HNV-kortet bruges til at prioritere ansøgninger på ordningen Pleje af græs- og naturarealer. Med HNV-kortet kan vi sørge for, at tilskud til pleje gives til de mest naturholdige arealer. Arealer, der i forvejen rummer flere naturværdier, giver større afkast af plejen i form af højere biodiversitet.

HNV-kortet vægter naturværdien af et areal ud fra 14 parametre, der spænder fra landskabsforhold og driftspraksis til forekomst af særlige arter. Et areal kan have en HNV-værdi på op til 13. Den aktuelle værdi vises på HNV-kortet, der er tilgængeligt for alle. Ved hjælp af en farveskala kan du se et areals aktuelle naturværdi (se eksempel herunder).

I nedenstående fakta-ark kan du læse mere om, hvordan vi prioriterer med HNV-kortet. Du kan også læse, hvordan du har mulighed for at påvirke HNV-værdien på dit areal. 

Se Faktaark om HNV-kort

Du kan læse mere om, hvordan vi bruger HNV-kortet til ordningen Pleje af græs- og naturarealer, hvordan kortet er konstrueret og hvordan HNV bruges i europæisk sammenhæng nedenfor. 

Mit HNV

Vil du se HNV for dine egne marker?

Er du blevet interesseret i at se, hvordan HNV er på dit areal? Så kan du finde det i Danmarks Miljøportal. Her kan du også se, hvilke parametre, der har givet anledning til din HNV:

Link til HNV kortet på Danmarks Miljøportal

Se Guide til hvordan du bruger HNV-kortet på Danmarks Miljøportal

Hvordan fastlægges HNV for dit areal?

14 parametre for landskab, driftspraksis og forekomst af arter ligger til grund for et areals HNV-værdi. Århus Universitet, DCE har lavet en grundig beskrivelse af hver parameter: 

Læs en beskrivelse af de 14 HNV-parametre, oktober 2023

Vil du vide mere om HNV og ordningen Pleje af græs- og naturarealer?

I vejledningen for tilskudsordningen Pleje af græs- og naturarealer, kan du læse om, hvordan du finder HNV-kortet i IMK i Fællesskemaet, og hvilken værdi din mark kan få:

Link til tilskudsordningen Pleje af græs- og naturarealer 

Fakta om HNV i Danmark

HNV-kortet er resultatet af et udviklingsprojekt, der er igangsat og betalt af Landbrugsstyrelsen og gennemført af Aarhus Universitet, DCE i 2012 - 2014. Kortet bliver opdateret én gang årligt.

Læs mere om, hvorfor vi har indført HNV-kortet i Landbrugsstyrelsen:

Baggrund for at indføre HNV-kortet

Fordeling af HNV i Danmark

Du kan søge om tilsagn til Pleje af græs- og naturarealer, til arealer uden for de særlige udpegninger i Natura 2000, hvis marken har en HNV-værdi på 5 eller derover. Der findes landsdækkende 335.000 hektar med en HNV-værdi på 5 og derover (HNV-kortet 2022). 

Se opgørelse over fordelingen af HNV-værdier i 2022

HNV i europæisk perspektiv

Flere af medlemslandene i EU, heriblandt Tyskland, Skotland og Rumænien, bruger HNV til at prioritere plejetilskud på ekstensive landbrugsarealer.

Læs mere om HNV i europæisk perspektiv herunder: 

Opslagsværk om ”High Nature Value”-landbrug. I opslagsværket gennemgår forfatterne blandt andet erfaringer og perspektiver fra 35 europæiske lande:

Link til bogen High Nature Value Farming in Europe, EFNCP

Hvis du er interesseret i, hvilke typer af initiativer, der er igangsat i EU-landene, og hvilken lovgivning, tilskudsmuligheder og udfordringer EU har stået overfor, kan du læse denne rapport fra Institute for European Environmental Policy fra marts 2014:

Læs rapporten "High Nature Value farming throughout EU-27 and its financial support under the CAP, marts 2014"

I linket nedenfor kan du læse EU-Kommissionens guide om HNV til Landdistriktsprogrammet 2007-2013. Vejledningen er fra 2009:

Læs EU-Kommissionens guide om HNV til Landdistriktsprogrammet 2007-2013, udgivet 2009 (eng)

Vil du vide mere om naturbeskyttelse og ekstensiv dyrehold, kan du finde yderligere inspiration her:

Link til EFNCP, European Forum on Nature Conservation and Pastoralism