Husk at indberette din gødningskvoteberegning og dine efterafgrøder senest 10. september

Vi nærmer os fristen for at beregne kvælstofkvoten og indberette pligtige-, husdyr- og obligatoriske målrettede efterafgrøder i Gødningskvote- og Efterafgrødeskemaet (GKEA). Fristen er 10. september 2020. Læs her om nogle af de ting, du skal være opmærksom på, når du indberetter dine efterafgrøder.

Publiceret 31. august 2020

I år skal alle virksomheder, som er tilmeldt register for gødningsregnskab, indsende Gødningskvote- og efterafgrødeskemaet (GKEA) med gødningskvoteberegning (gødningsplanlægning). Mange landmænd og konsulenter er allerede godt i gang med at indberette.

I år skal virksomhederne ud over de pligtige- og husdyrefterafgrøder også indberette obligatoriske målrettede efterafgrøder. Hvis du har et krav om obligatoriske efterafgrøder, kan du se størrelsen af kravet i GKEA.

Du skal løbende genindberette ændringer til skemaet

Du skal være opmærksom på, at du løbende skal opdatere skemaet, hvis der er ændringer. Det kan eksempelvis være, hvis du har indberettet efterafgrøder, som mislykkedes. Det gælder også efter fristen 10. september.

Efter fristen kan du kun nedskrive dine arealer med efterafgrøder

Arealer med efterafgrøder eller alternativer kan nedjusteres, frem til Landbrugsstyrelsen anmelder kontrol på arealet eller senest den 31. januar 2021. Du skal være opmærksom på, at du ikke kan opskrive arealerne efter 10. september.

Gødningskvoteberegning kan justeres frem til 31. marts 2021, som også er fristen for gødningsregnskabet 2019/2020.

Du kan læse mere om gødningskvoteberegningen på lbst.dk.

Gå til Gødningskvoteberegning (gødningsplanlægning) - Landbrugsstyrelsen.

Hvis du har sået dine efterafgrøder efter 20. august

Du kan udskyde etablering af nogle efterafgrøder frem til 7. september mod et træk i din kvælstofkvote for etablering efter 20. august og senest 7. september. Husk derfor, at du skal angive sådatoen i GKEA, hvis du har etableret din efterafgrøde efter 20. august.

Markplanen pr. 31. juli 2020 bestemmer efterafgrødekravet

Husk, at det er de arealer, du har rådet over den 31. juli 2020, som ligger til grund for beregningen af dit pligtige- og husdyrefterafgrødekrav. Selvom du modtager eller afgiver arealer i perioden mellem 31. juli 2020 og fristen for indberetning 10. september 2020, ændrer det ikke dit efterafgrødekrav. 

Hvis du indberetter ændringer i dit tilsagn til målrettet kvælstofregulering i fællesskemaet

Har du ændringer til dit tilsagn til målrettet kvælstofregulering, skal du indberette det senest 10. september i fællesskemaet. Oplysningerne vil blive overført til dit Gødningskvote- og efterafgrødeskema, når du trykker ”hent marker” i GKEA, og derefter trykker opdater.

Du skal dog være opmærksom på, at nogle ændringer medfører, at dine ændringer til fællesskemaet skal sagsbehandles manuelt, og det kan få betydning for, om du kan nå at få ændringer i dit tilsagn overført til Gødningskvote- og efterafgrødeskemaet inden fristen 10. september.

Læs i vores nyhed, hvordan du undgår at vente på sagsbehandling på dit GKEA-skema

Hvis du har modtaget efterafgrøder fra anden virksomhed

Du skal indberette efterafgrøder modtaget fra anden virksomhed senest 10. september 2020, hvis du skal kunne bruge dem til at opfylde dit krav om pligtige og husdyrefterafgrøder i 2020. Husk, at du kun kan modtage efterafgrøder fra en anden virksomhed, hvis den er udmeldt af Register for Gødningsregnskab senest 31. juli 2020.

Du kan læse mere om betingelser for at modtage efterafgrøder fra en anden virksomhed i Vejledningen om pligtige og husdyrefterafgrøder.

Gå til Vejledningen om pligtige og husdyrefterafgrøder.

Hvad gør du, hvis du ikke kan indberette modtagne efterafgrøder i GKEA

Du kan ikke indberette efterafgrøder fra anden virksomhed i GKEA, hvis virksomheden ikke er afmeldt fra Register for Gødningsregnskab. Landbrugsstyrelsen skal afmelde virksomheden fra registret, før du kan indberette modtagelsen. Du skal være opmærksom på, at der er sagsbehandlingstid på et afslutningsregnskab i registret.

Hvis du har brug for hurtig sagsbehandling, kan du sende en e-mail til jordbrugskontrol@lbst.dk. Skriv i mailen:

  • at der er indberettet et ophør
  • CVR nr. på den afmeldte virksomhed
  • at du gerne vil have sagsbehandlet det snarest pga. overdragelse af efterafgrøder.

Du får herefter besked, når vi har afmeldt virksomheden og kan indberette efterafgrøderne i GKEA 2020.

Få flere svar på vores hjemmeside

Vi har samlet en række forskellige spørgsmål og svar til efterafgrødereglerne i en FAQ på vores hjemmeside.

Gå til FAQ om efterafgrøder.

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til: jordbrugskontrol@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.