Miljøteknologi 2016 - Gylleforsuring

Under denne ordning kunne du søge om tilskud til etablering af gylleforsuringsanlæg i kvæg- og svinestalde.

Hvis du har spørgsmål til ordningen, anbefaler vi først og fremmest, at du læser vejledningen til ordningen. Hvis du ikke finder svar på dine spørgsmål, kan du sende en mail til: projekttilskud@lbst.dk. 

Hvem kan søge?

Jordbrugere, der ejer eller forpagter en jordbrugsbedrift kan søge om tilskud. Det er en betingelse, at projektet gennemføres på din egen eller din forpagtede bedrift, og det er dig som tilsagnshaver, der er ansvarlig for at gennemføre projektet.

På den jordbrugsbedrift, hvor investeringen foretages, skal der være et årligt arbejdskraftbehov på mindst 830 timer, opgjort efter normtimesatser. Kravet skal være opfyldt både ved ansøgning om tilsagn og udbetaling af tilskud. Arbejdskraftbehovet beregnes på grundlag af normtimesatserne, som fremgår af bilag 2 i bekendtgørelsen (se fanen: Hvad siger loven).

Ved en jordbrugsproduktion forstås en bedrift med produktion af primære jordbrugsprodukter, der fremgår af bilag I til Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde, der ikke har været genstand for forarbejdning eller forædling. Aktiviteter på bedriften vedrørende forberedelse til første salg er omfattet af definitionen.

Hvad giver vi tilskud til?

Til ordningen i 2016 , er der afsat 9,5 mio. kr. fordelt på 2 indsatsområder. 

Sektorer

Indsatsområder

Pulje (mio. kr.)

Kvægstalde

Reduktion af ammoniakudledningen

5

Svinestalde

Reduktion af ammoniakudledningen

4,5

I alt

 

9,5

Du kan læse mere om teknologien i teknologirapporten udarbejdet af Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA). Rapporten kan findes under fanen Skema og vejledning - Vejledning. De tilskudsberettigede teknologier fremgår ligeledes af bekendtgørelsens og vejledningens bilag 1. 

Hvor meget kan du få i tilskud?

Tilskuddet under ordningen er 40 pct. af de tilskudsberettigede udgifter. 

Tilskuddet beregnes ud fra et budget for de samlede investeringsudgifter. 

Tilskuddet kan udbetales som rate- og en slutudbetaling. Der kan maksimalt udbetales to gange på hvert tilsagn. En rateudbetaling skal udgøre mindst 20 pct. og maksimalt 80 pct. af det samlede tilsagnsbeløb. 

Tilskuddet kan maksimalt beregnes på grundlag af et budget for de samlede investeringsudgifter på 5 mio. kr. pr. CVR-registrerede primærejordbrugsbedrift. Derved kan en ansøger maksimalt opnå tilskud på 2 mio. kr. pr. ansøgningsrunde. 

De samlede tilskudsberettigede udgifter skal mindst udgøre 300.000 kr. 

Hvilke forpligtigelser og og kriterier er der for tilskuddet?

Der er en række betingelser for at der kan modtages tilskud på ordningen.

Det gælder blandt andet at:

  • Der kan kun søges tilskud til gylleforsuring i kvæg- og svinestalde.
  • Tilsagnshaver skal eje investeringen og er ansvarlig for at projektet gennemføres.
  • Projektet skal i opretholdelsesperioden leve op til samtlige prioriteringskriterier.

Læs vejledningen eller bekendtgørelsen til ordningen, for at se alle betingelser, som gælder for at få tilskud. Betingelserne er inddelt i kriterier for støtteberettigelse og forpligtelser.

Hvad er formålet med ordningen?

Tilskudsordningen er en del af det danske landdistriktsprogram 2014-2020, der overordnet set har til formål at skabe vækst og udvikling i landdistrikterne.

Formålet med ordningen, er gennem tilskud til investeringer i gylleforsuringsanlæg, at reducere miljø- og klimapåvirkninger fra husdyrsektoren. Der gives i 2016 tilskud til gylleforsuringsanlæg i kvæg- og svinestalde.

Prioritering af ansøgningerne

Vi skal udvælge de projekter, der giver størst effekt, uanset om der ikke er søgt om flere penge, end der er afsat til ordningen. Ved prioriteringen af projekterne lægger vi vægt på:

  1. Omkostningseffektivitet inden for indsatsområdet.

  2. Vedhæftet informationsskema(er), som anvendes af det rådgivende udvalg til validering af den årlige miljøeffekt.

Ansøgninger prioriteres ud fra deres omkostningseffektivitet, som beskrevet nærmere nedenfor. Projekter med en omkostningseffektivitet, hvor det koster mere end 35 kr. pr. reduceret kg N i kvægstalde og 30 kr. pr. reduceret kg N i svinestalde modtager afslag.

Omkostningseffektivitet

Omkostningseffektiviteten anvendt på ordningen udtrykker omkostningen ved at reducere miljø- og klimabelastningen pr. belastningsenhed.

For at udregne omkostningseffektiviteten anvendes omkostningerne i kr. forbundet med et konkret projekt (tilskudsgrundlaget) samt miljøeffekten opgjort i fysiske enheder for det samme projekt. På denne ordning anvendes reducerede kg. N.

Ved at dividere omkostninger med miljøeffekt udregnes omkostningen pr. reduceret belastningsenhed. Det beregnes således, hvor meget det koster at reducere miljø- og klimabelastningen med én enhed.

Projekter med en lav omkostning pr. reduceret belastningsenhed prioriteres over projekter med en højere omkostning pr. reduceret belastningsenhed. Prioriteringen sigter således mod at vælge de projekter, der giver den største reduktion af miljø- og klimabelastningen for pengene. Se vejledningen for formel og uddybende forklaring.

Omkostningseffektiviteten bliver, på baggrund af de påkrævede oplysninger om projektomkostninger og årlig miljøeffekt, automatisk beregnet i din ansøgning om tilskud i Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris tast selv-service.

Informationsskemaer

Der er nedsat et rådgivende udvalg på ordningen. Udvalget består af medlemmer fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Seges Videncenter for Svineproduktion, Seges Kvæg samt Dansk Gartneri.

Udvalget vurderer den indberettede miljøeffekt på udvalgte ansøgninger.

Udvalget anvender ansøgningerne samt tilhørende informationsskemaer, til at vurdere miljøeffekten. Det er derfor obligatorisk at vedhæfte et udfyldt informationsskema for hver teknologi, som der søges tilskud til. Find informationsskemaerne til det indsatsområde, som du søger tilskud til, under fanen Skema og vejledning, Søg om støtte.

Kontakt

Landbrugsstyrelsen
Tilskud & Sagsbehandling
Projekttilskud
Tlf.: 33 95 80 00
E-mail: projekttilskud@lbst.dk
Læs mere om enheden Projekttilskud