Sådan forløber udbetalingen af arealstøtte

Mere end 93 procent af alle landmænd, der har søgt om grundbetaling, modtager fra den 2. december og i de kommende uger årets grundbetaling og grønne støtte. Det sker på trods af et år, der har været præget af reformer og nye komplicerede regler.

Publiceret 1. december 2015

Er du landmand, og har du søgt grundbetaling eller grøn støtte, så modtager du højst sandsynligt din støtte allerede den 2. december i år. NaturErhvervstyrelsen forventer nemlig at udbetale til ca. 93,5 procent af ansøgerne senest den 2. december. Udbetalingen af miljø- og økologitilsagn starter også nu, men ligesom sidste år vil udbetalingerne strække sig over en længere periode. 

At det er muligt at udbetale så stor en del af landbrugsstøtten så tidligt, skyldes dels en ihærdig indsats fra NaturErhvervstyrelsens medarbejdere, der har arbejdet på at sagsbehandle ansøgningerne og på at få al kontrol gennemført.  Desuden har vi modtaget langt flere fejlfri ansøgninger i år.

”Det er helt afgørende, at landbrugsstøtten kommer ud til landmændene så hurtigt som muligt, og derfor er jeg rigtig glad for, at det lykkes os at nå vores mål om at 90 pct. af grundbetalingen kommer ud til vores kunder allerede i starten af december, særligt i et år, hvor vi på grund af den store EU-landbrugsreform har haft mange nye og komplicerede regler,” siger EU-direktør Sarah Børner.

NaturErhvervstyrelsen forventer at udbetale en god del af den resterende støtte inden nytår.

I alt bliver 40.800 ansøgninger om grundbetaling nu omsat til 6,3 mia. kr. i udbetalt støtte.

Du kan se grafik om udbetalingen her

Hvor ofte udbetaler vi?

De første landmænd får pengene på deres NemKonto allerede 2. december. Herefter udbetaler NaturErhvervstyrelsen støtte løbende. Den sidste udbetaling i 2015 sker mellem jul og nytår. Ifølge reglerne skal al støtte være udbetalt senest den 30. juni 2016.

Alle støttemodtagere modtager et brev med en specifikation af udbetalingen i Tast selv-service et par dage efter, at beløbet overføres til deres NemKonto. Har man tilmeldt sig SMS eller mail-service i Tast selv, får man straks besked, når brevet er klar i Tast selv-service.

Som noget nyt i år får landmænd, der har søgt om støtte til unge landbrugere og ø-støtte, udbetalt disse tilskud samtidig med, at de får udbetalt grundbetaling og grønne støtte.

Udbetaling af nye tilsagn om tilskud til Pleje af græs og naturarealer, som starter med tilbagevirkende kraft pr. 01.09.2014 vil starte i februar 2016.

Sådan ser du om din ansøgning er klar til udbetaling

I Tast selv-service kan du allerede nu selv tjekke om din ansøgning er klar til udbetaling. På fanen ”Ordninger og breve” vil der stå ”Klar til udbetaling”.

Hvad gør du, hvis du ikke får grundbetaling i december?

Der er ikke nødvendigvis noget galt med ansøgningen, hvis du ikke får din grundbetaling i løbet af december. Hvis du ikke har modtaget støtte den 4. januar 2016, skal du gøre følgende:

  • Se i Tast selv om din ansøgning er klar til udbetaling, men bare ikke er udbetalt endnu. Der skal stå ”Klar til udbetaling” under fanen ”Oversigter og breve”
  • Tjekke, at du ikke har modtaget et høringsbrev, som du har glemt at svare på. Fx i forbindelse med kontrol. Selvom brevet står som ulæst, kan din konsulent godt have svaret på det.

Hvis du eller din konsulent har svaret på alle breve fra os, udbetaler vi grundbetalingen hurtigst muligt.  Du er velkommen til at ringe til os, hvis du ikke har fået din grundbetaling i december.

Vi inddrager overskydende betalingsrettigheder ved udbetaling

Når vi har beregnet din støtte, ved vi også, hvor mange betalingsrettigheder du har i overskud. Som følge af de nye regler for grundbetaling, inddrager vi alle dine overskydende betalingsrettigheder. Når du har modtaget din støtte, kan du derfor begynde at overdrage de betalingsrettigheder, du råder over nu.

Du modtager et brev om inddragelse af betalingsrettighederne omkring det tidspunkt, hvor du får din støtte udbetalt.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Center for Landbrug på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: landbrug@naturerhverv.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.