Internetbutikker med salg af planter og planteprodukter er omfattet af ny lovgivning, der trådte i kraft den 14. december 2019. Disse butikker skal sikre plantepas på alle planter og planteprodukter til slutbruger dog undtaget frø, hvis de ikke er til erhvervsmæssig anvendelse. 

Vi opfordrer til, at du tilmelder dig vores nyhedsbrev ”Planter og plantesundhed”. Så får du løbende besked, når der er noget nyt på området.

Du kan tilmelde dig nyhedsbrevet ”Planter og plantesundhed” på Landbrugsstyrelsens hjemmeside her.

Her kan du se, om din internetbutik skal registreres

Definition af "planter" og "planteprodukter"

Definitionen af "planter"

  • Levende planter
  • Frugter i botanisk forstand
  • Grøntsager
  • Frø
  • Rod- og stængelknolde, løg, jordstængler, rødder, grundstammer og stoloner
  • Skud, stængler og udløbere
  • Afskårne blomster
  • Grene med eller uden løv
  • Fældede træer med løv
  • Blade, løv
  • Plantevævskulturer, herunder cellekulturer, kimplasma, meristemer, kimæriske kloner og materiale produceret ved mikroformering
  • Levende pollen og sporer
  • Knopper, okuleringsmateriale, stiklinger, podekviste og podninger

Definitionen af "planteprodukter"

Produkter af uforarbejdet materiale af vegetabilsk oprindelse og de forarbejdede produkter, der i kraft af deres natur eller deres forarbejdning kan udgøre en risiko for spredning af karantæneskadegørere.

Definitionen af "visse frø"

"Visse frø" er defineret som frø af skalotteløg (Allium ascalonicum L.), kepaløg, (Allium cepa L.), purløg (Allium schoenoprasum L.), og porre (Allium porrum L.), samt frø af lucerne (Medicago sativa L.), frø af almindelig solsikke (Helianthus annuus L.), tomat (Solanum lycopersicum L.), samt frø af bønneslægten (Phaseolus L.)).

Definitionen af "træ"

Medmindre andet angives i henhold til artikel 28, 30 og 41 i vedtagne gennemførelsesretsakter, betragtes træ som et planteprodukt (se ovenstående definition), hvis det opfylder mindst en af følgende betingelser:

  • Det har helt eller delvis bevaret sin naturlige runde form med eller uden bark
  • Det har ikke bevaret sin naturlige runde form som følge af savning, skæring eller kløvning
  • Det har form af flis, spåner, savsmuld, træaffald, høvlspåner eller skrot af træ og har ikke undergået en behandling, som indebærer anvendelse af lim, varme eller tryk eller en kombination heraf til at producere pellets, briketter, krydsfiner eller spånplader.
  • Det anvendes eller er bestemt til anvendelse som emballagemateriale, uanset om det faktisk anvendes til transport af varer. 

De ordrette definitioner findes i artikel 2 stk. 1+2 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 af 26. oktober 2016 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere og om ændringer af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 228/2013, (EU) nr. 652/2014 og (EU) nr. 1143/2014 og om ophævelse af Rådets direktiv 69/464/EØF, 74/647/EØF, 93/85/EØF, 98/57/EF, 2000/29/EF, 2006/91/EF og 2007/33/EF.

Du kan læse hele forordningen her

Hvilke internetbutikker er omfattet af de nye krav og skal registreres?

Som hovedregel skal alle internetbutikker, der sælger plantepas-pligtige produkter, registreres. Der er krav om plantepas på følgende produkter:

  • alle planter til plantning
  • alle løg og knolde
  • frugter med blade eller stilke af citrus, kumquat og dværgcitroner og hybrider af dværgcitroner
  • plantedele af Choisya, Casimiroa, Clausena, Citrus, Fortunella, Poncirus og hybrider heraf, Murraya, Vepris, Tandved og Vin
  • træ eller trævarer af valnød, platan eller vingevalnød, der ikke har været behandlet med lim, varme eller tryk
  • frø, planter eller planteprodukter til andre EU-lande, der er beskyttet zone for en eller flere skadegørere. 
    Du kan læse mere om beskyttet zone-krav her
  • ægte kartoffelfrø
  • visse frø 

Visse frø er defineret som: frø af skalotteløg (Allium ascalonicum L.), kepaløg, (Allium cepa L.), purløg (Allium schoenoprasum L.), og porre (Allium porrum L.), samt frø af lucerne (Medicago sativa L.), frø af almindelig solsikke (Helianthus annuus L.), tomat (Solanum lycopersicum L.), samt frø af bønneslægten (Phaseolus L.)).

Regleme er også visuelt forklaret i flowdiagrammet. 

Se flowdiagrammet her

Der er dog to undtagelser fra hovedreglen om registrering:

  1. internetbutikker, hvor kunden udelukkende bestiller planterne online, og derefter selv afhenter dem hos sælger
  2. internetbutikker, der udelukkende selv udbringer planter og ikke benytter sig af fx et fragtfirma til levering.

I begge disse situationer vil din butik være undtaget fra registreringskravet.

Reglerne gælder både for internetbutikker, der sælger til private forbrugere og erhvervskunder. Ved salg til erhvervskunder gælder dog yderligere krav til salg af visse frø, da disse altid skal forsynes med plantepas, uanset om de importeres fra et land, der ikke er medlem af EU, eller stammer fra et EU-land.

Krav til registrerede internetbutikker

Krav til mærkning

Internetbutikker skal sikre, at varene er korrekt mærket ved salg. Mærkningen består af et plantepas, der viser, at planterne er produceret på et produktionssted, der er under officiel kontrol. Formålet med plantepasset er at vise, at planterne er fundet fri for særligt alvorlige og smitsomme planteskadegørere. Det vil være internetbutikkens ansvar at sikre, at plantepasset er på varen ved leveringen til den private kunde såvel som den professionelle. Dette gælder også, selvom internetbutikken ikke selv producerer planterne eller frøene, men udelukkende er mellemled mellem producent og køber.

Krav til information

På internetbutikkens hjemmeside skal du stille information om særlige plantesundhedskrav til rådighed for kunderne. Det kan du bl.a. gøre ved at indsætte en henvisning til information på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Herunder kan du downloade forskellige bannere, som du kan indsætte på din hjemmeside. Banneret skal opsættes til at henvise til denne side. Bannerne findes i blå, grøn, og i hvid farve. Bemærk at du ikke må ændre på bannerets udseende eller tekst.

Bannerne er vist nedenfor med et eksempel og derefter link til fire forskellige bannere med forskellige tekster, men med samme baggrundsfarve som det viste banner.

Er du kunde på internettet? Det skal du vide

Planter og planteprodukter, der handles på nettet, skal (næsten) altid følges af dokumentation, der viser, at de overholder EU’s krav til plantesundhed.

Den 14. december 2019 trådte der nye og stramme regler i kraft ved handel med planter og planteprodukter over internettet i EU. Reglerne skyldes en ny EU-forordning, som kaldes Plantesundhedsforordningen. Den har til formål at beskytte vores natur- og kulturlandskab samt planteproduktion mod alvorlige sygdomme og skadedyr, som kan følge med planteprodukter.

De nye krav betyder, at planter og planteprodukter, der købes hos internetbutikker, skal være fulgt af dokumentation for at de opfylder EU's krav til plantesundhed. Det gælder, uanset om planterne er til privat eller erhvervsmæssig brug. Frø solgt til private indenfor EU er dog ikke omfattet af plantepaskravet, mens visse frø handlet erhvervsmæssig brug.1

Du kan læse mere om de nye krav til plantesundheden for planter, der handles på nettet her

Dokumentationen udgøres af et plantepas, hvis internetbutikken ligger inden for EU og af et plantesundhedscertifikat, hvis den ligger uden for EU. Se eksempler herunder. Kravene til plantesundheden afhænger af plantearten og oprindelsen, da det har indflydelse på risikoen for at sprede alvorlige planteskadegørere og sygdomme.

Plantepas og plantesundhedscertifikat er din garanti for sunde planter.

1Ved salg til erhvervskunder gælder dog yderligere krav til salg af visse frø, da disse altid skal forsynes med plantepas, uanset om de importeres fra et land, der ikke er medlem af EU, eller stammer fra et EU-land.

Visse frø er defineret som: frø af skalotteløg (Allium ascalonicum L.), kepaløg, (Allium cepa L.), purløg (Allium schoenoprasum L.), og porre (Allium porrum L.), samt frø af lucerne (Medicago sativa L.), frø af almindelig solsikke (Helianthus annuus L.), tomat (Solanum lycopersicum L.), samt frø af bønneslægten (Phaseolus L.)).

Det gælder ved køb inden for EU

Følgende planter og planteprodukter skal følges af et plantepas, når du køber dem over nettet i EU:

  • alle planter til plantning
  • alle løg og knolde
  • frugter af Citrus med blade eller stilke, kumquat og dværgcitroner og hybrider af dværgcitroner
  • plantedele af Choisya, Casimiroa, Clausena, Citrus, Fortunella, Poncirus og hybrider heraf, Murraya, Vepris, Tandved og vin
  • træ eller trævarer af valnød, platan eller vingevalnød, der  har gennemgået en godkendt behandling med lim, varme eller tryk
  • frø, planter eller planteprodukter til andre EU-lande, der er beskyttet zone for en eller flere skadegørere.
  • ægte kartoffelfrø

Plantepasset dokumenterer, at planterne er produceret under officiel kontrol på et produktionssted, der er fundet fri for de alvorlige skadegørere og sygdomme, der er reguleret i EU og ikke må forekomme på planter og planteprodukter, se link til kravene herunder.

Det gælder for køb fra lande uden for EU

Alle planter og planteprodukter skal følges af et plantesundhedscertifikat (Phytosanitary certificate) ved import fra tredjelande. Eneste undtagelse er frugt af banan, ananas, kokosnød, daddel og durian. I certifikatet attesterer eksportlandets plantesundhedsmyndighed, at planterne overholder EU's krav til plantesundhed.

Internetbutikken skal ikke opfylde kravet til plantepas, hvis du selv afhenter dem hos sælger efter at de er bestilt online, eller hvis sælger selv udbringer planterne og ikke benytter sig af fx et fragtfirma til levering.

Mere om plantesundhed

I Kommissionens beskyttlsesforanstaltning mod planteskadegørere kan du læse mere om plantesundhed og se listerne over skadegørere og hvilke specifikke krav de skal opfylde for at måtte omsættes i EU. 

Du kan finde beskyttelseforanstaltningen, Big Implementing Act (BIA), og dens bilag her

Her kan du også se, hvilke planter, der skal være forsynet med plantepas (bilag 13), med plantepas til beskyttede zoner (bilag 14) eller plantesundhedscertifikat ved import (bilag 7).

Eksempler på plantepas-layout og plantesundhedscertifikat

Du finder reglerne om formatspecifikationerne på plantepas her

 

Plantesundhedscertifikat

Hvad er et plantepas?

Et plantepas er en mærkeseddel, der følger med planten eller frøene, når de sælges. Plantepasset skal vise at planterne eller frøene har været under officiel kontrol for planteskadegørere, og angiver planternes oprindelse, så det er muligt at spore planterne eller frøene til deres dyrkningssted.

Du kan læse mere om brugen af plantepas og se eksempler på layout i vores vejledning og FAQ. Her finder du Landbrugsstyrelsens side om plantepas  

Hvilke planter skal følges af plantepas?

Langt de fleste planter er omfattet af de nye mærkningsregler. En undtagelse er dog, hvis du selv leverer planterne til køberen, eller hvis køberen selv afhenter planterne ved din fysiske adresse eller lager.

I gennemførelsesretsakt 2019/2072 - "Big Implementing Act" - kan du se, hvilke skadegørere, der er regulerede og hvilke planter, der som konsekvens heraf er omfattet af restriktioner.

Relevant for din virksomhed er:

  • Bilag 13, der indeholder listen over, hvilke planter, planteprodukter og andre objekter, som kræver plantepas ved flytning i EU.
  • Bilag 14, som indeholder listen over, hvilke planter, planteprodukter og andre objekter, som kræver angivelse »Plantepas - beskyttet zone« ved indførsel til eller flytning inden for visse beskyttede zoner.

Derudover bør du også være opmærksom på bilag 3 og bilag 10 i "Big Implementing Act".

  • Bilag 3 beskriver hvilke zoner, som er beskyttede zoner og deres respektive beskyttet zone-karantæneskadegører. 
  • I bilag 10 kan du se, hvilke zoner der er "beskyttede zoner", og hvilke særlige krav disse zoner kræver til bestemte planter og planteprodukter.

Du kan finde alle Big Implementing Acts bilag her

Skemaet herunder giver et hurtigt overblik over, hvilke planter og planteprodukter, der skal mærkes. Detaljeret information finder du i Big Implementing Acts bilag, som beskrevet tidligere. Skemaet viser kun de produkter, der typisk sælges over internettet. 

Hvis du handler med:

Gælder kravene for mig, som sælger til en privatkunde?

Gælder kravene for mig, som sælger til en erhvervskunde?

"Visse frø" *

Nej

Ja

Alle andre frø end "visse frø" *

Nej

Nej

Snitblomster og dele af planter til dekoration mv.

Nej

Nej

Emner af træ

Nej

Nej

Akvarieplanter

Ja

Ja

Krydderurter

Ja

Ja

Potteplanter

Ja

Ja

Udplantningsplanter

Ja

Ja

Løg og knolde

Ja

Ja

Træer og buske

Ja

Ja

Rullegræs

Ja

Ja

* "Visse frø" er defineret som: frø af skalotteløg (Allium ascalonicum L.), kepaløg, (Allium cepa L.), purløg (Allium schoenoprasum L.), og porre (Allium porrum L.), samt frø af lucerne (Medicago sativa L.), frø af almindelig solsikke (Helianthus annuus L.), tomat (Solanum lycopersicum L.), samt frø af bønneslægten (Phaseolus L.)) 

Hvem sætter plantepas på planterne?

Ofte vil der allerede være plantepas på de planter og planteprodukter, du sælger videre til den endelige forbruger. Plantepasset er i dag allerede et krav til producenter, når planter sælges indenfor engrosleddet. Derfor bør plantepasset allerede følge med planter, som du har købt af en producent eller underleverandør. Det er dog dit ansvar at sikre, at der er plantepas på varen, når du sælger den videre.

Hvis du har brug for selv at udstede plantepas og mærke planterne, skal du godkendes til dette af Landbrugsstyrelsen. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis du selv importerer dine planter eller frø og sælger dem videre direkte til dine kunder over din internetbutik. Alternativt kan du aftale med din leverandør af planterne eller frøene, at de mærker dem med plantepas på mindste salgsenhed. Mindste salgsenhed er som udgangspunkt den enkelte plante eller frøpose.

Hvis du selv har brug for at kunne mærke dine planter eller frø med plantepas, kan du finde information om, hvad du skal gøre i vejledningen. Hvis du har spørgsmål til dette, er du velkommen til at kontakte os.