Eksport og import af udryddelsestruede planter

Reglerne for international handel med udryddelsestruede dyr og planter er fastsat i CITES, også kaldet Washingtonkonventionen. CITES sikrer bæredygtig handel med truede dyr og planter. Bestemmelserne gennemføres i Danmark via flere EU-forordninger.

Vejledninger og forordninger

Forordningens overordnede lovgrundlag:

Forordning 338/97 er ændret ved denne forordning:

Forordningens praktiske detaljer:

EUs lister: Graden af beskyttelse

EU har fire lister, der beskriver hvor udryddelsestruet en plante- eller dyreart er, og hvad graden af deres beskyttelse er. Listerne kaldes bilag A, B, C og D. Liste A udgør de stærkt truede arter. Liste A-B-C svarer i store træk til konventionens lister, der kaldes I-II-III.

Planter på listerne A-D, findes i denne kommissionsforordning:

Søg på en planteart

Bemærk: CITES-databasen Species+ er alene vejledende. Listerne er beskrevet i Kommissionens forordning (EU) Nr. 2019/2117 af 29. november 2019. Kommissionens forordning (EU) nr. 2019/2117 af 29. november 2019 findes her

Handel uden for EU

Når du skal eksportere eller importere levende planter skal du være opmærksom på, at der ud over CITES også er plantesundhedsregler, der skal overholdes. Det indebærer bl.a., at virksomheder, der importerer planter, skal registreres og forhåndsanmelde forsendelser hos Landbrugsstyrelsen, og at planterne skal være ledsaget af et plantesundhedscertifikat. Styrelsen foretager importkontrol af forsendelserne. Der er brugerbetaling på Landbrugsstyrelsens obligatoriske importkontrol.

Du kan læse om plantesundhedskravene her

Ved handel med levende eller døde dyr, eller ikke-levende planter, herunder tømmer, søges tilladelse hos Miljøstyrelsen.

Her findes et link til Miljøstyrelsens side om arter omfattet af CITES

 

Eksport

Eksport eller re-eksport til lande udenfor EU af planter omfattet af CITES liste A, B og C kræver en forudgående CITES-eksport- eller re-eksporttilladelse.

Ved eksport af kunstigt opformerede liste B-planter fra Danmark kan du bruge plantesundhedscertifikatet med en særlig tillægserklæring i stedet for en CITES eksporttilladelse.

 

Import

Import af levende planter omfattet af liste A og B kræver CITES-importtilladelse, den indhentes sådan:

  • Udfyld dette ansøgningsskema
  • Vedlæg en kopi af fyldestgørende CITES-eksporttilladelse fra eksportlandets CITES-myndighed.
  • Den originale eksporttilladelse skal følge sendingen og forevises sammen med importtilladelsen på grænsetoldstedet.
  • For bilag C-arterne skal meddelelsen være ledsaget af en CITES-eksporttilladelse eller et oprindelsescertifikat fra eksportlandet.

Det bemærkes at virksomheder, der importerer planter og planteprodukter skal registreres som importør. Dette følger af plantesundhedsreglerne. Registrerede importører bliver opkrævet et årligt registreringsgebyr.

Plantesundhedsreglerne ved import af planter

 

Særlige importforbud

EU forbyder import af stærkt truede planter fra bestemte lande. Forbuddene fremgår af denne forordning:

OBS: Listen justeres løbende og der kan være supplerende forbud. Kontakt Landbrugsstyrelsen for at få de seneste indførselsbestemmelser for truede arter.

Handel indenfor EU

Indenfor EU (og dermed også i Danmark) gælder følgende:

Planter på liste A

Køb og salg af vilde planter på liste A er forbudt. Dette gælder også opbevaring med henblik på salg, udbud til salg, transport med henblik på salg og tilbud om køb samt udstilling i kommercielt øjemed.

Kunstigt opformerede planter er undtaget, hvis det kan godtgøres, at planterne er kunstigt opformeret. Indehavere af planter på liste A skal kunne dokumentere oprindelsen af planterne og vise dokumentation for, at planterne er kunstigt opformerende, eller at de har en anden lovlig oprindelse.

Ved ansøgning om tilladelse til handel med planter på liste A skal ansøgningsblanket udfyldes og indsendes til Landbrugsstyrelsen.

Der kan være en række andre krav i forbindelse med liste A planter, jfr. Rådets forordning (EF) nr. 338/97 af 9. december 1996 samt Kommissionens forordning (EF) Nr. 865/2006 af 4. maj 2006.

Planter på liste B, C eller D

Handel og andre transaktioner inden for EU med levende planter på liste B, C eller D, kræver ingen tilladelse fra Landbrugsstyrelsen.