Nu kan du søge Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024

Ansøgningsrunden for Etableringsstøtte til unge landbrugere 2024 er åben. Det betyder, at du nu og frem til og med 22. april kan søge om tilskud til at etablere dit eget landbrug eller gartneri. Du kan få ét engangsbeløb på op til 745.000 kr., som du frit kan disponere over.

Publiceret 1. februar 2024

Er du ung landbruger eller gartner, og har du eller står du overfor at etablere en primær jordbrugsvirksomhed, i form af enten et landbrug eller et gartneri, kan du via din virksomhed søge tilskud til din etablering. 

Den 16. januar holdt vi webinar om ordningen.

Du kan se optagelsen af webinaret her

Hvad kan du få tilskud til?

Du kan få tilskud til at etablere din egen bedrift, hvis du lever op til kravene om alder, uddannelse eller praktisk erfaring, driftslederkravet, og hvis din virksomhed opfylder arbejdskraftbehovet. 

Søger du som heltidsbedrift, er tilskuddet 745.000 kr., og hvis du søger som deltidsbedrift, er tilskuddet 372.500 kr. Din virksomhed skal have et årligt arbejdskraftbehov på mindst 1.665 timer for at kunne søge tilskud som heltidsvirksomhed og mindst 830 timer som deltidsvirksomhed.

Du kan stadig søge Etableringsstøtte til unge landbrugere, selvom du har fået tilskud under den tidligere ordning Unge nyetablerede landbrugere, hvis du ikke allerede har fået udbetalt tilskud igennem fem år. Når vi udbetaler etableringsstøtten, modregner vi det tilskud, du tidligere har fået.

Klik her for at komme videre til Tast selv

Læs mere om Etableringsstøtte til unge landbrugere på tilskudsguiden

Få inspiration fra andres etablering

Der er forskellige ejerformer og måder at etablere sig på, og etableringsstøtten kan være med til at styrke din egenkapital, uanset hvilken model du vælger. 

Jonas Elitsgaard Jensen overtog i 2020 sin bedrift Vestergaard, ved Snevre, Hjørring. Jonas valgte at gå efter at eje bedriften selv og overtog bedriften gennem et sælgerpantebrev. Etableringsstøtten, som han fik udbetalt i 2023, bidrog til at styrke hans startposition som selvstændig.

Læs mere om Jonas og andre, som allerede har søgt tilskud, og lad dig inspirere af deres gode råd

Om ordningen

Etableringsstøtten har til formål at styrke unge landbrugere og gartneres mulighed for en succesfuld etablering og fastholdelse, blandt andet ved at styrke deres egenkapital. Tilskuddet kan dermed bruges til at polstre økonomien med en forhøjet egenkapital på tværs af driftsgrenene i erhvervet. Etableringsstøtte til unge landbrugere er en del af den danske CAP-plan og er finansieret af EU.

Logo_Finansieret af EU

Kontakt

Har du spørgsmål til Etableringsstøtte til unge landbrugere, er du velkommen til at kontakte os på telefon 33 95 80 00 eller sende en e-mail til euogprojekt@lbst.dk

Er du i gang med at etablere dig og har du spørgsmål af praktisk karakter, så ring til Landbrugsstyrelsen på 33 95 80 00, så kan vi enten vejlede dig eller henvise dig til den relevante offentlige aktør. 

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.