Ny biavlsstrategi anerkender biavlens betydning

Miljø- og fødevareministeriet vil udnytte biavlens potentiale med en ny biavlsstrategi og igangsætter nu et nationalt biavlsprogram.

Publiceret 7. marts 2016

Den nye biavlsstrategi for 2016 – 2019 er nu på plads.  Hermed er rammerne lagt for det kommende EU-støttede nationale biavlsprogram, og finansieringen er sikret for den næste treårige periode.

Honningbiernes bestøvningsarbejde er alene i jordbrugets afgrøder værdisat til omkring 1 mia. kr. årligt. Det er primært i produktionen af frugt, bær og mark- og havefrø, at biernes arbejde er afgørende. Men bierne bidrager også til bestøvning af den øvrige danske flora og hjælper med at opretholde den naturlige mangfoldighed.

Biavlsstrategi skal sikre honningbiernes fremtid

Med den nye strategi er der lagt op til at fortsætte det gode arbejde som blev sat i værk under den tidligere biavlsstrategi. Der er fokus på kendte indsatsområder, eksempelvis skal sundhedsberedskabet sikre fortsat sunde bier, ligesom der skal ses på nye muligheder for bierhvervet, deltids- og fritidsbiavlere i forhold til blandt andet bestøvningsopgaver og honningproduktion. Dertil kommer et tjek af videreudvikling af uddannelsesmuligheder, faglighed og kompetencer.

Biavlsstrategien er udarbejdet med input fra en bred kreds af interessenter og ikke mindst biavlerorganisationer.

Gå på opdagelse i biavlernes univers

En sund bi-bestand er afgørende for vækst i form at dansk produceret kvalitetshonning, men det er også vigtigt at tiltrække nye biavlere til faget og dele viden mellem eksisterende avlere. Derfor blev der sidste år igangsat et arbejde med at lave en række små videoer til formålet støttet af Miljø- og Fødevareministeriet.

Videoerne bliver nu offentliggjort sammen med biavlsstrategien. Det er blevet til 50 forskellige korte videosekvenser på mellem 2 og 5 minutters varighed der fortæller om bier og det at holde bier, både for de mange nye biavlere der kommer til i disse år og for de lidt mere erfarne. Videoerne er udviklet som et samarbejdsprojekt mellem Danmarks Biavlerforening, Danske Biavleres Landsforening, Sammenslutningen af Danske Erhvervsbiavlere, Erhvervsbiavlerne og Dronningeavlerforeningen af 1921.

LINK: Gå på opdagelse i biavlernes univers og se videoerne:  

LINK: Ny biavlsstrategi: Miljø- og Fødevareministeriets Biavlsstrategi 2016-19

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens Kundevejledning på tlf. 33 95 80 00 eller via e-mail mail@naturerhverv.dk 

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte NaturErhvervstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.