Tjek, at dine målrettede efterafgrøder er indberettet på den mark, hvor de er udlagt

Landbrugsstyrelsen sætter i år fokus på efterafgrødereglerne. I en række nyheder får du tips og vejledning i reglerne for målrettede efterafgrøder. I denne nyhed kommer vi ind på kravene til placering og indberetning af målrettede efterafgrøder og alternativer.

Publiceret 2. september 2022

I denne nyhed fokuserer vi på kravet til indberetning af målrettede efterafgrøder, da der for dem gælder et særligt krav om, at de faktisk er etableret der, hvor de er indberettet i fælleskemaet.

Det er vigtigt, at du som landbruger tjekker om dine målrettede efterafgrøder eller alternativer til efterafgrøder er indberettet på den mark, hvor de er udlagt. Overtrædelser kan for den enkelte landbruger resultere i en sanktion, som f.eks. kan være, at du mister en del af dit tilskud, og at der bliver trukket i kvælstofkvoten for året efter.

Ligger dine efterafgrøder ikke der, hvor du har indberettet dem, skal du rette til i din indberetning i fællesskemaet. Du kan rette i din indberetning helt frem til 10. september.

Dine muligheder før og efter 10. september

Frem til 10. september kan du:

  • ændre placeringen af dine målrettede efterafgrøder og alternativer inden for det ID15-område, hvor du har fået tilsagn.
  • ændre valg af efterafgrøde eller alternativ på marken.

Efter 10. september kan du ikke længere flytte rundt på dine arealer, men du kan trække de indberettede marker ud af fællesskemaet, så længe kontrollen ikke har meldt sin ankomst

Har du anmeldt alternativet reduktion i kvælstofkvoten 2021/2022 i ansøgningsrunden, kan du ikke ændre det efter ansøgningsfristen 28. april.

Hvis du tager marker ud af dit tilsagn til målrettet kvælstofregulering og reducerer det samlede areal, hvor du har sået efterafgrøder, eller hvis du ændrer til et alternativ med en dårligere omregningsfaktor i forhold til kvælstofreduktionen, vil dit tilskud samt bedriftens kvælstofkvote for planperioden 2022/2023 blive reduceret.

Reduktionen af din kvælstofkvote sker for at sikre effekten af de efterafgrøder, der er taget ud af dit tilsagn.

Sådan kontrollerer vi

Vi kontrollerer placeringen af de målrettede efterafgrøder og alternativer på baggrund af din indberetning i fællesskemaet. I modsætning til pligtige og husdyrefterafgrøder kan du i forbindelse med kontrollen af målrettede efterafgrøder ikke udpege et andet areal med efterafgrøder eller alternativer, som skal opfylde den målrettede kvælstofregulering. 

Hvis du vil læse mere om reglerne for efterafgrøder

Som en del af, at Landbrugsstyrelsen sætter fokus på efterafgrøder, har vi lavet en hjemmeside, hvor vi fortæller om de hyppigste fejl, vi finder, når vi kontrollerer efterafgrøder.

Gå til vores hjemmeside om efterafgrøder

Du kan også læse mere om reglerne for målrettede efterafgrøder i vores vejledning.

Gå til vejledning for målrettede efterafgrøder 2022

Du kan læse om vores kontrol i kontrolinstruksen for efterafgrøder.

Gå til vores kontrolinstruks for efterafgrøder her

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.