Det øverste politiske organ i EU-samarbejdet er Ministerrådet, der består af medlemslandenes ministre inden for det aktuelle politiske område, f.eks. landbrug. Resultaterne af forhandlinger i Ministerrådet er oftest en retsakt, dvs. en forordning, et direktiv eller en beslutning. Ansvaret for at EU-reglerne på Styrelsens område bliver anvendt i Danmark ligger hos Landbrugsstyrelsen. Styrelsen sikrer, at et direktiv bliver implementeret i dansk ret, oftest i form af en bekendtgørelse.

Ministerrådsmøder for landbrug afholdes enten i Bruxelles eller Luxembourg og finder sted cirka 11. gange om året. På møderne er der dansk deltagelse i form af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri. Til møderne bistås ministeren af embedsmænd fra departementet og eventuelt LBST, der har faglig viden om de emner, som er på dagsordenen.

Til ministerrådsmøderne fastlægges Rådets holdning til de forslag, som kommer fra Kommissionen. Beslutningsproceduren til Ministerrådsmøderne finder sted ud fra afstemning, hvor det enkelte lands stemme vægtes efter landets befolkningsstørrelse. I de fleste sager på LBSTs område er Europa-Parlamentet medlovgiver. I sådanne tilfælde skal både Rådet og Europa-Parlamentet sige ja, før en sag er vedtaget

Information om ministerrådet på Ministerrådets hjemmeside.  

Afstemningsregler i Ministerrådet

Ministerrådets afgørelser træffes ud fra et kvalificeret flertal (dobbelt flertal), som opgøres ud fra antallet af lande og disses befolkningsstørrelse. Et kvalificeret flertal er opnået, når mindst 55 % af EU's medlemslande stemmer for forslaget, og forslaget har tilslutning fra medlemslande, der repræsenterer mindst 65 % af den samlede befolkning i EU. 55 % svarer til 15 ud af de 27 medlemslande.

Et kvalificeret flertal i Ministerrådet kan blokeres, hvis et mindretal på mindst 4 medlemslande tilsammen udgør mindst 35 % af den samlede EU-befolkning.