffelskimmel (Phytophthora infestans) - Ydun

Afgørelsesbrev med ansøgning, ansøgers miljørisikovurdering, AU's natur og miljømæssig risikovurdering, DTU's sundhedsmæssige risikovurdering

Høringssvar fra den offentlige høring

Styrelsens høringsnotat 

Godkendelsesperiode: 22. april 2024 til høst i september 2026 efterfulgt af en overvågningsperiode på fire år. 

Godkendelse af forsøgsudsætning af genetisk modificeret CRISPR/Cas kartoffel til kartoffelstivelses-produktion, med forbedret modstandskraft imod kartoffelskimmel (Phytophthora infestans) - Ydun - 2024-2026

Afgørelsesbrev med ansøgning, ansøgers miljørisikovurdering, AU's natur og miljømæssig risikovurdering, DTU's sundhedsmæssige risikovurdering.

Høringssvar fra den offentlige høring.

Styrelsens høringsnotat fra den offentlige høring.

Kommissionens beslutning af 29. september 2003 om fastlæggelse, i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/18/EF af en model for fremlæggelse af resultatet af udsætning i miljøet af genetisk modificerede højerestående planter I andet øjemed end markedsføring.