Vi udskyder såningsfristen for blomster- og bestøverbrak til 14. maj 2024

Jorden er flere steder i Danmark endnu ikke egnet til udsåning af blomster- og bestøverbrak. Der er nemlig faldet næsten 50 pct. mere nedbør i denne vinter, end der normalt gør. Vi udskyder derfor fristen for udsåning til 14 maj.

Publiceret 22. april 2024

Jorden er i store dele af landet så vandmættet, at det er besværligt at så blomster- og bestøverbrak inden fristen 30. april 2024. Det er vigtigt, at blomsterblandingerne etableres ordentligt, så de kan danne fødegrundlag for de bestøvende insekter. Vi udskyder derfor fristen til 14. maj 2024.

”Den store mængde nedbør i april besværliggør landbrugernes etablering af blomsterblandingerne, og så forringes biodiversitetseffekterne for blomster- og bestøverbrak. Vi bruger derfor den mulighed, vi har fået forhandlet os frem til med Europa-Kommissionen, om at udsætte såningsfristen,” siger Theresa Linnea Markenvard, der er teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Udskydelsen af såningsfristen for blomster- og bestøverbrak gælder for grundbetalingsordningen, for bio-ordningen biodiversitet & bæredygtighed og for arealer, der bruges til at opfylde GLM 8-kravet om, at du skal have mindst fire procent ikke-produktive elementer på dine omdriftsarealer. Ikke-produktive elementer er brak, bestøverbrak, markbræmmer, småbiotoper, markkrat, GLM-søer eller fortidsminder.

Derfor kan vi udskyde såningsfristen

Vi kan udskyde fristen, fordi Danmark under forhandlingerne med Kommissionen i 2023 har fået forhandlet sig frem til denne mulighed fra 2024. Hvis vejrforhold vanskeliggør etablering af blomsterbrak og bestøverbrak senest 30. april, kan Landbrugsstyrelsen altså beslutte at forlænge fristen, indtil vejrforholdene tillader udsåning. 

Danmark har haft ekstraordinært meget nedbør

På landsplan er der ifølge Aarhus Universitet i denne vinter (december, januar og februar) faldet næsten 50 pct. mere nedbør end normalt. Marts var relativt normal i forhold til nedbør, men i april har vi foreløbigt haft 100 pct. mere nedbør end normalt. Samtidig er fordampningen relativt lav, pga. de forholdsvis lave temperaturer. Aarhus Universitet har derfor vurderet, at jordens opmagasineringskapacitet er overskredet mange steder, hvilket gør det svært at jordbehandle og tilså arealerne.

Kontakt

Hvis du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på tlf. 33 95 80 00 eller e-mail: Landbrugsstotte-Geodata@lbst.dk

Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på tlf. 41 89 25 07.