Forundersøgelser af naturlige vandstandsforhold i Natura 2000

I 2016 var det sidste mulighed for at søge om tilsagn om tilskud til forundersøgelser af naturlige vandstandsforhold i Natura 2000. Vi gav tilskud til at lave forundersøgelse af naturlige vandstandsforhold (hydrologi), herunder ejendomsmæssige og tekniske forundersøgelser. 

Formålet med en forundersøgelse er at etablere naturlige vandstandsforhold i særligt udpegede Natura 2000-områder. Natura 2000 er et fælles europæisk netværk til beskyttelse af naturtyper og arter. 

Her kan du finde mere information om Naturpleje i Natura 2000 og tilskudsmuligheder i 2016.

Naturpleje i Natura 2000 (folder)

Naturpleje i Natura 2000 (A4)

Hvem kan søge?

Alle kan søge tilskud til forundersøgelser af naturlige vandstandsforhold.

Hvad giver vi tilskud til?

Du kan kun søge om tilskud til forundersøgelser af projekter, som kan skabe naturlige vandstandsforhold i et afgrænset område. Når du søger tilskud til at dække udgifter i forbindelse med forundersøgelserne, vil vi vurdere, om udgifterne er rimelige og med til at opfylde ordningens formål.

Tilskud til forundersøgelser

Forundersøgelser finder sted, inden et projekt om etablering af naturlige vandstandsforhold startes op. Formålet er at vurdere, om projektet skal sættes i gang. Dermed danner forundersøgelsen grundlag for en eventuel ansøgning om tilskud til at etablere naturlige vandstandsforhold. Forundersøgelserne kan omfatte: 

  • ejendomsmæssige forhold
  • tekniske forhold

Ejendomsmæssige forundersøgelser

Når du skal foretage en ejendomsmæssig forundersøgelse, skal du undersøge om der er tilslutning til projektet. Det betyder bl.a., at du skal sørge for at informere relevante lodsejer om projektets formål og kommende anvendelsesmuligheder af arealet efter tinglysning. Forundersøgelsen skal desuden afklare, om der er behov for at reservere tilskudsmidler til at fastholde naturlige vandstandsforhold.

Tekniske forundersøgelser

En teknisk forundersøgelse omfatter undersøgelser, der beskriver tekniske og biologiske forhold af betydning for etablering af naturlige vandstandsforhold. Undersøgelsen skal beskrive, hvordan etablering af naturlige vandstandsforhold kan bidrage til at fremme formålet med denne ordning. 

Tilskuddets størrelse

100 procent i tilskud til projektet

Du kan få tilskud, der dækker op til 100 procent af dine udgifter, som direkte vedrører projektet. Det er typisk udgifter til konsulent, udgifter til løn til tilsagnshavers personale og udgifter til information og møder.

Du skal være opmærksom på, at beløbet er skattepligtigt.

Betingelser for tilskud

Tilskud dækker kun godkendte udgifter

Vær opmærksom på, at du kun kan få tilskud til at dække udgifter, som du på forhånd har søgt om i din ansøgning. Du kan se, hvilke udgifter du kan få dækket i det tilsagn, som vi sender til dig, hvis din ansøgning bliver godkendt.

Kontakt kommunen

Inden du sender din ansøgning til os, skal du have en erklæring fra kommunen om, at projektet falder inden for Natura 2000 planlægningen. Dette gælder dog ikke projekter, hvor en offentlig ejer af arealerne selv udarbejder drifts- og plejeplaner i Natura 2000-områder.

Dit areal skal være udpeget som Natura 2000-område

For at få tilskud skal dit areal ligge inden for de særligt udpegede Natura 2000-områder til hydrologi.

Se om dit areal hører til de særligt udpegede Natura 2000 områder på Miljøportalen under temaet ”Tilskudsordninger og drift af landbrugsjord”

eller via Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeris Internet Markkort (IMK 2,0), via Tast selv-service.

Send ansøgningsskema til Landbrugsstyrelsen

Du skal sende din ansøgning sammen med kommunens erklæring og andre relevante bilag til Landbrugsstyrelsen.

Vær opmærksom på, at du i skemaet blandt andet skal beskrive og begrunde den løsning, du har søgt om tilskud til. Det skal være muligt for os at vurdere, om dit valg er velbegrundet, og at der ikke findes billigere løsninger.

Ansøgningen skal indeholde dokumentation for rimelige priser

Du skal indsende dokumentation for rimelige priser i form af to tilbud.

Landbrugsstyrelsen sætter en frist for projektet

Hvis din ansøgning bliver godkendt, sender vi dig et tilsagn, som er din dokumentation for, at du kan gå i gang med at gennemføre projektet og få dækket dine udgifter.

I tilsagnet sætter vi en frist for, hvornår projektet skal være færdigt. Du har to år til forundersøgelsen, fra den dag du får tilsagnet, og indtil projektets skal være afsluttet.

Hvis du ikke kan nå at blive færdig med projektet inden den fastsatte frist, skal du bede om udsættelse senest ti dage, før fristen udløber.

Send udbetalingsanmodning, når projektet er gennemført

Når projektet er færdigt, skal du udfylde et skema, hvor du beder om at få dine udgifter dækket.

Foruden udbetalingsanmodningen skal du vedhæfte: 

  • dokumentation for, at alle tilskudsberettigede udgifter er afholdt
  • dokumentation for, at alle tilskudsberettigede udgifter er betalt i tilsagnsperioden 
  • projektrapport

Udbetalingsanmodningerne skal være tilgængelige

Du skal sørge for, at udbetalingsanmodninger med dine regnskabsbilag er tilgængelige i mindst fem et halvt år fra den dato, du får udbetalt det afsluttende tilskud.

Kontrol myndighederne skal have adgang

Som tilsagnshaver skal du sikre, at kontrolmyndigheden har adgang til projektarealerne i forbindelse med kontrol.

Udgifter over 375.000 kroner

Hvis projektet resulterer i en investering, hvortil de samlede omkostninger udgør mere end 375.000 kroner, skal du som tilskudsmodtager sætte et skilt op.  

Læs mere om synliggørelse af tilskud

Hvad siger loven?

Lovgrundlaget for tilskudsordningen for Natura 2000-projekter findes hos henholdsvis EUR-lex (som er EU's lovportal) og på retsinformation.dk.

Danske forskrifter

Bekendtgørelse nr. 526 af 24. maj 2016 om tilskud til Natura-2000 projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold

Før 2016:

Bekendtgørelse nr. 518 af 24/4 2015 om tilskud til Natura-2000 projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold

Bekendtgørelse nr. 175 af 28/2 2012 om tilskud til Natura 2000-projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold   

Om udvikling af landdistrikterne (landdistriktsloven)

Lov nr. 1360 af 16. december 2014

Lov nr. 316 af 31. marts 2007 

EU-forskrifter

Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1303/2013 om om fælles bestemmelser for den Europæiske Fond for Regional udvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regional udvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af Rådets Forordning (EØF) nr. 352/78, (EF) nr. 165/94, (EF) nr. 2799/98, (EF) nr. 814/2000, (EF) nr. 1290/2005 og (EF) nr. 485/2008.

Kommisionsforordninger

Kommissions forordning (EF) 65/2011 om gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning nr. 1698/2005 for så vidt angår kontrol og krydsoverensstemmelse i forbindelse med støtteforanstaltninger til udvikling af landdistrikterne.

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 808/2014 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1305/2013 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL).

Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 640/2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår det integrerede forvaltnings – og kontrolsystem, sanktioner vedrørende direkte betalinger, støtte til udvikling af landdistrikterne og krydsoverensstemmelse.

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 809/2014 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1306/2013 for så vidt angår det integrerede forvaltnings- og kontrolsystem, foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne og krydsoverensstemmelse.

For tilsagn før 2015 gør nedenstående forskrifter sig gældende:


Rådsforordning (grundforordning)

Rådets forordning nr. 1698/2005

Kommisionsforordninger

Kommisionsforordning 1974/2006
Kommisionsforordning 1976/2006

Sådan søger du

Fra den 5. august 2016 frem til og med den 20. september 2016 kl. 23:59 er det muligt at søge tilskud til Natura 2000-projekter.

Ansøgning skal ske elektronisk via Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeris Tast Selv-Service.

Tast Selv-Service

Formål med tilskuddet

Formålet er at etablere naturlige vandstandsforhold i særligt udpegede Natura 2000-områder. Projekter om etablering af naturlige vandstandsforhold skal have til formål at hæve/ændre vandstanden i projektområdet til et niveau, der er naturligt for naturtypen.

Natura 2000 er et fælles europæisk netværk til beskyttelse af naturtyper og arter.

Du kan få flere oplysninger om Natura 2000 på Miljøstyrelsens hjemmeside