Dispensation for spireevne i hestebønne

Landbrugsstyrelsen dispenserer for salg af hestebønne af C1 og C2 med spireevne ned til 70 %

Publiceret 8. marts 2019

Dispensation

Landbrugsstyrelsen dispenserer for spireevne i hestebønne så virksomheder i foråret 2019 må sælge 330,5 tons C1 og 650 tons C2 af sorterne Daisy, Fanfare, Fuego eller Lynx med spireevne ned til 70 % (normen er 80 %).

Fristen for at indsende ønsker om dispensation er senest tirsdag den 12. marts 2019. Herefter tildeler vi den enkelte virksomhed den mængde udsæd de må sælge med dispensation. Tilladelsen gælder indtil den 1. juli 2019. Hvis alle ønsker om dispensation ikke kan imødekommes, vil Landbrugsstyrelsen tillade salg af de bedst spirende partier under 80 % spireevne.

Baggrund

Grundet ekstrem tørke i vækstsæsonen 2018 har udbytterne af hestebønne været lave. Der forventes derfor en mangel på C1 og C2 frø til udsåning i 2019. For at dække efterspørgslen har DAKOFO på vegne af frøbranchen opgjort et behov for at sælge 350 tons C1 og 650 tons C2 af hestebønne. Vi har på denne baggrund søgt EU Kommissionen om tilladelse til at sælge denne mængde med dispensation for spireevne. Den danske ansøgning er behandlet i skriftlig procedure efter Kommissions forordning (EF) 217/2006. Der er kommet et enkelt tilbud om levering fra andre lande, som har medført en mindre reduktion af den tildelte mængde, der nu kan sælges med dispensation.

Virksomhederne kan søge om dispensation på følgende måde:

Hvis I ønsker at sælge partier med dispensation, skal I søge om dette på mail til planter@lbst.dk. Vi skal modtage mailen senest tirsdag den 12. marts 2019.

I skal i mailen skrive de mængder, som I ønsker at sælge med dispensation. Desuden skal I oplyse, hvor meget hestebønne af C1 og C2 jeres virksomhed producerede i 2018. Det er en betingelse for dispensation, at I vælger de bedst spirende partier til salg under dispensationen.

Vi sender svar med besked om dispensation til den enkelte virksomhed senest torsdag den 14. marts 2019 per mail. Vi tildeler mængder under dispensationen i forhold til jeres normale produktionsstørrelse.

Tillægsmærkning

De partier som I sælger under dispensationen, skal I tillægsmærke med teksten:

 ”Må sælges med dispensation for spireevne ned til 70 % indtil 01.07.2019. Kun salg i Danmark”.

I skal tillægsmærke partierne ved at trykke teksten i feltet til bemærkninger på den officielle mærkeseddel. I kan også i stedet sætte en label med teksten på hver enhed, eller tydeligt stemple teksten på sækkene i eller uden for den officielle mærkeseddel.

NB! Før I udleverer partierne skal den officielle prøvetager eller en autoriseret prøvetager kontrollere at tillægsmærkningen er udført.

Indberetning

I skal indberette de solgte partier en gang om ugen så vi eventuelt kan justere de tildelte mængder. I kan fx bruge bilag 1. Prøvetageren skal ud for det enkelte parti på listen skrive under på at tillægsmærkningen er udført og kontrolleret. Vi skal modtage jeres indberetning senest hver mandag til planter@lbst.dk.

Her kan du finde bilag 1.

Partier af præbasis- og basissæd

Hvis I har partier af præbasis- og basissæd kan I sælge dem uden dispensation efter markfrøbekendtgørelsen, § 32*, hvis I tillægsmærker partierne med den konstaterede spireevne. TystofteFonden skal bagefter have besked om de partier som I har tillægsmærket, og de skal samtidig have kopi af tillægsmærkningen.

Kontakt

Har du faglige spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Team Plantesundhed på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail planter@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.

 


* Bekendtgørelse om markfrø nr. 1393 af 30. november 2018