Bio-ordningen ekstensivering med slæt lukker fra 2025

Vi tilpasser udvalget af tilskudsordninger for at sikre de bedste betingelser for varig udtagning af landbrugsarealer.

Publiceret 8. maj 2024

Bio-ordningen ekstensivering med slæt lukker fra 2025. Lukningen af bio-ordningen ekstensivering med slæt fra 2025 sker primært, fordi der har været en begrænset søgning til ordningen, samt at vi fra efteråret 2024 åbner en ny ordning til permanent ekstensivering af landbrugsarealer.  

Du skal stadig opfylde betingelserne for ekstensivering med slæt i 2024

Lukningen af ordningen har ingen betydning for ordningen i 2024, og hvis du har søgt tilskud under ordningen i 2024, skal du fortsat tage minimum ét slæt i perioden 1. juni – 15. september. Hvis du har valgt mulighed for græsning, skal du fortsat indsende billeder via styrelsens app, der dokumenterer, at der er taget slæt på arealet. 

Du kan læse mere om ekstensivering med slæt 2024 i tilskudsguiden.

Tilskud til ekstensivering med slæt

Bemærk, at vi fortsat afventer EU-Kommissionens endelige godkendelse af lukningen af bio-ordningen ekstensivering med slæt og åbningen af den nye ordning til permanent ekstensivering. 

Ny ordning med tilskud til permanent ekstensivering 

Som nævnt kan du til efteråret søge et tre-årigt tilsagn om tilskud fra ordningen permanent ekstensivering til arealer, som du gerne vil udtage fra driften permanent. Ordningen permanent ekstensivering skal gennem ekstensivering af driften fremme udtagning af landbrugsarealer, så landbrugets klimaaftryk mindskes, biodiversiteten øges, og der udledes mindre kvælstof til vandmiljøet.

Tilskuddet under permanent ekstensivering afhænger af den arealanvendelse, der har været på arealet i en forudgående periode. Hvis arealet har været i omdrift, er tilskuddet på 82.500 kr./ha. Hvis arealet har været et permanent græsareal, er tilskuddet på 35.500 kr./ha. Du får hele tilskuddet udbetalt på én gang. 

Landbrugsstyrelsen tinglyser en servitut på det areal, som du søger permanent ekstensivering til. Servitutten indeholder forbud mod pesticider, gødning og omlægning. Ved tinglysning bliver disse forbud permanente på arealet. Forbuddene gælder i både den tre-årige tilsagnsperiode og i perioden, der følger efter tilsagnets udløb. Det fremgår også af servitutten, at arealerne senere skal kunne indgå i et større vand- eller klimaprojekt eller tilsvarende, hvis der på et tidspunkt planlægges etableret et projekt på arealet.

Læs mere om permanent ekstensivering her 

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller sende en e-mail til Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk. 

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.