Permanent ekstensivering giver tilskud til landbrugsarealer, som du udtager til gavn for klima, miljø og natur. 

Du kan læse mere om ordningen på denne side, hvor du både kan se webinaret om ordningen, få en kort introduktion til ordningen i et faktaark og læse en række spørgsmål/svar, som løbende bliver opdateret. 

Bemærk, at vi fortsat afventer EU-Kommissionens endelige godkendelse af ordningen.

Webinar om permanent ekstensivering

Du kan også se eller gense webinaret om Permanent ekstensivering fra den 4. juni 2024.

Denne video er ikke tilgængelig, da den indeholder statistik-cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ændring af dit samtykke.

Kort om Permanent ekstensivering

Formål:

Permanent Ekstensivering har til formål at støtte udtagning af landbrugsjord mhp at reducere påvirkning af klimaet, mindske kvælstofudledningen samt fremme biodiversiteten. 

Betingelser:

Du skal være ejer af det areal, som du søger Permanent Ekstensivering til. Du kan kun søge Permanent Ekstensivering til landbrugsarealer. Du må ikke bruge pesticider og gødning på arealet, ligesom du heller ikke må omlægge arealet, dvs. du må ikke jordbehandle, så eller tilplante arealet. Disse betingelser bliver tinglyst på arealet. 

Tilskud:

Tilskuddet afhænger af den arealanvendelse, der tidligere har været på arealet. Hvis arealet har været i omdrift, er tilskuddet på 82.500 kr/ha. Hvis arealet har været et permanent græsareal, er tilskuddet på 35.500 kr/ha.

Hvordan søger jeg - og får udbetalt tilskuddet?

Vi forventer, at du kan søge tilsagn om permanent ekstensivering i løbet af efteråret 2024. Du skal søge tilsagnet i et særligt ansøgningsskema, som du kan finde på Landbrugsstyrelsens hjemmeside, når ansøgningsrunden åbner. Når du søger tilsagn, søger du også om udbetaling af tilskuddet. 

Du får udbetalt hele tilskuddet på én gang i december 2025.

Bemærk ændring: Tilsagnsperioden er kun ét år, dvs. fra 1. januar 2025 til 31. december 2025. Men du skal bemærke, at den tinglyste servitut gælder permanent.

Tinglysning:

Der bliver tinglyst en servitut på det areal, som du søger Permanent Ekstensivering til. Landbrugsstyrelsen tinglyser servitutten, og vi betaler også tinglysningsafgiften.

Servitutten indeholder forbud mod pesticider, gødning og omlægning. Ved tinglysning bliver disse forbud permanente på arealet. Det fremgår også af servitutten, at arealer senere skal kunne indgå i et større vand- eller klimaprojekt eller tilsvarende, hvis der på et senere tidspunkt planlægges etableret et projekt på arealet.

Læs mere om ordningen i 

Faktaark for Permanent Ekstensivering

Hvem kan søge, hvornår og hvordan?

Hvem kan søge tilskuddet?

Det er kun ejeren af et landbrugsareal, der kan søge Permanent ekstensivering. Det vil sige, at hvis du er forpagter af et areal, kan du ikke søge Permanent ekstensivering til det areal.

Permanent ekstensivering forventes at kunne søges af både private lodsejere, såvel som kommunale og statslige myndigheder og private fonde.  

Hvordan søger du Permanent ekstensivering?

Du søger Permanent Ekstensivering i et særskilt skema, som du kan finde i Tast selv, når ansøgningsrunden åbner. Du skal også indtegne markerne i Internet Markkort (IMK).

Hvornår kan jeg søge?

Vi forventer, at du kan søge tilsagn om Permanent ekstensivering i perioden fra 2. september til 31. oktober 2024. Du kan holde dig orienteret på denne side om tidspunkt for ansøgningsrunden.

Hvornår træder ordningen i kraft?

Vi forventer, at ansøgningsrunden åbner den 2. september 2024. Tilsagnsperioden begynder 1. januar 2025, og vi forventer, at vi udbetaler tilskud i december 2025. Tilsagnet udløber 31. december 2025.

Kan jeg også søge nye tilsagn til ordningen året efter?

Nej, der kan kun søges i efteråret 2024. Det er endnu ikke afklaret, om ordningen Permanent ekstensivering vil åbne fra 2026 og frem.

Hvilke arealer kan jeg søge tilskud til – og hvilke arealer kan der ikke søges tilskud til?

Hvilke arealer kan du søge Permanent ekstensivering til?

Du kan i udgangspunktet søge Permanent ekstensivering til alle arealer, der er anvendt som landbrugsarealer i perioden 2021-2023. Der er dog arealer, som du ikke kan søge til fx § 3-arealer mv. (se nedenfor).

Kan der opnås tilskud til § 3-arealer eller andre arealer med restriktioner?

Nej, på § 3-arealer er der i forvejen et forbud mod gødskning, sprøjtning og omlægning. Øvrige arealer, der er omfattet af denne kombination af forbud er også udelukket. Det gælder bl.a. visse fredede arealer, 3 meter-bræmmer og 25 meter beskyttelseszoner omkring vandboringer.

Arealer med forbud mod gødskning og sprøjtning vil også blive udelukket fra tilskud. 

Arealet med bare ét enkelt forbud påvirkes ikke, og du kan således få den kompensation for arealer, som arealanvendelsen i referenceperioden gør mulig.

Hvilke § 3-registreringer bruger I til at udelukke § 3-arealer?

Vi forventer at anvende et kortlag over de § 3-registrerede arealer fra juni 2024. Kortlaget henter vi fra Danmarks Miljøportal. Det kortlag vil blive anvendt ifm. ansøgningen, når den åbner i efteråret 2024. Skæringstidspunktet bliver dog tilsagnsperiodens start 1. januar 2025. Det vil sige, at arealer, der evt. er blevet § 3-registeret frem til og med 31. december 2024 kan få betydning for din mulighed for at få tilskud under permanent ekstensivering.

Kan jeg søge Permanent ekstensivering til en mark, hvori der også indgår en GLM-sø?

Nej, du kan ikke søge til arealer, der er registreret som GLM-søer. Du kan dog søge til den resterende del af marken, hvis del-marken opfylder kravene til at få Permanent ekstensivering.

Kan du søge tilskud til naturarealer?

Du kan ikke søge tilskud til naturarealer, men alene til landbrugsarealer. Arealet skal være indberettet i Fællesskemaet i mindst ét år i referenceperioden 2021-2023.

Hvor stort skal arealet være for at søge Permanent ekstensivering?

Du skal søge Permanent ekstensivering til et sammenhængende areal på mindst 0,3 ha. Der er ikke en øvre grænse for, hvor stort et areal, som du kan søge tilskud til.

Der er heller ikke et krav til, at du har haft betalingsrettigheder til arealet. Arealet skal dog være anmeldt i Fællesskemaet som et landbrugsareal i løbet af perioden 2021-23.

 

Tilskud og kombination med andre ordninger

Hvor stort er tilskuddet?

Der er to satser:

  • 82.500 kr./ha for omdriftsarealer og
  • 35.500 kr./ha for permanent græs

Vi baserer satsen på arealanvendelsen i referenceperioden 2021-2023 ud fra den afgrøde, der har været anmeldt i Fællesskemaet i perioden. Vi har endnu ikke afklaret referenceperiodens omfang.

Hvornår får jeg udbetalt tilskuddet?

Vi forventer at udbetale tilskuddet i december 2025.

Kan arealet fortsat være berettiget til Grundbetaling?

Du kan få udbetalt grundbetaling på arealet, hvis kravet om årlig landbrugsaktivitet opfyldes, og arealet holdes i ”god landbrugsmæssig stand.”

Læs mere om kravene for Grundbetaling

Kan arealet opnå Grundbetaling under undtagelsesbestemmelserne jf. artikel 4.4.c?

Under Permanent ekstensivering er der ikke et krav om vådgøring og dermed heller ikke en grund til undtagelse fra aktivitetskravet for at opnå grundbetaling.

Undtagelsesbestemmelserne gælder derimod for arealer, der ikke kan overholde aktivitetsforpligtelsen under grundbetaling, fordi de vådgøres i forbindelse med et eventuelt senere vådgøringsprojekt.  Udtagning medvirker dermed til at opfylde direktivimplementering på eller ved arealer udpeget til opfyldelse af vandrammedirektiv, fuglebeskyttelsesdirektiv eller habitat direktiv.

Kan arealet være økologisk - og kan der søges økologi-tilskud?

Arealet må gerne være økologisk. Du kan dog ikke få udbetalt økologitilskud til arealer, hvor du har et tilsagn om Permanent ekstensivering.

Er der et referenceår eller en referenceperiode ift. udbetalingens størrelse?

Når vi fastlægger den tidligere arealanvendelse og dermed den tilskudssats, der kan tilbydes, tager vi udgangspunkt i en forudgående referenceperiode, som er fastlagt til årene 2021-2023. Det vil sige, at hvis et areal er anmeldt med en afgrødekode for en omdriftsafgrøde i mindst et år i referenceperioden, vil arealet opnå den højeste sats.  

Har det en betydning ift. det udbetalte tilskud, hvis eventuelle forbud overtrædes, eller betingelser ikke overholdes i efterfølgende år?

Ja, du kan risikere, at du skal betale hele eller dele af tilskuddet tilbage, hvis du overtræder bestemmelserne i den ét-årige tilsagnsperiode.

Hvis forbud overtrædes i perioden efter, at den ét-årige tilsagnsperiode udløber, har det ikke betydning for det udbetalte tilskud. Det vil dog have betydning ift. den tinglyste servitut.

Skal jeg betale skat af mit tilskud?

Ja, Landbrugsstyrelsen oplyser automatisk Skat om, hvor meget der bliver udtalt.

Landbrugsstyrelsen kan henvise til Skattestyrelsen for uddybende og individuelle vurderinger. Du kan kontakte Skattestyrelsen på

Kontakt Skattestyrelsen

Hvad må jeg – og hvad må jeg ikke gøre på arealet?

Må jeg bruge gødning og pesticider på arealet?

Nej, du må hverken bruge gødning eller pesticider på arealet. Dette forbud gælder både i den ét-årige tilsagnsperiode og i den efterfølgende periode, da der bliver tinglyst et forbud mod brug af gødning og pesticider på arealet.

Må jeg jordbearbejde arealet?

Når tilsagnsperioden begynder den 1. januar 2025, vil der som udgangspunkt gælde et forbud mod alle former for omlægning og jordbearbejdning, som harvning, pløjning, såning, tilplantning mv. Vi er dog i gang med at afklare, om der kan tillades biodiversitetsfremmende tiltag i tilsagnsperioden, som fx. udsåning af hjemmehørende arter mhp. at fremme naturudviklingen af arealet.

Forbuddet mod omlægning, herunder jordbearbejdning, vil også gælde efter den ét-årige tilsagnsperiode, da restriktionerne er indskrevet i servitutten, der tinglyses.

Inden tilsagnsperioden træder i kraft den 1. januar 2025, kan du dog frit tilså arealet.

Kan der være efterafgrøder på arealet året inden?

Ifølge efterafgrøde-reglerne skal efterafgrøder efterfølges af en vårsået afgrøde. Dette betyder umiddelbart, at der ikke kan søges Permanent ekstensivering, hvor der var efterafgrøder på arealet i efteråret 2024, da der er forbud mod at jordbearbejde og tilså et areal, hvor der er tilsagn om Permanent ekstensivering. Landbrugsstyrelsen er ved at undersøge muligheder for eventuelle undtagelser. Når vi har afklaret spørgsmålet, vil det fremgå af denne side.

Må jeg slå græsset eller lade mine dyr afgræsse arealet?

Du må gerne slå eller tage slæt på tilsagnsarealerne. Du må også gerne lade tilsagnsarealet afgræsse med dine dyr. Du må ikke tilskudsfodre dine dyr.

Hvis du søger Grundbetaling eller tilskud til Pleje af græs- og naturarealer, skal du være opmærksom på, at du opfylder betingelserne under ordningerne:

Grundbetaling

Pleje af græs- og naturarealer

Kan et areal under permanent ekstensivering udvikle sig til § 3-beskyttet natur og dermed blive ammoniakfølsomt?

Vi er klar over, at det kan det få betydning for mulighederne for udvidelse af nærliggende husdyrbrug, hvis arealerne udvikler sig til § 3-natur.

Der arbejdes sammen med Miljøministeriet på at finde en løsning på dette. Vi vil informere nærmere om det, når der er fundet en afklaring.

Hvis arealet bliver afgræsset, må jeg tilskudsfodre dyrene?

Du må i udgangspunktet ikke tilskudsfodre på arealer, hvor der er tilsagn om Permanent Ekstensivering. Du må dog gerne tilskudsfodre kalve under 6 måneder i kalveskjul som og halm til strøelse er tilladt. Mineraler betragtes ikke som tilskudsfoder.

Må arealet ligge brak?

Du må gerne lade arealet ligge udyrket eller ”brak”.

Når arealet er ekstensiveret permanent er der ikke et krav om landbrugsaktivitet. Du skal dog være opmærksom på, at der er en rydningspligt for opvækst af træer mm., når arealet betragtes som landbrugsjord (se mere nedenfor).

Du må gerne lade arealet ligge brak. Hvis du søger Grundbetaling, skal du være opmærksom på, at du opfylder betingelserne:

Grundbetaling

Du skal også være opmærksom på rydningspligten, som du kan læse om under et andet spørgsmål.

Må der være solceller på arealet?

Dette er endnu ikke endeligt afklaret, men vi forventer ikke, at det bliver muligt at have solceller på arealer, hvor du også kan få Permanent Ekstensivering.

Må arealet gro til med buske og træer – eller skal arealet opfylde rydningspligten jf. lov om drift af landbrugsjorder?

Som udgangspunkt vil arealer, der ekstensiveres i ordningen permanent ekstensivering, være omfattet af rydningspligten i driftsloven, som betyder, at arealer med status som landbrugsjord skal ryddes for opvækst af træer og buske minimum hvert 5. år. Formålet med rydningspligten er bl.a. at sikre mod tilgroning af lysåbne halvkulturarealer Du kan læse mere om rydningspligten på vores hjemmeside:

Drift af landbrugsjorder - Rydningspligt

Rydningspligten kan opfyldes ved bl.a. slåning, slæt eller afgræsning, forudsat at opvækst af træer og buske ikke bliver mere end 5 år gamle. Ønsker du at lade arealet gro til mhp. at det kan udvikle sig til skov, skal dette godkendes af din kommune. Du kan indsende en anmeldelse om skovetablering til kommunen, og hvis denne anmeldelse godkendes af kommunen, fritages arealet fra rydningspligten.

Kan arealet med tilsagn om Permanent ekstensivering indgå som 4 % brak?

Fra 2025 udgår GLM 8 kravet helt, hvorfor der ikke er krav om årlig udtagning af 4 % af omdriftsarealet.

Bliver arealerne omfattet af kontrol?

Ja, arealer med Permanent ekstensivering bliver kontrolleret på lige fod med andre arealtilskudsordninger. Herunder vil arealer med Permanent ekstensivering være omfattet af hhv. satellit-monitorering og fysisk kontrol.

Har jeg en garanti for at I ikke kræver tilskuddet tilbagebetalt ligesom med § 3-sagerne?

Rammerne og grundlaget for kompensation giver en høj grad af sikkerhed for, at den kompensation, du modtager for arealerne, er korrekt og ikke senere kan resultere i krav om tilbagebetaling. Vi har desuden udelukket § 3-arealer fra at kunne få tilskud under permanent ekstensivering. 

Endelig er rammerne for denne ordning klarere. Kortgrundlaget er mere præcist angivet, da det alene er arealer, der har modtaget tilskud i referenceperioden, der kan søge tilskud. Dermed er det kun landbrugsarealer, der er omfattet. Er du selv i tvivl om, hvilken registrering dit areal har, kan du spørge kommunen. Og er du i øvrigt uenig i en § 3-registrering, kan du bede om en afklaring/udtalelse fra kommunen.

 

Tinglysning

Bliver der tinglyst en servitut på arealet?

Ja, Landbrugsstyrelsen sørger for, at der bliver tinglyst en servitut på arealet. Servitutten vil indeholde bl.a. forbud mod brug af gødning og pesticider samt forbud mod jordbearbejdning, herunder pløjning, harvning, såning og tilplantning mv.

Det vil også fremgå af servitutten, at hvis arealet er beliggende på lavbundsarealer, hvor der senere kan komme et vand—og klimaprojekt eller et klima-lavbundsprojekt på arealet, så skal arealet indgå i dette projekt.

Servitutten vil ikke indeholde krav om, at arealerne SKAL indgå i andre projekter, der måtte foreslås med henblik på fremme af miljø, klima og biodiversitet. Hvis det bliver anbefalet af miljømyndighederne efter vurdering af de miljømæssige konsekvenser, KAN ejer medvirke i disse projekter, eksempelvis et skovrejsningsprojekt.

Hvorfor bliver der tinglyst en servitut på tilsagnsarealet?

Der bliver tinglyst en servitut, så forbud mod brug af bl.a. brug af gødning og pesticider samt forbud mod jordbearbejdning opretholdes permanent.

Det vil være en forudsætning for tilsagn, at du accepterer, at den permanente ekstensivering bliver tinglyst.

Hvem tinglyser og hvornår skal eventuelle betingelser være tinglyst på arealet?

Det er Landbrugsstyrelsen, der tinglyser servitutten. Landbrugsstyrelsen betaler også for tinglysningen.

Er der nogle af forbuddene, der ændrer sig eller forsvinder, når tilsagnsperioden ophører, og arealet alene er omfattet af den tinglyste servitut?

Nej, restriktionerne, der følger af tilsagnet, er også tinglyst på arealet, og de gælder derfor også efter tilsagnets udløb.

Permanent ekstensivering og projekter

Hvis en bedrift søger Permanent Ekstensivering til størstedelen af bedriftens areal, kan landbrugspligten/bopælspligten ophæves?

Umiddelbart vil arealer, der bliver omfattet af Permanent Ekstensivering, fortsat være landbrugsarealer. Hvis arealer på et senere tidspunkt gror ind i en tilstand som skov eller natur, kan det dog have betydning for bedriftens status som landbrugsejendom.

Landbrugspligten er en ejerskabsbegrænsning frem for en anvendelsesbegrænsning som reguleres af lov om landbrugsejendomme. Hvad det betyder er, at loven ikke regulerer, hvad der må dyrkes på en landbrugsejendom, men derimod regulerer bopælspligten på en landbrugsejendom og hvem som må eje en landbrugsejendom.

Vurderingsstyrelsens ændring af ejendommens vurderingskategori medfører ikke, at ejendommens notering som landbrugsejendom i matriklen kan ændres. Det er fortsat landbrugslovens hovedprincip, at ejendomme over 2 ha er noteret som landbrugsejendom.

Dermed vil en permanent ekstensivering eller Vurderingsstyrelsens ændring af vurderingskategori ikke kunne føre til ophævelse af landbrugspligten.

Vurderingsstyrelsen har dog vejledende skrevet følgende:

”For at blive kategoriseret som en landbrugsejendom efter de nye regler (fra 2024), kræver det, at der skal foregå landbrugsdrift af et vist omfang på ejendommen.

Det kan være ejendomme med agerjord til erhvervsmæssig dyrkning af afgrøder eller erhvervsmæssig husdyrproduktion. Til landbrugsmæssig produktion hører også gartnerier, planteskoler, frugtplantager, dambrug og pelsdyrproduktion.

Selv om en ejendom på to hektar er noteret som en landbrugsejendom efter reglerne i landbrugsloven, har udviklingen i landbruget gjort, at ejere af mindre landbrugsejendomme ofte ikke anvender ejendommen med hovedfokus på landbrug. Ofte bliver mindre landbrugsejendomme i stedet brugt til fritids- og hobbyformål og jorden til haveanlæg, søer eller folde til hobbydyr. Sådanne ejendomme vil fremover blive kategoriseret som ejerbolig, da de primært bliver brugt til boligformål snarere end til landbrugsdrift.”

 

Er der en efterfølgende forpligtigelse til at lade arealet indgå i et vådområdeprojekt – og påligger denne forpligtigelse på ejeren af arealet?

Ja, det indgår i tinglysningen, at arealet skal indgå i et senere vådgøringsprojekt, hvis det kommer. I mange tilfælde, hvor arealet ikke er lavtliggende og/eller kulstofrigt, vil der dog ikke komme et større vådgøringsprojekt.

Ligger arealet på et kulstofrigt lavbundsområde, er det muligt, at der under et projekt kan ydes yderligere kompensation, hvis det medfører vådgøring. Det afhænger af en ”vurderingsforretning”, hvor værdien af hvert enkelt jordstykke fastlægges.

Hvad er sammenhængen til kvælstofvådområde-ordningen, muligheder, begrænsninger opmærksomhedspunkter?

Hvis dit areal med tilsagn om Permanent Ekstensivering ligger i et lavbundsområde, er arealet jf. den tinglyste servitut forpligtiget til at indgå i et kvælstofområde-projekt, hvis der kommer et. Det vil være Kommunen, Miljøstyrelsen eller Naturstyrelsen, der som projektejere, der gennemfører udtagningsprojekter til foredel for klima, miljø og biodiversitet.

Kan eller skal arealer med Permanent Ekstensivering også indgå i vandløbsrestaureringsprojekter?

Vi forventer, at vandløbsrestaureringsprojekter også bliver en projekttype, som du kan blive forpligtiget til at indgå i. Du kan læse mere om projekterne hos

Miljøstyrelsen

Prioritering, ejerskifte, mv.

Prioriterer Landbrugsstyrelsen mellem ansøgningerne?

Hvis der bliver søgt til et større areal, end der er midler til, vil Landbrugsstyrelsen prioritere mellem ansøgningerne. Først prioriterer vi efter, om arealet er udpeget som kulstofrigt areal eller ej.  Derefter prioriterer vi efter, om arealet er privat eller offentligt, således at privatejede arealer prioriteres højest. Indenfor hver af de nævnte kategorier, prioriterer vi efter den beregnede effekt ift. miljø og klima, således at vi samlet set opnår størst mulig effekt. Læs mere om beregning af effekt nedenfor.

Skal jeg selv beregne på effekt – og til hvilket formål skal der beregnes en effekt?

Når du søger Permanent Ekstensivering, skal du angive markerne efter deres anvendelse i referenceperioden. Hvis kun en del af en mark har været i omdrift i referenceperioden, skal du opdele den i flere marker, så der er en mark pr. satskategori.

Effekt for miljø, klima og biodiversitet, som udtagning af arealet medfører, opgøres ved behov af Landbrugsstyrelsen. Effekten uddrages fra ansøgningsskemaet ved en enkel beregning baseret på det ansøgte areal og nogle fastsatte faktorer for effekt, som allerede fremgår af ansøgningsskemaet.

Beregningen af effekt skal bruges til prioritering af ansøgninger, hvis der bliver søgt tilskud til et større beløb, der er afsat midler til. Effekten opgøres i hhv. CO2-ækvivalenter ift. klima- effekten, kg kvælstof ift miljø-effekt og antal ha med positiv betydning for biodiversitet.

Kan et udtaget areal være med til at opfylde kommende krav ift. lavbundsarealer og dermed evt. få en reduceret eller slet ingen klimaafgift?

Det udestår politisk at beslutte, om der skal stilles særlige krav til samtlige (kulstofrige) lavbundsarealer. Først herefter kan det vurderes, om det kan have betydning for en afgift, hvis arealet udtages.

Hvornår kommer bekendtgørelse og vejledning i ekstern høring?

Vi håber, at både bekendtgørelse og vejledning kan sendes i ekstern høring i løbet af juli 2024.

Indtil bekendtgørelse foreligger, skal der tages et retsligt forbehold for svarene i dette dokument. Derudover afventer vi også EU-Kommissionens endelige formelle godkendelse af ordningen.