130 millioner kroner til klima- og kvælstofforskning

Fra i dag kan forskere søge om penge til projekter, der skal gøre os klogere på hvert enkelt landbrugs udledning af drivhusgasser og næringsstoffer.

Publiceret 2. juni 2023

Hvert år udleder landbruget tonsvis af kvælstof og drivhusgasser i forbindelse med produktionen af de fødevarer, som senere ender på spisebordet i de danske hjem. Men selvom dansk landbrug i snart mange år har arbejdet for at minimere udledningen, er der fortsat huller i vores viden om, hvor helt præcist udledningerne og kulstofoptaget sker i forbindelse med bedrifternes produktion.

Det skal 130 millioner kroner målrettet forskning på området dog ændre på. I Bedriftsudledningsprogrammet er pengene afsat specifikt til forskning, der skal udfylde de aktuelle vidensbehov, der er for de bedriftsspecifikke opgørelser over landbrugets udledninger. Ved at få kortlagt, hvor landbrugets udledninger sker og fra hvilke aktiviteter, vil det nemlig være langt nemmere at pege på mulige tilpasningsveje for landbruget.

”Bedriftsudledningsprogrammets formål er at identificere og danne et overblik over udledningerne fra landbrugets produktion. Det vil på sigt gøre det nemmere for den enkelte landbruger, at danne sig et overblik over, hvor og fra hvilke aktiviteter, deres emissioner stammer og dermed gøre det nemmere at sætte målrettet ind, der hvor det giver den største klimamæssige gevinst”, fortæller enhedschef i Landbrugsstyrelsen Sonja Canger.

Viden bidrager til et grønnere landbrug

Bedriftsudledningsprogrammet er et produkt af den politiske aftale, der blev indgået i 2021 om den grønne omstilling af landbruget. I aftalen står der, at den fremtidige regulering af landbrugets udledninger af drivhusgasser og næringsstoffer i højere grad skal baseres på bedriftsbaserede opgørelser af udledningerne, for at sikre mere målrettede og omkostningseffektive indsatser. I 2022 blev der udmøntet en pulje på 129 mio. kr. til Bedriftsudledningsprogrammet.

Dermed kan forskningen bidrage til, at myndighederne fremadrettet i langt højere grad, vil kunne igangsætte initiativer, der kan belønne de landbrugere som aktivt gør en indsats for at mindske deres udledninger.

”Vi har alle en interesse i at passe på miljøet og i den grønne omstilling af landbruget. Derfor er det også vigtigt at sikre, at vi har den fornødne viden om udledningerne, så vi i langt højere grad kan gøre det nemmere for den enkelte landbruger at sikre, at deres fremtidige landbrugsproduktion sker på en bæredygtig måde”, siger Sonja Canger.

Fakta om Bedriftsudledningsprogrammet (BUP)

  • Forskningsmidlerne, der udmøntes gennem dette program, er afsat i Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021 og aftalen om forskningsreserven for 2023. Der udbydes en pulje på cirka 130 millioner kroner i 2023.
  • Alle videns- og forskningsinstitutioner, der opfylder kriterierne i Landbrugsstyrelsens vejledning om definition af en forsknings- og videnformidlingsinstitution, kan ansøge om tilskud under Bedriftsudledningsprogrammet.
  • Opslaget med indkaldelse af ansøgninger kan læses her
  • Der afholdes et online informationsmøde den 14. juni 2023 kl. 10:00-11:00 Tilmeldinger sendes til bup@lbst.dk. For yderligere spørgsmål er du velkommen til at kontakte sekretariatet for forskningsprogrammet på bup@lbst.dk.

Yderligere oplysninger

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på 33 95 80 00.

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.