Så vintersæd senest 7. september

Du kan bruge vinterafgrøder som alternativ til målrettede efterafgrøder samt pligtige- og husdyrefterafgrøder, men kun, hvis du sår dem senest 7. september. For sen etablering er en af de fem hyppigste fejl, vi konstaterer, når vi kontrollerer efterafgrøder. Læs her om, hvordan du undgår overtrædelser.

Publiceret 26. august 2022

Hvis du bruger tidlig såning af vintersæd som alternativ til målrettede efterafgrøder samt pligtige- og husdyrefterafgrøder, skal vintersæden være sået senest 7. september for at kunne tælle med. Vintersæd kan være vinterhvede, vinterbyg, vinterrug (inklusiv hybridrug) og triticale.

Husk, at vintersæden skal være etableret som korn i renbestand. En blanding af korn og græs, såsom græs med korn som dæksæd, kan du derfor ikke bruge som et alternativ til eftergrøder.

Du kan rette op, inden vi kontrollerer

Hvis du ikke når at så vintersæden senest 7. september, skal du trække arealet ud af din ansøgning om målrettede efterafgrøder i fælleskemaet eller din indberetning af pligtige, husdyr- eller obligatoriske målrettede efterafgrøder i gødningskvote- og efterafgrødeskemaet (GKEA). Du kan trække arealer ud af ansøgningen eller indberetningerne, indtil kontrollen har meldt sin ankomst. 

Sådan kontrollerer vi

Du skal så vintersæd senest 7. september, for at den kan tælle med som alternativ, og det skal være en renbestand af de tilladte arter. Vi kontrollerer så tidligt som muligt efter fristen, og du vil typisk blive spurgt ind til sådatoen i forbindelse med kontrollen. Under normale omstændigheder spirer vintersæd frem på 5-7 dage alt efter vejrforholdene. Kontrolløren bruger en oversigt over kornets spiring og udvikling.

I vores kontrolinstruks og billedbog for efterafgrøder kan du se billeder af de forskellige dækningsgrader for forskellige arter af efterafgrøder. Vi er i gang med at opdatere kontrolinstruksen fra 2021, og vi forventer at være klar med en for 2022 i starten af september.

Se kontrollørens oversigt over kornets spiring og udvikling her

Du finder vores kontrolinstruks for efterafgrøder 2021 her

Du finder vores billedbog for efterafgrøder her

Undgå de fem hyppigste fejl

Landbrugsstyrelsen sætter fokus på efterafgrøder. Det gør vi, fordi antallet af overtrædelser er for højt, især på målrettede efterafgrøder, hvor vi i år øger kontrollen. På vores hjemmeside gennemgår vi de hyppigste overtrædelser, og hvordan du undgår dem.

Gå til hjemmesiden: Undgå fejl i kontrollen af efterafgrøder

Læs nyheden: Sådan undgår du underkendelser i kontrollen af efterafgrøder og alternativer

Læs nyheden: Du kan udskyde etablering af efterafgrøder


Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til landbrugsstotte-geodata@lbst.dk.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.