Tørke: Tidligt høstede spisekartofler skal tages op senest den 30. juni, og eftergrøder efter tidligt høstede spisekartofler skal sås senest 1. august

Hvis du vil sikre dig, at du kan påberåbe dig force majeure i forhold til GLM 7-kravene om efterafgrøde efter tidligt høstede spisekartofler, skal du høste kartoflerne og så efterafgrøderne inden fristerne. Vær opmærksom på dine afgrøder til næste år. Læs nærmere om GLM 7 og dine muligheder for at påberåbe dig force majeure her.

Publiceret 27. juni 2023

Hvis du ikke kan overholde GLM 7-kravene til efterafgrøder efter tidligt høstede spisekartofler pga. tørkens påvirkning på f.eks. fremspiring eller såning, kan du vælge at påberåbe dig force majeure.

Betingelser for force majeure

Hvis du ikke kan overholde kravene under GLM 7 om efterafgrøder efter tidligt høstede spisekartofler, medfører det som udgangspunkt en sanktion i form af nedsættelse af landbrugsstøtten.

For at få anerkendt force majeure som grundlag for fritagelse for sanktion, skal forholdene være usædvanlige og uforudsigelige og i væsentlig grad berøre din bedrift. Der skal være tale om forhold, som er uden for din kontrol. Du skal have gjort, hvad du kunne for at overholde kravet.

Det betyder, at du skal høste kartoflerne senest den 30. juni samt etablere efterafgrøderne efter tidligt høstede spisekartofler senest den 1. august, hvis du vil sikre dig mulighed for at kunne påberåbe dig force majeure.

Vær opmærksom på næste års afgrøder

Bemærk, at force majeure vil gælde i forhold til en sanktion af overtrædelse i år. Selvom du får anerkendt force majeure i år, kan det derfor stadig få betydning for, hvilke afgrøder, du kan have på arealet til næste år for at sikre afgrøderotation i overensstemmelse med GLM 7-kravet. Landbrugsstyrelsen er i gang med at afklare dette. Der vil blive sendt særskilt vejledning ud senere. Hvis du ikke udsår efterafgrøden senest den 1. august, vil du skulle have en anden afgrøde på arealet næste år for at leve op til GLM 7-kravet.

Hvis du vil påberåbe dig force majeure på GLM 7

Du kan påberåbe dig force majeure på GLM 7-kravet om efterafgrøder efter tidligt høstede spisekartofler på grund af tørken, når du modtager et høringsbrev om kontrol af konditionalitet, hvor vi har konstateret overtrædelse af GLM 7.

Du kan ikke ansøge om force majeure på konditionalitet, herunder GLM 7, på forhånd.

Landbrugsstyrelsen kan heller ikke forhåndsgodkende, hvis du påberåber dig force majeure, når det kommer til konditionalitet.

Læs også om force majeure på konditionalitet her

Hvis du har indsendt en henvendelse på tørkepostkassen torke@lbst.dk, vil du modtage svar, der lyder, at der først kan træffes afgørelse i forbindelse med kontrollen.

Sørg for dokumentation

Hvis du mener, at du på ingen mulig vis kan overholde kravet pga. tørkeforhold, opfordrer vi dig til at bevare dokumentation, der kan bevise, at overtrædelsen af GLM 7-kravet er sket pga. force majeure, og at du har gjort, hvad du kunne for at overholde kravet.

I vurderingen af force majeure vil der kunne indgå (ikke udtømmende liste):

  • Billeder fra marken,
  • Fakturaer på den anvendte efterafgrøde
  • Evt. vandindvindingstilladelse.

Påberåber du dig force majeure, vil Landbrugsstyrelsen vurdere, om der er tale om force majeure i den konkrete sag, herunder om du har gjort, hvad der var muligt for at overholde kravet i lyset af situationen.

Følg med på vores hjemmeside om tørken

Du kan læse om denne og andre indsatser i tørkeplanen på vores hjemmeside.

Gå til vores hjemmeside om tørkeplanen

Gå til GLM 7 tidligt høstede spisekartofler efterfulgt af efterafgrøder på hjemmesiden

Kontakt

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens tørke-hotline på tlf. 33 95 80 00 eller på e-mail: torke@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.